Bardzo prosta i szybka w wykonaniu surówka z lekko pikantną nutą smakową. Sałatka: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małej czerwonej cebuli sól i pieprz Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Wszystko zetrzeć na grubej tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami
Czerwień i błękituwielbiam nowalijki, Jajka wyszły pyszne ,sprawdzą się również świetnie na śniadanko lub kolację,więc szczerze polecam !!! Składniki: 10 jajek mały jogurt grecki 3-4 łyżki majonezu ząbek czosnku, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku, ogórek zielony sól,pieprz sałata do dekoracji Przygotowanie: jajka gotujemy,obieramy i rozkrajamy na połówki, układamy je na półmisku na liściach sałaty, rzodkiewki kroimy w większą kostkę,ogórka
Swojskie jedzonkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka idealnie nadaję się do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony(...)boczek podsmażyć na patelni, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, fetę w kostkę, a koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem (proporcje i ilość wg uznania). Sałatkę doprawić do smaku. (Sól jest zbędna ze względu na smak fety i wędzonego boczku
Di gotujepokrojony w kostkę 3 szklanki bulionu z warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia(...)solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie. 5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody. 6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 325kcal
Powiedz dietom niediet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (dla ułatwienia na 1 porcję) 1 grahamka 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 jajko klasy M szczypta soli ziołowej (u mnie Rafex) 1 łyżeczka posikanego szczypiorku Przygotowanie Z grahamki odcinamy dół, a następnie wydrążamy bułkę. Do miseczki wbijamy całe jajko, dokładnie(...)roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy szczyptę soli ziołowej i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki, wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wydrążonej grahamki. Grahamkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy do ścięcia się masy jajecznej (około 30 minut, sprawdzamy, np. wbijając widelec w środek czy nasza masa jest odpowiednio ścięta). Przed podaniem naszą zapiekaną grahamkę posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkiogórki konserwowe 1 mała cebula (jajka, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej + 1 majonezu + 1 jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki Przygotowane składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem (u mnie Wasa-Graham). Udekorować kiełkami rzodkiewki i gotowe
Alutka-Gotujeodsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne Będziemy potrzebować: 4 duże garście świeżej pokrzywy (około 120 g) 300 g pomidorów 200 g białego sera 1 pęczek rzodkiewki mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru sól do smaku Link do filmu(...)osączoną zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), drobno siekam. Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w kostkę. Wystudzoną pokrzywę drobno kroję. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru
Uwaga Babcia GotujeUwielbiam kefir solo, ale najczęściej przygotowuję na jego bazie koktajle owocowe i warzywne. Bardzo często dodaję do warzywnych koktajli siekaną natkę pietruszki lub koperek, oraz tartą rzodkiewkę- przepis . Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też szpinak w koktajlach . Tym razem kupiłam całą paczkę rukoli, która była już umyta i przebrana, oraz różne kiełki. Z tych składników przygotowałam(...)truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl z rukoli i kiełków na kefirze jest smaczny, zdrowy i kolorowy. Składniki na 1-2 porcje: garść rukoli kiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Wielkanocne nie musi być nudna i nie musi to być sałatka jarzynowa ! Do przygotowania tej sałatki wystarczy nam świeża rukola, jajka ugotowane na twardo, sos tatarski , pomidorki, ogórek, rzodkiewka i ziarna czarnuszki. Taką kolorową sałatkę przygotujecie błyskawicznie. Ta sałatka będzie doskonałym pomysłem na lekkie i trochę inne świąteczne śniadanie. Sałatka świąteczna z jajkiem: W czasie kiedy zagotują się jajka(...)zimnej wody, następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy w grube plastry, wycinamy środki. Rukolę układamy na talerzach. Pomidorki kroimy na pół i wraz z jajkami, rzodkiewką i plasterkami ogórków układamy na rukoli, na jajkach robimy kleksy z sosu tatarskiego, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy je też ziarenkami czarnuszki. Smacznego! The post Sałatka świąteczna z jajkiem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Proste i klasyczne połączenie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy. W wersji solo - również smakuje rewelacyjnie! 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 100-150g pomidorków koktajlowych Dodatkowo: 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%) sól, czarnuszka (zamiast pieprzu) Rzodkiewkę pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół, a szczypiorek posiekać
Di gotujeDaily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej(...)marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki oleju ostropestowego i miód, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną surówkę dobrze jest odstawić na 15-20 minut w celu przegryzienia smaków. Podajemy do obiadu. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kalarepa 1 marchewka 3-4 rzodkiewki szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka MUSZTARDY KIELECKIEJ CZESKIEJ firmy WSP SPOŁEM sok z 1/2 cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać(...)kalarepy. Szczypiorek pokroić i dodać do startych warzyw. Rzodkiewkę umyć, pokroić i również dodać do warzyw. Majonez, śmietanę i musztardę połączyć z warzywami. Wymieszać. Surówkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam MUSZTARDĘ KIELECKĄ CZESKĄ firmy WSP SPOŁEM . Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak
Prosto i Smacznie z Anetąziemniaków 4 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda miodowa (lub ulubiona) ziele angielskie 1 papryczka chilli (marynowana) lub 2 suszone peperoncini liść laurowy tymianek zioła prowansalskie kiełki rzodkiewki sól, pieprz Przygotowanie : Roladki: Kotlety schabowe rozbijamy na bardzo cienko (ja użyłem siekacza ), doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą miodową (lub ulubioną). Na każdym kotlecie układamy cienko pokrojone ogórki, marchew(...)blachę i zapiekamy w piekarniku wok 180oC przez ok 45-50 minut. Na talerzu wpierw wykładamy sos,układamy na nim przekrojone roladki, łódeczki z ziemniaków i kiełki rzodkiewki. Podajemy na ciepło
Mechanik w kuchnisól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki sera koziego do smarowania, ponadto: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia mozzarella, kiełki słonecznika, kiełki rzodkiewki, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami. Filety z kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą(...)każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch dla kontrastu smakowego dodajemy kiełki rzodkiewki. Sakiewki najlepiej smakują z sałatką z grillowanych pomidorków, mozzarellą, świeżą bazylią, kiełkami słonecznika oraz polane olejem rzepakowym
Moniki Smakołykiliście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku z cytryny ewentualnie rzodkiewka do dekoracji jogurt naturalny do podania Do garnka wlać wodę, dodać umyte gałązki pietruszki, koperku oraz liście bazylii. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz(...)Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę umyć, przekroić na dwie części i pokroić w cienkie plasterki. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulkę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć
Ugotować