Pączki serowe przepis na małe puszyste pączusie z ciasta na bazie twarogu Kiedyś ekspresowe mini pączki serowe królowały w kuchni babci, dziś zdobywają setki lajków na Instagramie i TikToku. Przepis na pączki serowe jest prosty i szybki, a jednak te domowe pączki twarogowe mają w sobie coś, co sprawia, że sięgamy po nie bez opamiętania. Może dlatego, że to idealne(...)sprawi, że będą to idealne pączki na imprezę karnawałową. Ekspresowe mini pączki serowe z serem z wiaderka – składniki Proporcje na około 30 ekspresowych mini pączków serowych. Dodatek rumu do ciasta do smażenia pączków zapobiega wchłanianiu dużej ilości oleju podczas smażenia i nadaje pączkom wspaniały smak. 300 g sera tłustego lub półtłustego albo gęstego twarogu sernikowego „z wiaderka”, 2 duże jajka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKarpatka z frużeliną wiśniową Składniki: Ciasto: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g) 750ml mleka 1/4 szklanki cukru 200g miękkiego masła Frużelina wiśniowa: ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Dodatkowo: masło lub margaryna i mąka do blaszki cukier puder do posypania ciasta *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje *** *** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia
Blog z ApetytemTarta gruszkowa jest szybka w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego – ciasto kruche, aromatyczne gruszki, a całość pięknie pachnie przyprawami. Idealna na weekendowe popołudnie z kubkiem gorącej herbaty czy kawy. Tarta gruszkowa z karmelizowanymi owocami – idealny deser na jesień Jesień to czas, kiedy na straganach królują gruszki , jabłka i śliwki . Nie mogłam się oprzeć, kiedy dostałam całą torbę dojrzałych, soczystych(...)gruszek. Zdecydowałam, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie będzie tarta gruszkowa – kruche ciasto w połączeniu z karmelizowanymi owocami brzmi jak deser idealny na chłodniejsze dni. U nas jak na razie dominują nieprzyzwoite upały. Co za piękny początek września! Weekendowe wypieki – relaks podczas pieczenia – stwórz coś pysznego! Tym razem gruszki karmelizowałam w golden syropie, który nadaje im głębszy smak
codojedzeniaPrzepis na błyskawiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Do jego zrobienia można użyć każdych owoców, na przykład sezonowych śliwek. Góra ciasta posypana jest kruszonką, co równoważy niezbyt słodkie ciasto i lekko kwaskowe śliwki. Czas przygotowania: 25 min Czas wyrastania ciasta: 3 godz. Czas pieczenia: 40 min SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm, na dużą blachę podwój ilość składników) 2 szklanki(...)roztopione masło. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godz. Rada: jeśli posiadasz robot planetarny, użyj miski do niego dedykowanej, później, bez przekładania ciasta będzie można je zmiksować. Po 3 godz. ciasto należy dobrze wymieszać. Jeśli masz, użyj robota, jeśli nie, wymieszaj całość za pomocą łyżki. Przełóż ciasto do foremki, której dno wyłożone jest papierem
Słodki BlogSzarlotka na półkruchym cieście jest prosta, szybka w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Do zrobienia musu jabłkowego najlepsze będą jabłka odmiany szara reneta, ja miałam inne (nie znam nazwy) i ciasto też było dobre. Ważne jest, aby mus jabłkowy nie był zbyt rzadki, dlatego jabłka należy dusić do odparowania nadmiaru soku. Ewentualnie można dodać też łyżkę bułki tartej w celu zagęszczenia(...)musu. Szarlotka na półkruchym cieście to wypiek, przy którym nie musimy wcześnie podpiekać spodu, tylko po przygotowaniu całego ciasta blachę wkładamy do piekarnika. Wierzchnią część ciasta można rozwałkować albo zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub odrywać po kawałku ciasta i układać na musie jabłkowym. W każdym przypadku szarlotka będzie pyszna. Maślana, delikatna szarlotka na półkruchym cieście to wypiek
Danka Pichcikawą czy też smarowania konfiturą. Poznaj przepis, który znalazłam w moim rodzinnym zeszycie. Wypróbowałam go kilka razy, świetnie smakuje samodzielnie, jak i z dodatkiem owoców. Co potrzebujesz do przygotowania ciasta drożdżowego? Przede wszystkim zaopatrz się w składniki dobrej jakości. Do tego przepisu wykorzystałam świeże drożdże. Dlaczego ? Dodają one charakterystycznego smaku i zapachu do najlepszej drożdżówki na świecie. Odpowiednio spulchnią ciasto(...)zeszycie mojej babci. Kolejnym istotnym składnikiem jest mąka – najlepiej typu 500 , która jest idealna do wypieków drożdżowych. Próbowałam już przepisów z 550 i 600, ale według mnie, tak zrobione ciasto jest bardziej zbite. Jeśli zatem zależy Ci na puszystej, najlepszej na świecie drożdżówce w klasycznym wydaniu to mąka typu 500 będzie odpowiednia. Ciasto dobrze wyrośnie zarówno podczas przygotowywania
RozdomowionaPrzepis na pyszne ciasto z truskawkami idealne na przywitanie sezonu na ten pyszny owoc. Chrupiąca cytrynowa kruszonka to fajne przełamanie miękkiego i puszystego ciasta. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 40-50 min SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g cukru drobnego (1/2 szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka(...)proszku do pieczenia 500 g truskawek * Jajka powinny mieć temp. pokojową. Kruszonka 50 g miękkiego masła 100 g mąki 50 g cukru kryształu skórka otarta z jednej cytryny PRZYGOTOWANIE Ciasto Truskawki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrami i solą na jasną masę (5 min). Dodaj po kolei jajka, miksując do uzyskania puszystej masy. Mąkę
Słodki BlogCiasto Czarna Owca Ciasto Czarna Owca to pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto z budyniem na dużą blachę - idealne do kawy na wszelkie rodzinne uroczystości. Taki murzynek z kremem budyniowym i dżemem posmakuje każdemu. Jeśli zastanawiasz się jakie można zrobić ciasto z kremem , ale nie masz ochoty na biszkopt, murzynek przekładany dżemem i masą budyniową będzie strzałem w dziesiątkę(...)Jakim kremem przełożyć murzynka ? W cieście Czarna Owca przygotowujemy domowy budyń z żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej. Jak zrobić domowy budyń do masy ? Nie jest to o wiele bardziej skomplikowane niż przygotowanie budyniu z torebki. Mleko dzielimy na dwie części, w jednej mieszając mąki i żółtka. Jeśli użyjemy trzepaczki, nie będzie żadnych grudek i masa budyniowa wyjdzie
Lekcje w kuchniWreszcie jest! Sezon na rabarbar oficjalnie wystartował! Korzystajcie z tej niezwykłej rośliny, której kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkim ciastem i kruszonką. Przepis na to ciasto ma w sobie aromat cytryny, który doskonale komponuje się z rabarbarem. Zleżało mi na tym żeby ciasto było niskie z dużą ilością nadzienia i równie dużą ilością chrupiącej kruszonki. Czas przygotowania(...)Czas pieczenia: 50-60 min Ilość porcji: 10-12 kawałków SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto: 100 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka M skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki śmietany kwaśnej (ok. 50 g) 130 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru * Wszystkie składniki powinny mieć temp
Słodki BlogCiasto francuskie podzielone na kawałki z żółtym serem, pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami. Ciasto posmarowane aromatyczną pastą ajwar (z pieczonych papryk i bakłażana) z oregano i lubczykiem skropione oliwą. To pyszna przekąska na ciepło i zimno, którą dowolnie modyfikujesz ilością i rodzajem składników. Ciasto francuskie z serem i pieczarkami podasz na stół jako przekąskę na imprezę i Sylwester bądź kolację(...)ciepło. To szybka i ładnie prezentująca się przekąska. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciastka francuskie na wytrawnie z żółtym serem, pomidorkami i pieczarkami oraz kilka ciekawych porad. Ciasto francuskie z serem i pieczarkami SKŁADNIKI: 300 g ciasta francuskiego – 1 opakowanie 2 łyżki ajwaru 5 plastrów żółtego sera 6 pomidorków koktajlowych 3 pieczarki sól, pieprz, oregano, lubczyk oliwa PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj KuchniPrzepis na Pizzę Parigiana wypatrzyłam u Magdy z bloga lagrandepiccolacuoca.com Jak tylko ją zobaczyłam, nie mogłam przestać o niej myśleć. Połączenie ciasta chlebowego z ciastem francuskim???? Byłam bardzo ciekawa jak też może to smakować. Ciekawość nie dała za wygraną i wreszcie zdecydowałam – muszę ją zrobić! Moi domownicy baaaardzo chwalili, natomiast ja, miłośniczka pizzy na cienkim cieście, chyba(...)końca byłam usatysfakcjonowana. Być może wyobrażałam sobie coś bardziej spektakularnego? Za to pomlaskiwania rodzinki sprawiły, że nie żałowałam tej swojej ciekawości Jeśli lubisz pizze na grubym cieście, spróbuj. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 300 g letniej wody 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: kilka łyżek gotowego sosu do pizzy
Smaki Na Talerzu