peklowanie - 500 przepisów (strona:6/34)

" Polędwica sopocka" 178

taka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego  w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis . Składniki 2 kg schabu 1 płaska łyżka soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1 łyżka pieprzu 2 łyżki majeranku 1 listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego szczypta cukru Wykonanie - Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą(...)szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele  angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki . - Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu  Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie  do lodówki .na dobę . - Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić

Eli Gotowanie
Schab gotowany w 10 minut 4026

Przepis na schab gotowany w 10 minut według mojej receptury. Różni się od innych które można znaleźć w sieci. Ja mięso przed pierwszym gotowaniem schabu pekluje dodatkowo pół dnia, dzięki temu mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec. Po pierwszym gotowaniu^ Save Print Schab gotowany w 10 minut   Składniki 1 kg wąskiego schabu 2 litry zimnej wody 4 łyżki(...)wędliniarską naciągnąć na schab, a następnie schab wsadzić do zalewy. Ważne zalewa musi w całości przykrywać schab w innym wypadku należy dolać wody i wymieszać zalewę. Tak schab powinien peklować się 12h, wiele przepisów pomija takie peklowanie ale to dzięki tym dodatkowym 12h dostaniemy ładny różowawy kolor schabu w środku. Po tym czasie schab z zalewą stawiamy na gazie zagotowujemy

zjem to blog kulinarny
Przepis na schab w galarecie 329

imieninowo-urodzinowe. Schab podawany jest na zimno jak wszelkie galantyny , galaretki z nóżek, czy galarety , takie potrawy są świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Do przygotowania tego dania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany. Oto Przepis na schab w galarecie: Składniki: 12 plastrów schabu(...)peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami 500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego 5 łyżeczek żelatyny pieprz kolorowy do smaku Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 229

Kapusta, po tylu godzinach duszenia,  jest  bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i  różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże  - 3 małe porcje)1 duża lub 2 mniejsze peklowane

Stare Gary
Szynka domowa gotowana 409

samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze  od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem całonocnym. Szynka domowa gotowana wyszła idealna w smaku! Przepis ten mogę polecić każdemu. Oprócz tego, że szynka jest bardzo bardzo(...)jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki. Polecam też Szynka gotowana z jałowcem Składniki: 2 surowe szynki po ok. 1 kg Zalewa do peklowania : 3 l wody 180 g soli peklowej (60 g x litr) 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek: 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka pieprzu 2 łyżki majonezu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka wieprzowa 297

muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka(...)domowa z jałowcem Kamis 1 łyżeczka soli  Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć

Ala piecze i gotuje
Schab z gorczycą i kolendrą 201

stół ale nie tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą(...)Przygotowanie:  Marynata: Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej wody włożyć oczyszczony i umyty schab, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 6 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 243

staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego  pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis(...)Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć mięso, przykryć pokrywką i odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.Do miski wlać

Ala piecze i gotuje
Szynka peklowana i gotowana babci Basi 200

tylko. Składniki : 1 kg mięsa z szynki, biodrówki , Do zapeklowania roztwór , który wstrzykujemy w środek mięsa strzykawką zakupioną w aptece : 100 ml wody z 25 g. soli peklującej. Po wstrzyknięciu solanki wstawiamy do zimnej zalewy : Na 1 litr wody : kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Przyprawy te zagotować w wodzie . Do tego , ale do ostudzonej(...)wody z przyprawami dodajemy : 50 gram soli peklującej ( 1 paczka ) 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, Zamoczone mięso zostawiamy na kilka dni (3-4 dni ) w lodówce. Codziennie odwracamy.   Po wyznaczonych dniach, wyjmujemy mięso z zalewy i robimy nową . Na 2 litry wody dodajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku, majeranek, listek laurowy

Pysznosci Babci Basi
Szynka z sosem tatarskim, gotowa w jeden dzień 187

Zwykle szynki peklujemy przez kilka dni. dzisiaj chcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim, chrzanowym oraz na kanapki. Polecam. Jeśli kupicie mniejszą szynkę to zmniejszyć czas gotowania i pieczenia oraz składniki. Szynkę umyć, u góry tam gdzie jest skóra naciąć tworząc szachownicę. Włożyć szynkę do dużego garnka, zalać

Kuchnia Pokoleń
Karkówka konserwowa mielona /wersja 2 103

słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja sugestia- propozycja, można dodać inne. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku szarpak. Wodę i skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą 88

wody wyciskamy czosnek. Dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu oraz 1 liść laurowy (można pokruszyć). Kurczaka dokładnie umyć i przełożyć do naczynia, w którym będziemy peklować. Naczynie musi być wysokie, aby można było zalać kurczaka w całości zalewą. Zalewamy kurczaka przygotowaną i ostudzoną zalewą. W zależności od naczynia, możemy potrzebować więcej litrów zalewy. Przygotowujemy ją w proporcjach(...)podanych w pierwszym punkcie (120g soli albo peklosoli na 1 litr wody). Kurczaka można docisnąć aby nie wypływał. Ja stosuję duży i ciężki talerz. Kurczak powinien peklować się 24h. Jeśli mamy dużą porcję kury, możemy nastrzyknąć także udka i pierś. Po 24h kurczaka wyciągamy, płuczemy pod bieżącą wodą i faszerujemy natką pietruszki oraz włoszczyzną. Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury

ProstePesto.pl
Moda na chemiczne produkty czyli wędliny z szynkowara bez peklowania 137

raczej goście będą zadowoleni,a wręcz powinni być pozytywnie zaskoczeni, bo rzadko kiedy ktoś ma chęć robić własne wyroby. Zostaje pytanie zasadnicze : Jakie można zrobić wędliny z szynkowara bez peklowania? Należą do nich: szynki drobiowe (pierś z kurczaka lub z indyka) mielonki szynki wieprzowe (karkówka, schab) rolady mięsne pasztet kiełbasy golonka parzona boczek prasowany i rolowany Dlatego warto zainwestować(...)taki sprzęt! Smacznego i przede wszystkim powodzenia!   Artykuł Moda na chemiczne produkty czyli wędliny z szynkowara bez peklowania pochodzi z serwisu Sierotka Marysia w Kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Mięso ze słoika na kanapki 389

niej wrócicie..... Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 500g karkówki i 500g schabu,ale  może   być   boczek, żeberka, łopatka,)  20 g soli do peklowania  1/2  łyżeczki  pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku łyżka  majeranku  1/2  łyżeczki  pieprzu ziołowego   Przygotowanie: Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,przyprawy mieszamy(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą peklującą i nacieramy dokładnie  naszą mieszanką mięsko.odkładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na ok 2 dni.po tym czasie mięsko obwiązujemy sznurkiem ,przekładamy do słoika najlepiej takiego z szeroką szyjką i zakręcamy.Słoik wkładamy do garnka z wodą tak do 2/3 słoika,przykrywamy i gotujemy od zagotowania 2 godzin,następnie wyłączamy

Swojskie jedzonko
Tuszonka wojskowa konserwowa 262

g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -słoiczki -puszki -szybkowar -zamykarka do puszek WYKONANIE Surowiec tniemy w większe kawałki i peklujemy. Łopatkę tniemy już docelowo w drobną kostkę. Czas peklowania 2 dni.W temp.4-6 stopni.  Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy pakujemy w słoiki lub puszki i odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania