Coś dla zdrowia Składniki 1 kalarepka 2 marchewki kilka rzodkiewek 100 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek Przygotowanie Kalarepkę umyłem , obrałem , pokroiłem na plasterki. Rzodkiewki oczyściłem , odciąłem liście i korzonki , opłukałem , pokroiłem w słupki. Marchewki umyłem , obrałem , starłem na tarce. Plasterki kalarepki ułożyłem na talerzu w pierścień , posypałem rzodkiewką , pośrodku położyłem startą marchewkę, Sałatkę oprószyłem solą i pieprzem , polałem jogurtem
R'n'G Kitchensałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka majonezu(...)łyżeczki musztardy sól pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki, pomidorki, natkę pietruszki i szczypiorek. Sos: wszystkie składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Ala piecze i gotujePyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją
Monia miesza i gotujepyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy czy na piknik z rodziną, nie trzeba(...)minut. Szybko, pysznie i zdrowo :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2-4 porcje): 1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie) 3/4 pęczka szparagów 1 litr wody 5 dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) 1,5 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: Kaszę
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki natki pietruszki / 2 teaspoons parsley jajko / egg bułka tarta / bread crumbs ugotowana fasolka / cooked beans prażona cebulka / roasted onions roszpunka / lambs pomidor / tomato ogórek / cucumber rzodkiewka / radish masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4 Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę(...)jajkiem i posypujemy bułką tartą. Gotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną
Projekty ze smakiemPrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1 pęczek dymki 200 gramów śmietany 18% 400 gramów jogurtu naturalnego 1/2 litra wywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być(...)drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki Do ugotowanej botwinki powoli wlewamy śmietanę i jogurt jednocześnie mieszając sprężynką lub trzepaczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmaczna propozycja dla osób lubiących lekkość. Plusem jej jest fakt, że jest szybka i lekka, a co najważniejsze kryje w sobie moc witamin. Zielona sałatka z fetą i rzodkiewką SKŁADNIKI : 6 liści salaty masłowej 1/2 średniego ogórka zielonego 4 rzodkiewki 100 g sera feta szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy w mniejsze kawałki i układamy(...)talerzu. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w talarki, układamy między sałatą. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy między sałatą i ogórkiem. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy między warzywami. Sałatkę podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWróciłam z działki mojej mamy z koszykiem nowalijek. Trzeba je jakoś wykorzystać :) Dietetyczne drugie śniadanie gotowe. 1-2 sałaty masłowe pęczek małych listków botwiny pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewek 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duży ogórek 3 średnie pomidory 1 jogurt grecki sól pieprz ( jak ktoś lubi koperek do posypania ) Wszystkie składniki myjemy. Sałatę(...)botwinę osuszyć o porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Pomidory w grubą kostkę. Pokroić szczypior. Jajka w grube kawałki. Wszystko razem wymieszać i doprawić jogurtem. Bardzo mi odpowiada takie połączenie w letnie
Jemy PijemyPomysłów na owocowe przepisy wciąż mam sporo w głowie, dzisiaj zrobiłam surówkę z młodej kapusty, którą w większości wykorzystałam do jarzynowej. Kilka truskawek, chrupiąca cukinia i rzodkiewki z marchewką sprawiły, że surówka bardzo mi smakowała, głównie za sprawą soczystych i słodkich truskawek, które w połączeniu z octem balsamicznym i oliwą nadały całości słodyczy. Do dzisiejszego przepisu polecam ocet(...)mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe płatki śniadaniowe fitness makarony, octy i oleje Surówka z młodej kapusty z truskawkami Składniki: 1/4 młodej kapusty 4 duże truskawki 2 rzodkiewki gruby plaster cukinii 1 marchewka 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki BIO octu balsamicznego Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Rzodkiewki i cukinię kroimy w kostkę
Moja smaczna kuchniajednocześnie sycące. Zawsze uważałam, że należy czerpać ile się da z lata i ogródka mojej Mamy :* Składniki: 2 jajka garść rukoli garść sałaty masłowej pęczek szczypiorku 4 rzodkiewki 2 kromki razowego chleba 4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. "Wycieczkujemy" do ogródka po potrzebne składniki (lub do sklepu ;)). Sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę myjemy(...)osuszamy. Rzodkiewkę kroimy na plasterki, które przecinamy na pół. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Sałatę masłową rwiemy ręcznie i dodajemy do pozostałych składników razem z rukolą. Jajka studzimy i przekrajamy w ćwiartki. Wykładamy na sałatę, która delikatnie doprawiamy i skrapiamy oliwą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na chleb. Równo rozsmarowujemy i wykładamy na suchą patelnię pokrojony
ChilliJemypewnością się u mnie pojawi, ale dziś chciałabym Wam przedstawić coś lekkiego do piątkowej porannej bułeczki :) Składniki: 250g półtłustego lub chudego sera białego łyżka śmietany 12% 5 niedużych rzodkiewek pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy. Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy. Szczypior drobno siekamy i lekko solimy. Rzodkiewkę przekrajamy na pół i kroimy w cienkie plastry. Warzywa
ChilliJemycoś przekąsić. Zaletą tej surówki jest jej prostota i szybkość wykonania. Mi w smaku przypomina podjadany mamie w dzieciństwie "gołąbek" z szatkowanej kapusty ;) Składniki: duża kalarepa 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku świeżo zmielony pieprz sól oliwa Przygotowanie: Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior oraz rzodkiewkę myjemy i osuszamy. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Rzodkiewki
ChilliJemygłówki młodej kapusty 2 marchewki 5 średnich rzodkiewek ½ pęczka koperku lub natki pietruszki 4 cebulki dymki z małymi cebulkami 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru suszone lub świeże oregano 3-4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję(...)bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam srdecznie. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem
Świat Domowej KuchniMowa tu nie o przepisie, ale o świeżej śniadaniowej propozycji powstałej wskutek spontanicznego przeglądu lodówki. Znalazłam w niej też piękny bukiet wykonany z własnych rzodkiewek i kwiatów szczypiorku, który podarowała mi pani Danusia z dbałością doglądająca swój ogródek niemal każdego dnia. Powiedziała mi, że pracowite pszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy(...)cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 cebulka dymka 1 awokado 2 garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk
Roślinna - blog wegańskiobiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek(...)drobno posiekać. Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny
O kuchni z uczuciem