Wczoraj dostałam zapas świeżutkich oscypków, które wykorzystałam do dzisiejszego obiadu. Oscypek fajnie podkręca smak mięsa. Składniki: - 2 cukinie - 2 małe oscypki - 1 papryka - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 łyżeczka delikatu do mięs - 1 łyżka sosu balsamicznego - pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Cebulę, czosnek, paprykę oraz środek(...)cukinii kroimy w kosteczkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, dodajemy do niego mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do przygotowanego mięsa dodajemy cukinię, paprykę oraz przyprawy. Faszerujemy cukinię a wierzch posypujemy startym oscypkiem.Pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnilubią suchą, inni rzadką (nawet z mlekiem), jedni z pomidorami, inni z szynką... wariacji "jajecznicowych" można wymyślać chyba w nieskończoność. U mnie dziś (z racji sezonu) jajecznica z cukinią i tradycyjnie już z pieczarkami i pomidorami. Składniki: 2 jajka 1 pieczarka 1 plaster cukinii 1/2 małego pomidora 1/2 łyżeczki masła sól Wykonanie: Z dużej cukinii ukroić plaster grubości około(...)plastry z mniejszej cukinii). Wydrążyć miękki środek i pociąć na mniejsze kawałeczki twardszą część cukinii. Pokroić również pieczarki i pomidor. Warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać rozbełtane wcześniej jajka i dosolić. Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji jajecznicy
Tradycyjna KuchniaKasza bulgur smażona ze świeżymi pomidorami, papryczką chili, czosnkiem i cukinią, to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest bogata w smaku i dość sycąca. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę(...)cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego
cool and mintysię ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 cebula 3-4 liście laurowe(...)się bulionu wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Fasolkę myjemy, ucinamy końcówki (można przekroić tez na 2 części) Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kiedy ziemniaki będą miękki, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele, a ziemniaki miksujemy blenderem z wywarem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową
Bon appetit mon amieSpytaj siebie, co jest naprawdę ważne, i miej mądrość i odwagę, by budować wokół TEGO swoje życie" [znalezione przypadkiem] Zupa-krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę 5-6 ziemniaków - obrać i pokroić w kostkę 2 cebule - obrać i drobno pokroić 1 kostka rosołowa woda sól, pieprz, koperek lub bazylia vegeta masło 1. Cukinie(...)cebule posypać delikatnie vegetą i podsmażyć na maśle do zeszklenia się cebuli. 2. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową, zagotować. 3. Do gotującego się bulionu wrzucić gorącą cukinię i ziemniaki. Gotować ok. 40 min na małym ogniu. 4. Całość zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego
Kuchnia smakówWspominałam Wam już, że zostałam obdarowana cukinią...? No właśnie ;) Jeśli również macie jej pod dostatkiem, to przygotujcie taką oto sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę, a w zamian dostaniemy sałatkę do obiadu. Jeśli zaś spodziewamy się gości lub przyszli jacyś niespodziewani, to wystarczy odcedzoną zawartość słoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu(...)Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi ok 3 łyżki soli Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z papryką, cebulą i marchewką. Cukinię
Kuchnia w czekoladzieLeczo z cukinią to bardzo smaczne, pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju(...)wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość krótko rumienimy, dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Umytą i wydrążoną z pestek paprykę kroimy w kostkę a cukinię na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami i chwilę dusimy. Na końcu w większą kostkę kroimy obrane ze skórki pomidory i wrzucamy do lecza, wlewamy bulion i wszystko mieszamy
Smakowite DaniaByć może kojarzycie cynamonowe ślimaczki vel bułeczki do odrywania? Ja postanowiłam przygotować je w wersji wytrawnej. Dzisiejsze bułeczki do odrywania to nic innego jak moja ulubiona pizza z cukinią i fetą podana w nowej, niecodziennej formie. Taka zawijana pizza będzie hitem na każdej imprezie czy pikniku, a spakowana do lunchboxa umili Wam ciężki dzień w pracy :) Nie bójcie się(...)które znalazłam w tym przepisie . Nigdy nie zrobiłabym na tym cieście tradycyjnej pizzy, bo jestem zwolenniczką cienkiego placka, jednak do odrywanych bułeczek było jak znalazł. Jeżeli lubicie pizze z cukinią, może zainteresuje Was przepis na tureckie pide . A wielbicieli pizzy zwijanej odsyłam do przepisu na stromboli ze szpinakiem i pieczarkami . Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i serem typu feta
Chilli Czosnek i OliwaTakie śniadanie, czyli frittata z kwiatami cukinii zaspokoi Wasz poranny głód i na 100% zapewni dobry nastrój na cały dzień. Na taki widok cieszą się nie tylko oczy, ale i podniebienie. Jeśli nie uda się Wam kupić żeńskich kwiatów ( to takie które są posadowione na malutkiej cukinii) zróbcie frittatę z kwiatami męskimi, czyli takimi, które zamiast owoców mają tylko(...)włochatą łodyżkę. O tej porze roku są dostępne na bazarach czy w warzywniakach. Dobrego dnia ! Frittata z kwiatami cukinii Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 duże wiejskie jaja 2 łyżki mleka 1 dojrzały pomidor 4 kwiaty żeńskie cukinii kilka listków rukoli kilka listków musztardowca masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Jajka wbijamy
Kulinarne przygody Gatitypięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, żeby poczuć się jak w Prowansji. Dlatego dziś na obiad będą cukinie gratin z książki “ Piknik w Prowansji ”. A ponieważ w Polsce żyje się jednak odrobinę ciężej, niż na południu Francji, to przepis autorki wzbogaciłam odrobiną białego wina i pieprzu. Składniki(...)młodej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki czerwona cebula pokrojona w piórka ćwierć szklanki oliwy szczypta cynamonu świeżo mielony pieprz drobno posiekany pęczek koperku szklanka białego wina szklanka startego żółtego sera (na koniec) Przygotowanie Cukinie mieszamy z cebulą i koperkiem, a oliwę z winem i przyprawami. Mieszamy całość w misce (oprócz sera) i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze
Ugotowane pozamiataneCukinię uwielbiam chyba pod każdą postacią: w zupie, w leczu, w formie kotletów, a nawet w cieście ( brownie z cukinii ) czy chlebie ( chlebek z cukinii ). Dziś w postaci pysznej pasty na kanapki. Składniki: 1/2 kg cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnki odrobina cytryny olej sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: Cukinię, cebulę obrać, pokroić w kostkę włożyć na rozgrzany olej, usmażyć
Tradycyjna Kuchniaprzepis mam ze strony Kulinarna Maniusia-uwielbiam cukinię i akurat mam jej wysyp w ogrodzie więc postanowiłam spróbować-jest naprawdę prosty do zrobienia i tani-bardzo mi posmakował a szczególnie nutka mojej ulubionej przyprawy curry(oczywiście jak nie przepadacie za tą przyprawą możecie dać jej mniej) idealny dodatek do kanapek ,super sprawdzi się również do mięs z grilla, może służyć(...)też jako gotowy sos do makaronu-mniam....uwielbiam takie produkty -dziękuję Marzenko za przepis Składniki: - 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu ) - 4 średnie cebule - 2 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka pieprzu - opcjonalnie szczypta lub dwie chilli - 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g) - sól Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy
Swojskie jedzonkoSezon na cukinie w pełni. Cukinia to bardzo wdzięczny owoc ( dla wyjaśnienia co jest owocem, każdy owoc powstaje z kwiatu, podobnie jak pomidor itd .). Dzisiaj przedstawiam małą przekąskę. Oczywiście w roli głównej cukinia, dodatkowo surowa. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor lub więcej Ser mozzarella Oliwa Czosnek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Cukinię myjemy ( nie obieramy ) i kroimy na plasterki
Smaki EwyPlacuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20 małych placuszków: 500 g cukini (2 średnie cukinie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól olej do smażenia Cukinie myjemy i osuszamy. Razem(...)tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sito, solimy 1 płaską łyżeczką soli, mieszamy. Pozostawiamy na sicie na około 20 minut od czasu do czasu mieszając i odciskając cukinię. Na koniec jeszcze raz dobrze odciskamy. Do cukinii dodajemy startą lub drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajka, jogurt i mąkę. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Smażymy na dobrze rozgrzanym
Trzeci talerzkilku dni, pieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje(...)ciepło i na zimno. Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej papryki w proszku oliwa z oliwek sól, do smaku Przygotowanie: Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myjemy. W jednym garnku gotujemy połówki ziemniaków w osolonej
Moja smaczna kuchnia