żelazo, jak wiadomo szczególnie tym, którzy zmagają się z jego niedoborem, bardzo jest naszemu organizmowi potrzebne. Składniki: - 2 starte surowe buraki - Pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 starte białe rzodkiewki (może być też rzepa lub zwykła rzodkiewka) - 1 mała cebula lub ½ większej pokrojona w drobną kostkę - 4 łyżki pestek słonecznika Sos: - 3 łyżki oleju (u mnie lniany) - 1 łyżka soku
Smakuje zdrowojajek i różnego rodzaju mięs i wędlin. Będziemy potrzebować : 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów 4 duże rzodkiewki 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki usiekanego szczypiorku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sos wiosenny https://www.youtube.com/watch?v=oE5MdoBxcmY Przygotowanie : Umytą rzodkiewkę ścieram
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę na grilla lub do obiadu, idealnie pasuje do różnego rodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych. Będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki sałatkowe (około 400 g) 4 pomidory (około 600 g) 1 pęczek szczypiorku na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny szczyptę cukru sól, pieprz(...)przygotowania: Sałatka na grilla lub do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=UJZISvIQvg4 Przygotowanie: Wszystkie składniki od razu po pokrojeniu daję do salaterki. Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki kroję w cienkie pół plasterki. Umyte ogórki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki (można w pół plasterki lub na ćwiartki). Umyte pomidory kroję razem ze skórką w pół plasterki
Uwaga Babcia Gotujezsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie(...)przed przygotowaniem chłodnika mocno schładzam. Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam wstępnie przygotowane teraz je pokroję: Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Ogórki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Jajka kroję w kostkę. Umyty i osączony szczypior drobno siekam Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam
Uwaga Babcia Gotujejest równie smaczna z samym chlebkiem i masełkiem. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g sera żółtego 150 g szynki lub wędliny drobiowej 3 jaja pęczek rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo ( dodać 1/2 łyżki soli, aby dobrze się obierały ze skorupki), ostudzić i pokroić w kostkę. Seler konserwowy(...)kukurydzę konserwową dobrze odsączyć na sitku. Ser żółty, wędlinę i rzodkiewkę również pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i przyprawić. Smacznego
talerz przyjemnościczubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną(...)drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne! Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy. Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym. Smacznego * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszkiszynki konserwowej, pół cebuli, 2 ogórki korniszony łyżeczka musztardy, 100 g serka topionego łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6 jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza warstwa: pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)korniszony pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać z serkiem i musztardą ,majonezem i śmietanką trzecia warstwa: jajka gotujemy na twardo,ścieramy na tarce o grubych oczkach,razem z rzodkiewkami,,szczypiorek kroimy drobniutko,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem, układamy na półmisku kromki chleba tostowego-ja robiłam tak: na to pierwszą warstwę -pieczarkową na to znowu chlebek i druga
Swojskie jedzonkomała czerwona cebula pokrojona w pół krążki 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone) garść liści mizuny (można zastąpić roszponką, młodymi listkami sałat lub rukolą 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka jasnego lekkiego sosu rybnego sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia stynek Wykonanie: Nastawić dużo wody(...)miękkie delikatne mięso. Przegrzebki ułożyć na tagliatelle Do patelni dodać jasny sos klarowny sos rybny, przemieszać z cebulą i czosnkiem i polać po makaronie i przegrzebkach Mizunę i plasterki rzodkiewek również delikatnie wymieszać w kilku kroplach oleju lub oliwy (może byc ze smażenia byleby nie była gorąca bo mizuna "zwiędnie") i dodać je do dania. Na koniec rozrzucić po daniu
Sztuka gotowania w/g Samiryzdrowa i bardzo smaczna, polecam. Składniki: 2 puszki łososia w kawałkach w sosie własnym 1/2 szklanki czarnego ryżu 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 brokułu 2 pomidory 5-6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 6-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i gotować(...)minut. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rzodkiewkę w półplasterki, seler naciowy w paseczki, a cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy z oliwek, wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Warzywa wymieszać z ryżem. Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałki osączonego łososia i całość polać przygotowanym sosem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasikoniecznie zróbcie tę sałatkę! Składniki -1 puszka tuńczyka w kawałkach 200 g jarmużu bez stwardniałych części lub rukoli kilka oliwek pół czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta szklanki oliwy sok z połowy małej cytryny ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu(...)zblenduj. Spróbuj ,dopraw według uznania. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a oliwki i pomidorki na pół. Do miski włóż wszystkie składniki sałatki, skrop dressingiem i wymieszaj. Serwuj z kiełkami rzodkiewki. Smacznego! Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i przekazałam go Wam, bo warto
Z Kuchni Do Kuchnilecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie! Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 18 krewetek (np. Vannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona lub świeża) szczypiorek sól Przygotowanie: Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz(...)papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki. Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym. Smacznego
Taste TherapyPyszna i zdrowa surówka. Idealna jako dodatek do obiadu lub mięsa z grilla. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie z kromeczką chleba. 1/2 główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę poszatkować. Rzodkiewki i dymkę drobno pokroić. Warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem i majonezem
Smakołyki Asiwypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek(...)oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował na talerzu a rzodkiewki pokroiłam w cieniutkie pół plasterki, ułożyłam na serze. Plastry imbiru pokroiłam w cieniutkie paseczki. Wymieszałam składniki dressingu w słoiczku potrząsając i taką emulsją polałam składniki na talerzu. Lekko przemieszałam widelcem
Moje Małe Czarowaniemnie śniadanie musi być smaczne , zdrowe i pożywne , często przyrządzam sobie taki twarożek z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku . Składniki: 250 gram półtłustego białego sera 4 łyżki śmietany 18% Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewek Sól Pieprz kolorowy świeżo zmielony Sposób przygotowania: Ser biały przekładamy do miski,rozgniatamy go za pomocą widelca.Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,szczypiorek drobno
Bajeczna KuchniaPyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z warzywami. Polecam ja do obiadu, jest szybka do przygotowania. Składniki: mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 5 łyżek oleju sok z cytryny sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę pekińską drobno kroimy, umyte i oczyszczone papryki kroimy w cienki paski. Ogórki obieramy(...)rzodkiewki myjemy i kroimy w pół plastry. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy . Wszystkie składniki przekładamy do miski , skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchnia