z rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:45/100)

Twarożek ze słonecznika - witariański 226

można też na noc go odstawić). Składniki: - 3/4 szklanki słonecznika łuskanego, - woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny, - sok z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - sól, - kilka rzodkiewek, - 2 ogórki kiszone, - szczypiorek. Wykonanie: Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej na 2 godziny. Gdy już nam się namoczył, wylewamy z niego wodę, płuczemy(...)miksujemy, tak by pozostało trochę grudek. Gdy masa jest za gęsta dodajemy do niej jeszcze wody z ogórków lub wody. Masę wyjmujemy z blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy do masy, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku, gdy jest potrzeba dodajemy sok z cytryny. Twarożek nadaje się od razu do jedzenia

Co na wege obiad?
twarożek z oliwkami, rzodkiewką... 162

Składniki: twarożek typu "grani" 250 gram, oliwki zielone 10 sztuk, rzodkiewki 5 większe, sól morska do smaku, pieprz czarny mielony do smaku oliwki i rzodkiewki drobniej pokroić twarożek przełożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem wsypać pokrojone oliwki z rzodkiweką, wymieszać odstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły" najlepiej smakuje z razowcem i masłem smaczny, zdrowy

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik ogórkowy 159

orzeźwiający chłodnik ogórkowy idealny na taką pogodę. Myślę, że do zjedzenia tej zupy nie będzie trzeba nikogo namawiać. Zapraszam!!!!   Składniki: 5 ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek koperku, 3 duże jogurty naturalne ( po 400ml) 1 kefir   ( 400ml), 3 łyżki octu, sól, pieprz, cukier   Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy(...)zostawiamy na sitku aby odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego

Passion of Cooking
Chłodnik z botwiny 186

względu na smak i proste wykonanie. Składniki: 0,5 l maślanki 0,5 l jogurtu typu greckiego 0,5 kg botwiny 2 łyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl(...)wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać warzywa, maślankę i jogurt. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić chłodnik do lodówki na ok. 0,5 godz. Smacznego

Konrad Gotuje
PIECZONE PODUDZIA KURCZAKA Z WARZYWAMI 359

mycia, a także nie trzeba go jakoś specjalnie pilnować. Polecamy na letni obiad :). Serwuj ze schłodzoną surówką z jogurtem lub śmietaną, np.: - mizeria z kukurydzą , - surówka z sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem, - mizeria z rzodkiewką Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię

Przepisy Aleksandry
Surówka z kalarepy 148

surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Kalarepę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Marchewkę skrobiemy, ścieramy i dokładamy do miski z kalarepą. Dodajemy około 1/2 łyżeczki(...)drobno pociętego pora, łyżeczkę posiekanej zielonej pietruszki oraz 2 rzodkiewki pocięte w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i mieszamy. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Tak przygotowaną surówkę odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Podajemy do obiadu przyozdobioną zieloną pietruszką. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z arbuzem 172

Składniki : ćwiartka arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki

Proste Potrawy
Pasta jajeczna z awokado 168

moja ulubiona wersja pasty z awokado. Składniki na 1 dużą porcję.   Składniki: 1/2 dojrzałego awokado 1 jajko 1 garść kiełków rzodkiewki Sól, pieprz Ulubione pieczywo Przepis: Awokado przekrawamy na pół i z jednej połówki wydrążamy środek, następnie rozgniatamy go widelcem. W garnuszku gotujemy jajko na miękko. Po ugotowaniu, jajko schładzamy zimną wodą i obieramy(...)skorupki. Jajko dodajemy do awokado i również rozgniatamy je widelcem. Całość doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki. Pastę należy dokładnie wymieszać i podawać z dodatkiem pieczywa

Emcia Pichci
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 144

osób 10 sztuk ziemniaczków sałatkowych 2 jajka na twardo 2 buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing:  łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny(...)Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie. Do ciepłych warzyw dodaj pokrojoną rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę

AZgotuj!
Pieczony omlet z ziołowym serkiem 160

oraz dbam o florę jelitową."   8 jajek 3 łyżki mleka łyżeczka soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ lub pszennej twaróg naturalny 350 gram łyżka siemienia lnianego koperek natka pietruszki rzodkiewka stara na dużych oczkach Żółtka oddziel od białek. Białka ubij mikserem na sztywno z solą . Żółtka ubij w drugiej misie dodając mleko i mąkę.  Dodawaj do masy z żółtek(...)ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut.  Pozostaw do lekkiego wystygnięcia.  Oderwij papier z omletu,  rozprowadź twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką i siemieniem lnianym. Zroluj. Gotowy omlet pokój w plastry

AZgotuj!
Sałatka z wędzonym łososiem, pleśniowym serem i grillowaną cukinią 219

Składniki: 100 gram wędzona łososia (najlepiej takiego w kawałku) garść sałaty Endywii 3 jaja kawałek sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią Lazur) 1/4 średniej cukinii sól, pieprz kiełki rzodkiewki oliwa z oliwek   Jaja gotujemy na miękko. Cukinię kroimy w cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy(...)Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy listki sałaty, ugotowane na miękko i przekrojone na pół jaja, pokrojony w kostkę ser i grillowaną cukinię. Dodajemy łososia. oraz kiełki rzodkiewki

Mango Papaja
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 71

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką chodzi za mną od paru dni, chyba tęskni mi się do wiosny...na szczęście nawet zimą można poczuć jej smak :) twarożek rzodkiewki szczypiorek sól i pieprz czerwona słodka papryka Smacznego

Atlas Smaków
Pyry z gzikiem ze sznytlochem i redyska :) 172

średnich młodych ziemniaków 100 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g rzodkiewek ( ok 50 g ) łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach z łyżeczką soli. Twaróg wymieszać z startą na drobnych oczkach rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem. Doprawić do smaku. Gorące ziemniaki przekroić, napełnić twarożkiem i skropić oliwą

Atlas Smaków
Chłodnik z botwiny 157

pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku 1/4 pęczka szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości(...)buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy. Do ostudzonej botwiny dodajemy warzywa i mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chłodzimy w lodówce ( najlepiej przygotować dzień wcześniej). Podajemy z jajkiem na twardo

Atlas Smaków
Chłodnik z botwniki 138

mój pierwszy chłodnik - jego kolor jest hipnotyzujący a smak idealny na lato! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 duże ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 ml kefiru 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję(...)wody i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania