peklowanie - 500 przepisów (strona:14/34)

A'la Jackówka puszczańska po mojemu 210

peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo, Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 12-24h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie

Gotowanie jest łatwe
Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 179

Zbliżają się święta dużymi krokami.... można więc testować przepisy na domową wędlinkę... To nie lada rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny to sztuka którą może opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego(...)będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy kilogram mięsa parzymy w ten sposób 60 minut

kawawszklance
Szynka peklowana 220

jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin na kanapki, ale robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj  pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna(...)trzy dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 h , a 15 minut przed końce pieczenia rozciąć worek i piec, aby szynka się przyrumieniła szynka peklowana

O kuchni z uczuciem
Drobiowa szynka z szynkowaru 177

szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg filetów z kurczaka 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem

Szefowa kuchni
Wędzone skrzydełka drobiowe 214

równie dobre, jak te przygotowywane na grillu? Chyba nie da się tego porównać. Tym razem metoda "peklowania na sucho".  Składniki: Skrzydełka drobiowe z kurczaka sól jodowana kuchenna peklosól oregano suszone zrębki olchowe Przygotowanie: Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mieszankę peklującą: łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), soli jodowanej i peklosoli) - wymieszać

Karczma Honorietty
Kiełbasa słoikowa 173

niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy je na kostkę ok. 2 cm ( wkładamy(...)oddzielnej miski. Mięso zasypujemy solą peklującą do jednej miski 1 łyżkę do drugiej 1łyżeczkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( można zostawić na noc ). Następnego dnia część mięsa mielimy, łączymy z niezmielonym, dodajemy 100 ml zimnej wody, pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest

Smaki Ewy
Pieczona szynka świąteczna 184

przekrojone na pół 1 litr wody Zagotować wodę z solą, saletrą potasową, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Ostudzić. Wlać niewielką ilość wody do naczynia, w którym będziemy peklować mięso, tak aby zakrywała dno. Włożyć umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso. Dodać pokrojony czosnek i wlać pozostałą zalewę. Musi przykrywać całkowicie mięso. Przycisnąć czystym talerzykiem, przykryć naczynie pokrywką(...)wstawić do lodówki na dolną półkę na dwa tygodnie. Co dwa dni należy mięso przekręcić. Więcej na temat peklowania można się dowiedzieć tutaj . Po dwóch tygodniach wyjmujemy szynkę i myjemy. Wkładamy do zlewu i polewamy wrzątkiem z każdej strony, żeby pory się zamknęły (nie będzie nam wówczas pryskać tłuszcz podczas obsmażania). Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzać na głębokiej patelni

Wiem co jem
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 255

Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, ostatnio pokazywałam na blogu przepis na rewelacyjny w smaku schab peklowany pieczony z tymiankiem i czosnkiem. Nasz blog jest z tego znany, opowiadaliśmy o tym w Pytaniu na Śniadanie w TVP 2 , gdzie pokazaliśmy nasze domowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny to bardzo prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone(...)oraz wybrać sposób przygotowania produktu końcowego. Polecam dzisiejszy przepis na schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Jest pyszny! Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z pieprzem cytrynowym jest doskonały, na jego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 232

łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz wybrany sposób przygotowania. Oczekiwanie wieńczy dzieło, czyli smakowita domowa wędlina. Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab(...)peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował, że ślinka ciekła, kropką na i… był jego rewelacyjny smak i zapach. składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka po Bawarsku 264

mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw. Składniki 5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam peklowanych, które przed smażeniem odgotowałam, aby nie były za słone 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 2 pory 2 cebule 1 szkl. piwa sól pieprz majeranek ziele angielskie  liść laurowy(...)tłuszczu, miękką dodać do wywaru, doprawić solą i pieprzem, wlać szklankę piwa. Następnie włożyć z powrotem do wywaru golonki i całość dusić ok 20 minut.  *jeśli używacie golonek peklowanych dobrze będzie, jeśli przed natarciem przyprawami chwilę je odgotujecie

Kuchenne aromaty
Szynka z szynkowaru 237

szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy okazji wycinając z niego żyłki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier(...)puder i sól peklującą. Roztworem zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h. 2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni

Szefowa kuchni
Soczysta szynka z szynkowaru 241

szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest to obecnie jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :) Składniki Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem  0.65 kg szynki z tłuszczykiem  400 ml wody 300 ml wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 167

polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą

Gosia gotuje
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 332

Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać

Przepisy i porady kulinarne