czas..tak więc można wykorzystać tortellini kupione w sklepie.Taką sałatkę można nawet zabrać ze sobą do pracy.. tortellini ogórek cebula fioletowa pomidory papryka rzodkiewki majonez Kielecki z czosnkiem sól cebulowa Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.Ogórek, pomidory ,paprykę , cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę , dodać do makaronu.Dodać majonez ,doprawić do smaku solą
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 250 g twarogu 7 rzodkiewek 1/2 ogórka 1/2 cebuli 1/3 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Ogórek obieramy ze skórki. Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, koperek drobniutko siekamy. Wszystko razem łączymy z twarogiem i jogurtem. Całość
magiczna kuchnia Kasiłatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez(...)zimną wodą żeby nam się nie skleił. Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Kuchenne Wariacjedodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam. Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy 6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych 2 pomidory łyżka majonezu 330 g jogurtu greckiego sól(...)smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych
Krakowskie smaki Aniimprezach by szybko się zregenerować lub gdy chcemy zastąpić koktajlem posiłek. Pomidory to znany wszystkim likopen, witamina K czy też ogrom fosforu, bardzo szybko witalizuje organizm a dodatek kiełków rzodkiewki podwoi działanie detoksacyjne i nada charakteru naszemu koktajlowi. Zostaje tylko brzoskwinia i pieprz... ciekawe nie? Polecam na ciężkie poranki :) Na 500ml Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2 pomidory malinowe(...)szczypta kiełków rzodkiewki świeżo mielony pieprz 1,5 łyżeczki cukru brzozowego 2 brzoskwinie Przygotowanie: 1/ Obraną i pokrojoną brzoskwinię, pokrojone pomidory oraz kiełki miksujemy na jednolitą całość, dodajemy pieprz i cukier i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnajajkiem podawany był z szyjkami rakowymi. Zapraszam Was na współczesną, mojej mamy wersję chłodnika litewskiego :) SKŁADNIKI: Dla około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode(...)Dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. 3. Po ugotowaniu odstawiamy garnek do wystygnięcia. 4. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik
W kuchni Katielistki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1-1,5 łyżeczki suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy kiełki fasoli mung kiełki rzodkiewki Wykonanie: Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie(...)pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur w naszym daniu). Dodatkowo, aby dodać nutkę ostrości oraz dla samego wyglądu, położyłam na wierzch kilka kiełków rzodkiewki. Smacznego
Garniec Magaliekilka plasterków szparagów. Tak jak ostatnio do zrobienia jajek użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance gumkami recepturkami. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę. Na spód obręczy układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej i wbijamy na nie 2 jajka. Posypujemy je pieprzem, kawałkami rzodkiewki i kilkoma plasterkami szparagów. Układamy wykrojnik
Parowar Facetawarzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :) SKŁADNIKI 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje(...)łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki
RAROSSAdiecie .. Najlepiej od razu duża miska ! Dziś proponuję moje ostatnie sałatkowe odkrycie : sałatkę z botwinki. Składniki: Sałata zielona - może być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu(...)buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada
IzaGotujesmaczniejsza. Sałatka jest sycąca, ale niskokaloryczna, jeśli z podanych składników wyjdą nam 3 porcje, to każda ma tylko 136 kcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w kostkę. Cebulę(...)szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do miski. Musztardę mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Sos dodajemy do warzyw, mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneskładników powstała właśnie takiego pięknego słonecznego dnia. Dodatek orzechów sprawił, że stała się dość sycąca, a jednocześnie nic nie straciła na swojej lekkości. Zapraszam do stołu :) Składniki: rukola , rzodkiewki , pomidory , garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca Kresto , oliwa z oliwek - użyłam pikantnej oliwy z chili. Proporcji nie podaję, u mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki(...)wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy. Sałatka jest prosta i szybka do przygotowania. Orzechy nerkowca są delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennaNieskomplikowana, szybka i bardzo zdrowa wiosenna sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki 100g sera lazur 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy extra virgin Sos sałatkowy z koperkiem Sposób przygotowania Kapustę szatkujemy w jak najcieńsze plasterki. Cukinie kroimy w słupku a rzodkiewki w ćwiartki. Z natki obrywamy listki
Pyry na Gazterrinę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Aby lekko zaostrzyć smak, przed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą. Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól, pieprz suszony lub świeży koperek Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną(...)kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić 2 łyżki żelatyny. Gdy żelatyna nie będzie już gorąca to powoli dolać ją do masy serkowej. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą przemieszać. Podłużną foremkę wyłożyć folią. Spód oraz boki wyłożyć wędliną, a na sam koniec wlać masę
Ugotować