z rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:26/100)

Przekąska fusion i "Różowe tabletki na uspokojenie" 125

przygotować na wieczorny podkurek lub rano, nie tracąc zbyt dużo czasu, do pracy. Składniki : 30 g makaronu ryżowego typu nitki wrzątek 3 cienkie kabanosy 5 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki kilka liści bazylii łyżka-dwie oliwy łyżka sosu sojowego Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Ja zwykle zalewam wrzątkiem tak, by przykrył makaron. Mieszam, odczekuję kilkanaście sekund i widelcem wyławiam nitki(...)pojemnika. Do odcedzonego makaronu dodać: połówki pomidorków, plasterki rzodkiewek i kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki. Całość polać oliwą i sosem sojowym. Zamieszać. Tuż przed podaniem dodać porwane palcami liście bazylii. Całą przekąskę można przygotować rano przed wyjściem do pracy. Wtedy w firmie zjecie ją na zimno. Ale w pracy na pewno macie czajnik, więc równie dobrze danie można przyrządzić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka - pasta z wędzonej makreli i rzodkiewki 133

Składniki: 1 wędzona makrela 1 pęczek rzodkiewki pół puszki kukurydzy pół pęczka dymki lub szczypioru 4 jajka ugotowane na twrdo pół czerwonej papryki około 3 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Rzodkiewki, paprykę i jajka kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy dodając kukurydzę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Sałatka z kuskusem i "W tańcu" 273

Ogarnął mnie szał na świeże warzywa i mięso. To, że mam więcej ochoty na warzywa, rozumiem - wiosna, przesyt warzyw przetworzonych i schowanych do słoików, niektóre (np. rzodkiewki) można zbierać z samodzielnych upraw. Ale mięso? Nie za specjalnie za nim przepadam, zresztą gdyby zrobić statystykę zamieszczonych przepisów, okazałoby się, że większość to dania wegetariańskie. No w każdym razie sklep mięsny odwiedzam(...)bardziej energetycznych dań ;) Stąd w większości moich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy  Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym 138

idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację.  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą(...)gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski, pomidory w kostkę, a rzodkiewki w plasterki). Do miski wsypać miks sałat, pokrojone warzywa, ostudzony makaron i kurczaka, wszystko delikatnie wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz

Passions hobbies life
Na straganie… 131

kaszy, mięsa, makaronu. Na ciepło lub na zimno. 1 seler, 2 buraki, 3 młode ziemniaki w łupinie, 1 mały batat, 1 średnia pietruszka. 2-3 młode marchewki, kilka rzodkiewek, 1/2 brokuła. Pierwszą część warzyw kroimy w plastry i układamy w formie warstwami. Na wierzch kładziemy różyczki brokuła, rzodkiewkę w całości lub jej połówki, marchewkę. Warzywa pieczemy pod przykryciem przez

Kucharzyca
Sałatka brokuła i liści rzodkiewki z pieczonymi ziemniakami 120

Składniki: brokuł (10 dag) seler naciowy (1 łodyga) liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy

Weganka gotuje
Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal) 233

trzy porcje, to jedna ma 263 kcal. Składniki (3 porcje): 5 łodyżek selera naciowego 2 garście sałaty lodowej czy mixu sałat jabłko pół puszki kukurydzy pół cebuli czerwonej pęczek rzodkiewek garść prażonych pestek słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler kroimy w paski, cebulę w piórka. Jabłko(...)obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na kawałki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy całość dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Omlet z kozim serem i słonecznikiem na sałatce z nowalijek 167

szkody niż okazjonalne spożycie nowalijek, nawet tych nafaszerowanych azotynami. I to wszystko na temat szkodliwości nowalijek. Zatem czy warto sobie odmawiać (od czasu do czasu!) kilku liści sałaty, pęczka rzodkiewki czy świeżutkiego koperku? Naszym zdaniem nie. Jedzcie, mimo wszystko na zdrowie ;) Jedna porcja takiego śniadania dostarcza około 322 kalorii, 19,2 g białka, 19,6 g tłuszczu(...)mąki żytniej 1 łyżka słonecznika łuskanego 6 plasterków koziego sera sól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy

W kuchni Katie
Kapuśniaczek z kukurydzą 205

potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma Jajko Sól gruboziarnista Pieprz Kapustę przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. Grzyby suszone zagotowujemy w niedużej ilości wody. Wywar dodajemy do kapusty(...)małą puszkę drobnej kukurydzy. Ja używam gotowej kukurydzy z chili. Jeśli macie zwykłą, ostrą paprykę możecie dodać osobno, lub zrezygnować z tego składnika – wasze kapuśniaczki będą łagodniejsze. Dodajemy kiełki rzodkiewki, utarty ser, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie. Na całej szerokości rozkładamy pasek naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się

MarcinChef
Inspiracje - dietetyczny lunchbox II 166

ułatwia :) Tym razem w ramach osładzania sobie życia w naszym lunchboxie wylądowało więcej owoców. Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie pełnoziarniste bułeczki, cztery plasterki szynki, dwa plasterki pomidora, kilka plasterków rzodkiewki, sól, pieprz - jedna marchewka, pokrojona w plasterki - dwa pomidorki koktajlowe - kilka małych rzodkiewek przekrojonych na pół - jedno kiwi, obrane i pokrojone w plasterki, ja wycięłam środek - kilkanaście bezpestkowych winogron

Kulinarne zapędy Kokosa
Przystawka z polędwicy łososiowej 252

Przystawka z polędwicy łososiowej, posta przystawka która nie dość że świetnie smakuje to jeszcze efektownie wygląda. Składniki : opakowanie polędwicy wieprzowej łososiowej opakowanie serka kanapkowego bez dodatków garść rukoli koperek rzodkiewki łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Rukolę i koperek poszatkowałem i dodałem do serka. Dodałem również oliwę sól i pieprz a następnie wymieszałem. Przy użyciu dwóch łyżeczek uformowałem farsz(...)sera i położyłem na środku plasterku polędwicy. Plasterek złożyłem na pół sklejając boki i zręcznie podwijając formując kształt tortellini. Cienkimi plasterkami rzodkiewki ozdobiłem środki i podałem na listku rukoli. Ps. Mam video z tego przepisu dodam je jak tylko przejdzie obróbkę

Mechanik w kuchni
Sałatka porowa 432

Sałatka porowa, prosta smaczna i ulubiona od mojej żony. Z resztą sam też bardzo ją lubię. Składniki : 1 duży por 3-4 rzodkiewki 4 jaja ok 15 dag sera żółtego ok 20 dag kukurydzy w puszce sól, pieprz łyżka majonezu Przygotowanie : Poszatkuj por w pół plastry łącznie z częścią zieloną (opłukaną bo może zawierać resztki ziemi) i sparz wrzątkiem. Ostygnięty(...)odciśnij i przełóż do misy. Rzodkiewkę pokrojoną  w cienkie słupeczki, kukurydzę, ser żółty pokrojony w kosteczkę (zob. na zdj. poniżej jak ja to robię) i ugotowane na twardo jajka również pokrojone w kosteczkę dodaj do misy, wymieszaj, dodaj łyżkę majonezu i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki aby nieco smaki się "dopracowały". Informacja dodatkowa: Parzenie pora ma kilka

Mechanik w kuchni
Chlebki pita z sałatką gyros 260

być również tortowa) 25 g drożdży świeżych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli łyżeczka cukru Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pojedyncza pierś z kurczaka pomidor kilka rzodkiewek garść oliwek przyprawa kebab-gyros sól, pieprz łyżka ketchupu 2 łyżki majonezu Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy(...)wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kabab-gyros i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę szatkujemy, rzodkiewki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Sałatką napełniamy chlebki pita

e-PrzepisyKulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 166

łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu – 100 g * słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. JARMUŻ: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego

Ostra na Słodko