ciasto - 164325 przepisów (strona:260/10955)

Pizza bezglutenowa z figami i szynką parmeńską 155

Pizza bez glutenu jest mi dobrze znana. Robię ją dość często, gdyż kiedy tylko mogę staram się eliminować ze swojej diety gluten. Zrobienie ciasta na pizzę tylko na mące bez glutenu nie jest wcale takie proste. Wiedzą o tym wszyscy ci, którzy chociaż raz próbowali takie ciasto przygotować. W cieście bezglutenowym ważny jest dobór odpowiednich mąk. Niestety ale nie każda(...)mąka bezglutenowa sprawdzi się w cieście na pizzę. Przekonałam się o tym i ja. Najlepsze dla mnie połączenie mąk do tej pory to: mąka ryżowa plus mąka z sorgo oraz odrobina mąki migdałowej. Mąka migdałowa w małej ilości sprawia, iż ciasto jest odrobinę wilgotne. Przy robieniu pizzy bezglutenowej dobrze jest najpierw podpiec samo ciasto i na już lekko podpieczone nakładać

MeCooks
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 137

Przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem, szybkie, puszyste ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Dzisiaj z dodatkiem truskawek i rabarbaru. Połączenie słodkiego i kwaśnego to idealny dodatek do słodkich ciast. Ciasto, którego przygotowanie i upieczenie zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z truskawkami i rabarbarem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)fill: #343434; } Danie Ciasto Keyword ciasto z truskawkami, ciasto z rabarbarem, ciasto z olejem Czas gotowania 45 min Składniki 5 jajek białka i żółtka osobno ¾ szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej szklanka 250 ml ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g rabarbaru pokrojony na 1 cm kawałki 600 g truskawek jeśli

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 143

/drozdzowki-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/drozdzowki-480x270.jpg"],"description":"Mi\u0119kkie dro\u017cd\u017c\u00f3wki ze \u015bliwkami i cynamonow\u0105 kruszonk\u0105. Swojskie, p\u0142askie bu\u0142eczki z ciasta dro\u017cd\u017cowego mo\u017cna zje\u015b\u0107 na \u015bniadanie albo podwieczorek.","keywords":["cynamon","dro\u017cd\u017ce","\u015bliwki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)prepTime":"PT30M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["10","10 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"300 cal"},"recipeIngredient":["300 g \u015bliwek w\u0119gierek","1 jajko od kur z wolnego wybiegu","200 g m\u0105ki orkiszowej","100 g m\u0105ki pe\u0142noziarnistej","20 g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy","60 ml ciep\u0142ego mleka","50 g zwyk\u0142ego

ProstePesto.pl
Fantazyjna drożdżówka z malinami 153

pewnego czasu mam bzika na punkcie kształtów ciast, które piekę. Podobnie było ostatnio, gdy zamiast kupnych cukierków na imieniny wolałam poczęstować ciastem. Ostatnio w naszych rozmowach przewija się często słowo "wąż", więc znów formowałam węża, ale tym razem trochę inaczej ułożonego, a niespodzianka w postaci malin pojawiała się dopiero po przekrojeniu ciasta. Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej tortowej(...)wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane średnie jajko. Do mąki z innymi składnikami dodać namnożone drożdże. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mieszankę mleka z wodą tak, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Czasem trzeba tego płynu dolać więcej, czasem mniej. Wszystko zależy od wilgotności mąki i powietrza danego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb typu tartin 131

pewnością zależy od sytuacji. Akurat w pieczeniu chleba bardzo mi pomógł;) Bo gdybym odpuściła po pierwszej czy drugiej nieudanej próbie, nie wiedziałabym, ile przyjemności może sprawić wyrabianie i składanie ciasta, formowanie bochenka, by później cieszyć się chrupiącą skórką, cudownymi dziurami w miękiszu i wspaniałym smakiem chleba. Ten chleb uczy pokory i cierpliwości! To drugie szczególnie się przyda, gdyż od momentu(...)tylko oczekiwanie... Ale warto poświecić mu każdą minutę:) Tartin to pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką i charakterystycznymi dużymi dziurami w środku. Przygotowywany jest poprzez kilkakrotne składanie ciasta, które następnie poddawane jest zimnej fermentacji, co dobrze wpływa na smak i strukturę miękiszu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Obiad gotowy
Clafoutis francuskie ciasto naleśnikowe z owocami 141

Placek tak prosty jak tradycyjne naleśniki. Francuskie ciasto clafoutis przypominające ciasto naleśnikowe z zapieczonymi owocami. Miękkie, delikatnie budyniowe, puszyste. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Francuskie ciasto budyniowe clafoutis z owocami lata","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/clafoutis.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/clafoutis-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/clafoutis-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/clafoutis-480x270.jpg"],"description":"Francuskie ciasto z owocami lata clafoutis, przypominaj\u0105ce nieco ciasto nale\u015bnikowe i nieco mas\u0119 budyniow\u0105. Mi\u0119ciutkie ciasto proste jak nale\u015bniki.","keywords":["bor\u00f3wki","cukier","Jajka","m\u0105ka","mleko","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-01T18:58:05+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine

ProstePesto.pl
Pizza z pieczarkami 135

przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można ją pominąć. Z tej porcji ciasta można przygotować sporą ilość pizzy, u mnie zazwyczaj połowa ciasta zostaje, ale nie ma się czym przejmować, ciasto można przechować w lodówce przez 2 dni. Powiem szczerze, że pizza przygotowana(...)ciasta, które spędzi noc w lodówce, smakuje dużo lepiej. Mam jeszcze kilka sprawdzonych i bardzo smacznych patentów na to ciasto, ale o tym następnym razem. Obserwujcie poijawiające się przepisy 🙂 Print Pizza z pieczarkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pizza, to danie kochają wszyscy. Course Obiad Cuisine Italian Keyword pomidory, rukola Prep Time 30 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 173

mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki z górką) 40 g cukru kryształ (około 3 łyżek) otarta skóra z cytryny (około 1 łyżeczki) 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub waniliowego  na ciasto: 380  g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 125 g letniego mleka  (podaje w gramach bo łatwiej odważyć niż odmierzyć )  50 g cukru kryształ(...)mieszając. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie ''pufać'', to znaczy że jest gotowy. Następnie budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczych i odstawiam do wystudzenia. Gdy budyń stygnie, przygotuję ciasto, ciasto można przygotować ręcznie lub robotem: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, letnie mleko (całe), i dużą łyżkę mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sezon na truskawkowe wypieki 146

sezon. Truskawki kojarzą mi się przede wszystkim z robieniem kompotów i dżemów. Osobiście uwielbiam truskawkowe wypieki. Zawsze o tej porze piekę drożdżowe z truskawkami . Przepadam za drożdżowym ciastem z owocami. Kiedy więc pojawiają się pierwsze truskawki, odważam mąkę i rozpuszczam drożdże. Po dwóch godzinach pachnie drożdżowym ciastem w całym domu. Truskawkowe wypieki Zazwyczaj piekę drożdżowe na blasze z kruszonką(...)truskawkami. Pieczony sernik polewam truskawkowym musem. Truskawki świetnie smakują z czekoladą, więc często piekę sernikobrownie i kiedy już ostygnie polewam go musem z truskawek. Jest to bardzo smaczne ciasto i bardzo łatwe w przyrządzeniu. Sernikobrownie, sernik i brownie czyli dwa ciasta w jednym. Innym ciastem z truskawkami tym razem bez pieczenia jest sernik na zimno . Sernik z truskawkami jest zimny

codojedzenia
Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie 154

Bardzo intensywny czekoladowy smak i aromat. Ciężkie wilgotne ciasto. Tak, to brownie w iście amerykańskim wydaniu. Istnieje wiele rodzajów i odmian przepisów na brownie. Wiele z nich próbuje “spolszczyć” to klasyczne ciasto nadając mu puszystości i lekkości. Nie tędy droga. Klasyków się nie poprawia. Klasyczne brownie ma być cienkie. Nie musi mieć 5-7cm grubości. Amerykańskie mamy(...)pieką brownie o grubości maksimum 1 cala (2,5cm). Jest to ciasto ciężkie, mokre, ale bardzo intensywne w swoim smaku. I na takie ciasto jest nasz przepis. Przepis na brownie . Na tradycyjne, klasyczne brownie rodem z USA, gdzie każda amerykańska gospodyni piecze je z pamięci tak jak my pieczemy swoje ulubione ciasta. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis

ProstePesto.pl
Karpatka z truskawkami 133

Karpatka z truskawkami Prosty przepis na klasyczną karpatka z ciasta parzonego i masy budyniowej z dodatkiem świeżych truskawek. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g) 750ml mleka 1/4 szklanki cukru 200g miękkiego masła Dodatkowo(...)truskawek masło lub margaryna i mąka do blaszki cukier puder do posypania ciasta     *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy

Blog z Apetytem
Drożdżówki ''słoneczka'' z budyniem pyszne i puszyste 185

mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki z górką) 40 g cukru kryształ (około 3 łyżek) otarta skóra z cytryny (około 1 łyżeczki) 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub waniliowego na ciasto: 380 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 125 g letniego mleka (podaje w gramach bo łatwiej odważyć niż odmierzyć ) 50 g cukru kryształ 50 g masła roztopionego i przestudzonego(...)mieszając. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie ''pufać'', to znaczy że jest gotowy. Następnie budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczych i odstawiam do wystudzenia. Gdy budyń stygnie, przygotuję ciasto, ciasto można przygotować ręcznie lub robotem: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, letnie mleko (całe), i dużą łyżkę mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
NALEŚNIKI ZEBRY Z OBŁĘDNYM KREMEM CZEKOLADOWYM 206

serka Philadelphia i Nutelli, więc naprawdę Dzieciaki miały wyżerkę -  wystarczy wymieszać oba składniki i powstaje naprawdę przepyszny, aksamitny krem czekoladowy  😋 Naleśniki smaży się dziecinnie łatwo. Otóż ciasto naleśnikowe podzieliłam na dwie części, mniejszą, do której dodałam ciemnego kakao i przelałam ją do butelki po jakimś soczku któregoś z Dzieci. Zrobiłam nożem w nakrętce sporą dziurkę, żeby ciasto(...)macie butelki to użyjcie np. woreczka strunowego z odciętym rogiem. Ja swoje naleśniki smażyłam w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wylewałam wzór z ciemnego ciasta, czekałam parę sekund i na to nakładałam chochelką porcję ciasta jasnego, rozprowadzając go już normalnie jak naleśnik. Możecie też zrobić odwrotnie i wylewać najpierw ciasto jasne jak zwykły naleśnik

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 176

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą ma wspaniały zapach, jest świeże przez kilka dni i daje fajną zabawę podczas przygotowania. Ciasto można urywać, bo jest składane warstwowo. Ja lubię mało lukru na cieście, więc w przepisie jest podana minimalna ilość, ale jeśli lubicie lub Wam nie przeszkadza, to spokojnie możecie podwoić składniki. Ciasto drożdżowe wbrew swojej złej sławie jest łatwe(...)intensywne pienienie, jeśli widzisz nawet pojedyncze bąbelki na wodzie, to znaczy, że drożdże są dobre. Używaj lekko ciepłej wody, zbyt gorąca zabije drożdże, a zbyt zimna znacznie wydłuży wzrost ciasta. Ciepła woda to taka, której prawie nie odczuwasz, bo ma podobną temperaturę do naszego ciała – tyle zdecydowanie drożdżom wystarczy. Należy małymi partiami dodawać mąkę , zbyt duża ilość mąki spowoduje

Słodkie Gotowanie

Proponowane wyszukiwania