pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja do wody w której(...)przygotowuję kuskus dodaję bazylię i paprykę słodką, żeby nabrał trochę smaku). Pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę pokroić w kostkę. Kuskus, pokrojone warzywa i groszek wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i pokruszoną bryndzą lub innym serem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe
Corner With Recipesnajprostsze w przygotowaniu to zapominamy składniki i pozostaje tylko wspomnienie smaku. Tak też było i ze mną gdy po raz pierwszy zetknęłam się z surówka z ogórkiem, papryką i rzodkiewką – zjadłam i zapomniałam składniki. […] The post Surówka z ogórkiem, papryką i rzodkiewką appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekSkładniki: 3 jajka ugotowane na twardo 12 rzodkiewek ogórek zielony szczypiorek 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Ja j ka pokroić w kosteczkę, rzodkiewki na ćwiartki, ogórek w plastry. Przełożyć do miski wymieszać, dodać posiekany szczypiorek. Zrobić dressing z obu rodzajów jogurtu, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką. Przepis pochodzi z tej strony
Moja Galeria Smakustylu śródziemnomorskim. Polecam przygotować ją teraz kiedy arbuz jest najsmaczniejszy. Składniki: ćwiartka arbuza 100 g fety 100 g pomidorków koktajlowych ogórek 1/2 zielonej papryki kilka czarnych oliwek kilka rzodkiewek świeża bazylia świeża mięta 2 łyżki sezamu Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić w plasterki. Bazylię
Moja Galeria SmakuLekka i orzeźwiająca sałatka w sam raz na ciepłe dni Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 duża pomarańcza 2 cebulki dymki 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz garść mięty Rzodkiewki i ogórka pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Dymkę posiekać. W miseczce wymieszać składniki na dressing: oliwę, ocet
Moja Galeria Smakusurówka świetnie sprawdzi się w sezonie letnim, jest świeża i orzeźwiająca. Składniki: pęczek rzodkiewki 2 ogórki 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1/2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka syropu z agawy sól do smaku sezam do posypania szczypiorek Rzodkiewki i ogórka pokroić cieniutko w plasterki. W sieczce wymieszać ocet winny, olej sezamowy, oliwę, syrop z agawy i sól
Moja Galeria Smakugluten z diety. SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 2-3 porcje ~2-3 spore garście ulubionego miksu sałat ~średnia marchewka ~1/2 świeżego ogórka ~5 rzodkiewek ~1/2 kostki (125g) BIO tofu marynowanego w tamari + olej do smażenia ~10 szparagów ~łyżka oleju lnianego Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka(...)rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarSzybka, letnia sałatka. Nie wymaga dużego nakładu pracy a jest po prostu przepyszna :) Potrzebujemy: pół surowego brokuła pół surowego kalafioru 3-4 rzodkiewki 100g sera typu feta sos czosnkowy - przepis ---> klik Kalafior i brokuł myjemy i kroimy na małe plasterki. Rzodkiewkę i fetę kroimy na małą kostkę. Całość dokładnie mieszamy z sosem czosnkowym ( klik ). I gotowe. Prawda
Kolejny blog o gotowaniuczas..tak więc można wykorzystać tortellini kupione w sklepie.Taką sałatkę można nawet zabrać ze sobą do pracy.. tortellini ogórek cebula fioletowa pomidory papryka rzodkiewki majonez Kielecki z czosnkiem sól cebulowa Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.Ogórek, pomidory ,paprykę , cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę , dodać do makaronu.Dodać majonez ,doprawić do smaku solą
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 250 g twarogu 7 rzodkiewek 1/2 ogórka 1/2 cebuli 1/3 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Ogórek obieramy ze skórki. Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, koperek drobniutko siekamy. Wszystko razem łączymy z twarogiem i jogurtem. Całość
magiczna kuchnia Kasiłatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez(...)zimną wodą żeby nam się nie skleił. Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Kuchenne Wariacjedodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam. Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy 6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych 2 pomidory łyżka majonezu 330 g jogurtu greckiego sól(...)smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych
Krakowskie smaki Anijajkiem podawany był z szyjkami rakowymi. Zapraszam Was na współczesną, mojej mamy wersję chłodnika litewskiego :) SKŁADNIKI: Dla około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode(...)Dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. 3. Po ugotowaniu odstawiamy garnek do wystygnięcia. 4. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik
W kuchni Katielistki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1-1,5 łyżeczki suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy kiełki fasoli mung kiełki rzodkiewki Wykonanie: Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie(...)pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur w naszym daniu). Dodatkowo, aby dodać nutkę ostrości oraz dla samego wyglądu, położyłam na wierzch kilka kiełków rzodkiewki. Smacznego
Garniec Magalie