peklowanie - 500 przepisów (strona:17/34)

Domowy boczek z szynkowaru 131

przygotowanie wymaga co prawda trochę czasu, ale efekt jest nie do przecenienia!  Lista zakupów Około 1 kg ładnego boczku 6 ząbków czosnku 1 pełna łyżka stołowa soli do peklowania (może być też zwykła, ale wtedy mięso zszarzeje po zaparzeniu) ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 2 łyżeczki majeranku Wsypujemy przyprawy do miski i wyciskamy do nich czosnek, a następnie

Proste-przepisy.pl
Pierogi z golonką i kiszoną kapustą 190

Składniki mąka  pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi

Gaździnka warzy
Boczek z cebulką perłową 194

g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -cebulka perłowa (nasza spiżarnia) ilość do słoika puszki według uznania .Ja dawałem 20 szt.max WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę max 3 cm. Dodajemy wodę. Peklujemy i przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie boczek na przemian z cebulką układamy ciasno w puszkach /słoikach. Sterylizujemy 90 min. Wyrób jest bardzo smaczny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z kurką 169

grzyb kurka marynowana według uznania na puszkę/słoik WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą . Peklujemy zalecaną dawką  peklosoli. Dodajemy resztę przypraw, i odstawiamy na 24-48 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Po tym czasie napełniamy słoiki i puszki mięsem na przemian

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 151

które z chęcią wpadnę do Steak N' Roll również poza Festiwalem. Danie główne w Menu A: Steak Sandwich (bułka maślana własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane

Food Square
Schab w ziołach i soli peklowej 167

Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio,  po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli

Wanilia i Kardamon
Baleron parzony 256

wędzarniczy -worki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator Sous Vide -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy metodą na sucho zalecaną dawka peklosoli. Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Przechowujemy w lodówce w temperaturze 4-6 stopni 10-14 dni w zależności od wielkości karkówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa z pachwiny 244

łoik -ziele angielskie dwa ziarna na puszkę/słoik WYKONANIE  Kupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube kawałki 2-4 cm razem ze skórą. Następnie peklujemy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Pakujemy do lodówki na 24-48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki i sterylizujemy 80 mm w szybkowarze. Puszki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa z kurczaka 240

sitku ja miałem 2,5 mm. Mięso z ćwiartek i podudzia staramy się pozyskiwać w większych kawałkach. U mnie wyszło 1.720 kg pozyskanego mięska przeznaczonego do sterylizacji. Cały surowiec peklujemy i przyprawiamy,dodajemy włoszczyznę i wodę i dokładnie mieszamy, nie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 213

Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Kulinarne Fantazje Marioli
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 207

dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso oraz dodaje mu wspaniałego aromatu. Szacunek dla Charlesa Campiona (znany londyński krytyk kulinarny, autor książek, którego możecie kojarzyć z wczesnych wersji brytyjskiego Masterchefa), który ten dodatek

Niedzielny kucharz
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 232

był jedną z odmian portera (i do dzisiaj wielu piwowarów tak uważa), ale z czasem wybił się na niepodległość. W kuchni, jako dodatek do burgera pełni dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso oraz dodaje mu wspaniałego aromatu… kawy. My w naszym przepisie użyliśmy coffe stauta, warzonego z dodatkiem palonej kawy. Posmak kawy jest bardzo delikatny, na tyle subtelny

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 237

dania niż kotlet mielony, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Wielokrotne próby wykazały, że najlepszy jest burger z dodatkiem stouta . Piwo spełnia tu dwie ważne funkcje: pekluje, czyli zmiękcza mięso oraz dodaje mu wspaniałego aromatu. Szacunek dla Charlesa Campiona (znany londyński krytyk kulinarny, autor książek, którego możecie kojarzyć z wczesnych wersji brytyjskiego Masterchefa), który ten dodatek

Niedzielny kucharz
Kiełbasa podwawelska 268

g/kg -czosnek 3 g/kg -woda 200 ml -ziele angielskie i liść laurowy podczas parzenia -jelita wieprzowe WYKONANIE  Kupione mięso myjemy i tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Czas 48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mielimy dodajemy wodę i przyprawiamy.Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ,,warkocz'' 222

g/kg -czosnek 4 g/kg -podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie -woda 300 ml -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso i słoninę tniemy w większe kawałki 3-4 cm i peklujemy.Czas peklowania 48 godz.w temp.4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije w pokojowej temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.