z rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:30/100)

Dieta CTZO, dzień szósty 119

Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry.   Drugie śniadanie   100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki

Kucharzyca
Wiosenny chłodnik z botwinką i jajkiem! 164

Takie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek.  Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka(...)miksuję z botwinką). Dopraw sokiem z cytryny, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Dodaj jogurty i kefiry. Zmiksuj ponownie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wsad do chłodnika: ogórka, rzodkiewkę, awokado,czosnek, szczypior (można też dodać natkę pietruszki) posiekaj w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj w miseczce, dopraw solą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny

SMYKWKUCHNI
Dieta CTZO, dzień piąty 138

Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego

Kucharzyca
Dieta CTZO, dzień czwarty 140

Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 100 g sera twarogowego półtłustego 75 g chleba razowego 30 g rzodkiewki 36 g sałata 5 g szczypiorku Przepis: kronki chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno

Kucharzyca
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 259

wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę

Ogrodnik w podróży
Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 191

bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki(...)solą, pieprzem i octem jabłkowym.  Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki

SzczyptaSmaQ
Kooperatywa spożywcza, czyli jaki jeść zdrowo i niedrogo 110

naprawdę sporo kosztuje i to chociażby winduje ceny). Skąd to wiemy? Bo jeździmy do naszych rolników. Robimy akcje zbioru jabłek. Chodzimy po polach i podglądamy jak rosną nasze rzodkiewki. Rozmawiamy z naszymi rolnikami, niekoniecznie tylko o warzywach i mięsie Jak bardzo eko? Na kooperatywie zasady są jasno określone. Albo masz certyfikat świadczący o ekologiczności produktów, albo piszesz prawdę czym psikasz/nawozisz/karmisz(...)rolnik podwiezie ci 60 kilogramów przepysznych ziemniaków (dla sąsiadek przy okazji) i wory marchwi wprost pod same drzwi i jeszcze wniesie do garażu. A czasem w gratisie dorzuci ekologiczną rzodkiewkę, czy jabłka dla dzieci. I najlepsze. Lokalny rolnik dla ciebie i tylko dla ciebie wyhoduje wybrane przez ciebie owoce i warzywa i/lub zapewni ci dostawę raz w miesiącu wiejskiej

gutfut
Dieta CTZO, dzień drugi 128

czasu, aż ryż zmięknie. Dopraw go delikatnie solą do smaku. Podawaj na ciepło z drobno pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanie 1 jajo gotowane 50 g bułki grahamki 50 g rzodkiewki 12 g sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej(...)łyżki nasion słonecznika, posolić do smaku i zmiksować. Śniadanie zjadłam o 7:00, O 9:00 już byłam głodna i zjadłam małą przekąskę. Drugie śniadanie zjadłam o 11:00. Rzodkiewkę skroiłam razem z liśćmi. Nie powiem, abym się najadła – liście z jajkiem. Obiad o 14:30 – wyczekiwany, bo zaczynałam czuć głód. Po obiedzie długo czułam się mocno najedzona

Kucharzyca
Zupa botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki 117

ugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy. Wyszła smaczna i sezonowa zupa, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka wiosenna z olejem konopnym ...i KONKURS! 141

Olej konopny stosowany zewnętrznie posiada wyśmienite właściwości gojące i nawilżające, znajduje zastosowanie w szamponach, mydłach, odżywkach, żelach do kąpieli, balsamach, szminkach i wielu innych produktach. Składniki na sałatkę liście rzodkiewki rzodkiewka ser koryciński sardynki w oleju pomidorki koktajlowe listki bazylii sól różowa himalajska olej konopny  SemCo Z podanych składników skomponuj sałatkę. Jeśli lubisz posyp czarnym sezamem i dosmacz glassą

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik litewski 163

duży pęczek botwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć, buraczki cieniutko obrać, drobno posiekać botwinkę, a buraczki(...)gotować jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić i schłodzić. Do ostudzonej botwinki i buraczków dodać starty na tarce na większych oczkach ogórek i rzodkiewkę: także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Po dokładnym wymieszaniu dodać kefir wymieszany z jogurtem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać udekorowane jajkiem

Zasmakuj Kuchni
CHŁODNIK LITEWSKI/ PAN TADEUSZ/ KUCHNIA FILMOWA 155

pamiętacie Pana Tadeusza jako szkolną lekturę to zachęcam do obejrzenia ponownie, choćby dla pięknie ujętych kulinariów. SKŁADNIKI: - 2 pęczki botwinki - 750 ml maślanki - 200 g ogórka (plasterki) - 2 pęczki rzodkiewki (plasterki) - 16 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo) - koperek do posypania  - szczypiorek do posypania (lub kwiaty szczypiorku) - woda - sól BOTWINKĘ POSIEKAJ NA drobne kawałki, końcówki botwinki wrzuć do gara(...)niech delikatnie się gotuje do miękkości.Pamiętaj o tym, żeby  nie zagotować botwinki aby nie straciła koloru. OCHŁODZONĄ BOTWINKĘ   dopraw solą i połącz z maślanką, ogórkiem i rzodkiewką, na dwie, trzy godziny zostaw w lodówce aby się przegryzła. PRZED PODANIEM SPRÓBUJ czy nie brakuje soli, jeśli tak to dosól i mocno wymieszaj. Na talerzach dodaj jajko przepiórcze, koperek

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 152

możecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną. Sałatka z kaszą bulgur i botwinką Składniki (2-3 porcje): 100g kaszy bulgur 1 spory pęczek botwinki 6 rzodkiewek ½ pęczka szczypiorku 4 łyżki jogurtu greckiego (ja dałam 2 łyżki greckiego i 3 łyżki zwykłego jogurtu naturalnego) 2 ząbki czosnku, wyciśnięte sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Kilka łyżek wody(...)pokroić drobno botwinkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ją. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na następnie poddusić kilka minut do preferowanej miękkości z kilkoma łyżkami wody. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki oraz posiekać sporą ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką. Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany

Fabryka pomysłów
Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i botwiną 168

właśnie w takim miejscu, nie w markecie... A potem powstają takie pyszności, jak ta sałatka :-) SKŁADNIKI 1/4 szklanki komosy ryżowej garść liści szpinaku (bez ogonków) 4 liście botwiny 4 rzodkiewki szczypior z jednej dymki (ale bez cebulki,sam szczypior) 3 pomidory 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią sól ziołowa Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Szpinak(...)botwinę i szczypior kroimy w cienkie paski, rzodkiewki w plasterki. Następnie warzywa łączymy z komosą, olejem i solą ziołową, delikatnie mieszamy. Z pomidorów odcinamy plaster od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy sałatką

Czary - gary w kuchni
Roszponka z fenkułem 138

Składniki: 50 g roszponki (ok. 1/2 opakowania) 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki 1/2 fenkułu sól i pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Roszponkę opłukać, osuszyć i porwać. Rzodkiewkę pokroić w … Czytaj dalej Roszponka z fenkułem

czarrna od kuchni