przygotowanie wymaga co prawda trochę czasu, ale efekt jest nie do przecenienia! Lista zakupów Około 1 kg ładnego boczku 6 ząbków czosnku 1 pełna łyżka stołowa soli do peklowania (może być też zwykła, ale wtedy mięso zszarzeje po zaparzeniu) ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 2 łyżeczki majeranku Wsypujemy przyprawy do miski i wyciskamy do nich czosnek, a następnie
Proste-przepisy.plSkładniki mąka pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi
Gaździnka warzyg/kg -pieprz czarny 1 g/kg -cebulka perłowa (nasza spiżarnia) ilość do słoika puszki według uznania .Ja dawałem 20 szt.max WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę max 3 cm. Dodajemy wodę. Peklujemy i przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie boczek na przemian z cebulką układamy ciasno w puszkach /słoikach. Sterylizujemy 90 min. Wyrób jest bardzo smaczny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.grzyb kurka marynowana według uznania na puszkę/słoik WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą . Peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Dodajemy resztę przypraw, i odstawiamy na 24-48 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Po tym czasie napełniamy słoiki i puszki mięsem na przemian
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.które z chęcią wpadnę do Steak N' Roll również poza Festiwalem. Danie główne w Menu A: Steak Sandwich (bułka maślana własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane
Food SquarePrzygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio, po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli
Wanilia i Kardamonwędzarniczy -worki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator Sous Vide -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy metodą na sucho zalecaną dawka peklosoli. Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Przechowujemy w lodówce w temperaturze 4-6 stopni 10-14 dni w zależności od wielkości karkówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łoik -ziele angielskie dwa ziarna na puszkę/słoik WYKONANIE Kupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube kawałki 2-4 cm razem ze skórą. Następnie peklujemy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Pakujemy do lodówki na 24-48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki i sterylizujemy 80 mm w szybkowarze. Puszki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.sitku ja miałem 2,5 mm. Mięso z ćwiartek i podudzia staramy się pozyskiwać w większych kawałkach. U mnie wyszło 1.720 kg pozyskanego mięska przeznaczonego do sterylizacji. Cały surowiec peklujemy i przyprawiamy,dodajemy włoszczyznę i wodę i dokładnie mieszamy, nie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Kulinarne Fantazje Mariolidania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso oraz dodaje mu wspaniałego aromatu. Szacunek dla Charlesa Campiona (znany londyński krytyk kulinarny, autor książek, którego możecie kojarzyć z wczesnych wersji brytyjskiego Masterchefa), który ten dodatek
Niedzielny kucharzbył jedną z odmian portera (i do dzisiaj wielu piwowarów tak uważa), ale z czasem wybił się na niepodległość. W kuchni, jako dodatek do burgera pełni dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso oraz dodaje mu wspaniałego aromatu… kawy. My w naszym przepisie użyliśmy coffe stauta, warzonego z dodatkiem palonej kawy. Posmak kawy jest bardzo delikatny, na tyle subtelny
Niedzielny kucharzdania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso oraz dodaje mu wspaniałego aromatu. Szacunek dla Charlesa Campiona (znany londyński krytyk kulinarny, autor książek, którego możecie kojarzyć z wczesnych wersji brytyjskiego Masterchefa), który ten dodatek
Niedzielny kucharzg/kg -czosnek 3 g/kg -woda 200 ml -ziele angielskie i liść laurowy podczas parzenia -jelita wieprzowe WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Czas 48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mielimy dodajemy wodę i przyprawiamy.Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.g/kg -czosnek 4 g/kg -podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie -woda 300 ml -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso i słoninę tniemy w większe kawałki 3-4 cm i peklujemy.Czas peklowania 48 godz.w temp.4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije w pokojowej temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.