Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki
KucharzycaTakie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek. Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka(...)miksuję z botwinką). Dopraw sokiem z cytryny, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Dodaj jogurty i kefiry. Zmiksuj ponownie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wsad do chłodnika: ogórka, rzodkiewkę, awokado,czosnek, szczypior (można też dodać natkę pietruszki) posiekaj w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj w miseczce, dopraw solą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny
SMYKWKUCHNIŚniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego
KucharzycaMaliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 100 g sera twarogowego półtłustego 75 g chleba razowego 30 g rzodkiewki 36 g sałata 5 g szczypiorku Przepis: kronki chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno
Kucharzycawrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę
Ogrodnik w podróżybulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki(...)solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki
SzczyptaSmaQnaprawdę sporo kosztuje i to chociażby winduje ceny). Skąd to wiemy? Bo jeździmy do naszych rolników. Robimy akcje zbioru jabłek. Chodzimy po polach i podglądamy jak rosną nasze rzodkiewki. Rozmawiamy z naszymi rolnikami, niekoniecznie tylko o warzywach i mięsie Jak bardzo eko? Na kooperatywie zasady są jasno określone. Albo masz certyfikat świadczący o ekologiczności produktów, albo piszesz prawdę czym psikasz/nawozisz/karmisz(...)rolnik podwiezie ci 60 kilogramów przepysznych ziemniaków (dla sąsiadek przy okazji) i wory marchwi wprost pod same drzwi i jeszcze wniesie do garażu. A czasem w gratisie dorzuci ekologiczną rzodkiewkę, czy jabłka dla dzieci. I najlepsze. Lokalny rolnik dla ciebie i tylko dla ciebie wyhoduje wybrane przez ciebie owoce i warzywa i/lub zapewni ci dostawę raz w miesiącu wiejskiej
gutfutczasu, aż ryż zmięknie. Dopraw go delikatnie solą do smaku. Podawaj na ciepło z drobno pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanie 1 jajo gotowane 50 g bułki grahamki 50 g rzodkiewki 12 g sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej(...)łyżki nasion słonecznika, posolić do smaku i zmiksować. Śniadanie zjadłam o 7:00, O 9:00 już byłam głodna i zjadłam małą przekąskę. Drugie śniadanie zjadłam o 11:00. Rzodkiewkę skroiłam razem z liśćmi. Nie powiem, abym się najadła – liście z jajkiem. Obiad o 14:30 – wyczekiwany, bo zaczynałam czuć głód. Po obiedzie długo czułam się mocno najedzona
Kucharzycaugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy. Wyszła smaczna i sezonowa zupa, polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniOlej konopny stosowany zewnętrznie posiada wyśmienite właściwości gojące i nawilżające, znajduje zastosowanie w szamponach, mydłach, odżywkach, żelach do kąpieli, balsamach, szminkach i wielu innych produktach. Składniki na sałatkę liście rzodkiewki rzodkiewka ser koryciński sardynki w oleju pomidorki koktajlowe listki bazylii sól różowa himalajska olej konopny SemCo Z podanych składników skomponuj sałatkę. Jeśli lubisz posyp czarnym sezamem i dosmacz glassą
Z Kuchni Do Kuchniduży pęczek botwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć, buraczki cieniutko obrać, drobno posiekać botwinkę, a buraczki(...)gotować jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić i schłodzić. Do ostudzonej botwinki i buraczków dodać starty na tarce na większych oczkach ogórek i rzodkiewkę: także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Po dokładnym wymieszaniu dodać kefir wymieszany z jogurtem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać udekorowane jajkiem
Zasmakuj Kuchnipamiętacie Pana Tadeusza jako szkolną lekturę to zachęcam do obejrzenia ponownie, choćby dla pięknie ujętych kulinariów. SKŁADNIKI: - 2 pęczki botwinki - 750 ml maślanki - 200 g ogórka (plasterki) - 2 pęczki rzodkiewki (plasterki) - 16 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo) - koperek do posypania - szczypiorek do posypania (lub kwiaty szczypiorku) - woda - sól BOTWINKĘ POSIEKAJ NA drobne kawałki, końcówki botwinki wrzuć do gara(...)niech delikatnie się gotuje do miękkości.Pamiętaj o tym, żeby nie zagotować botwinki aby nie straciła koloru. OCHŁODZONĄ BOTWINKĘ dopraw solą i połącz z maślanką, ogórkiem i rzodkiewką, na dwie, trzy godziny zostaw w lodówce aby się przegryzła. PRZED PODANIEM SPRÓBUJ czy nie brakuje soli, jeśli tak to dosól i mocno wymieszaj. Na talerzach dodaj jajko przepiórcze, koperek
Kuchnia bezglutenowa Lolimożecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną. Sałatka z kaszą bulgur i botwinką Składniki (2-3 porcje): 100g kaszy bulgur 1 spory pęczek botwinki 6 rzodkiewek ½ pęczka szczypiorku 4 łyżki jogurtu greckiego (ja dałam 2 łyżki greckiego i 3 łyżki zwykłego jogurtu naturalnego) 2 ząbki czosnku, wyciśnięte sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Kilka łyżek wody(...)pokroić drobno botwinkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ją. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na następnie poddusić kilka minut do preferowanej miękkości z kilkoma łyżkami wody. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki oraz posiekać sporą ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką. Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany
Fabryka pomysłówwłaśnie w takim miejscu, nie w markecie... A potem powstają takie pyszności, jak ta sałatka :-) SKŁADNIKI 1/4 szklanki komosy ryżowej garść liści szpinaku (bez ogonków) 4 liście botwiny 4 rzodkiewki szczypior z jednej dymki (ale bez cebulki,sam szczypior) 3 pomidory 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią sól ziołowa Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Szpinak(...)botwinę i szczypior kroimy w cienkie paski, rzodkiewki w plasterki. Następnie warzywa łączymy z komosą, olejem i solą ziołową, delikatnie mieszamy. Z pomidorów odcinamy plaster od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy sałatką
Czary - gary w kuchniSkładniki: 50 g roszponki (ok. 1/2 opakowania) 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki 1/2 fenkułu sól i pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Roszponkę opłukać, osuszyć i porwać. Rzodkiewkę pokroić w … Czytaj dalej Roszponka z fenkułem
czarrna od kuchni