peklowanie - 500 przepisów (strona:17/34)

Wędlina drobiowa z szynkowaru / Homemade Chicken Ham 97

suszonych ziół - świetnie sprawdzi się na przykład majeranek, suszona bazylia czy zioła prowansalskie. Wybierzcie te, które najbardziej lubicie.  Wędlina drobiowa z szynkowaru może być przygotowana z użyciem soli peklującej lub bez niej. Ten kontrowersyjny składnik zapewnia jednak ochronę przed bakteriami i zatruciem jadem kiełbasianym. Jeśli wolicie, możecie użyć zwykłej soli. Szynka drobiowa z kurczaka może być przygotowana bez żelatyny

Lekcje w kuchni
Jak w 30 minut zorganizować lodówkę? 76

strategiami dotyczącymi organizacji swojej lodówki. Uzupełniaj od góry do dołu Górne półki: gotowe potrawy Na górnych półkach przechowuj resztki i gotowe do spożycia produkty, takie jak świeży makaron lub peklowane antipasto. Aby uniknąć odkrycia spleśniałych pozostałości sprzed miesiąca, przechowuj gotowe posiłki na półkach w przezroczystych pojemnikach, aby były widoczne ze wszystkich stron. Dolne półki: Surowe składniki Najzimniejsza część Twojej lodówki

ProstePesto.pl
Menu na Wielkanoc 620

sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też można już przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy boczek z szynkowaru 104

przygotowanie wymaga co prawda trochę czasu, ale efekt jest nie do przecenienia!  Lista zakupów Około 1 kg ładnego boczku 6 ząbków czosnku 1 pełna łyżka stołowa soli do peklowania (może być też zwykła, ale wtedy mięso zszarzeje po zaparzeniu) ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 2 łyżeczki majeranku Wsypujemy przyprawy do miski i wyciskamy do nich czosnek, a następnie

Proste-przepisy.pl
Pierogi z golonką i kiszoną kapustą 170

Składniki mąka  pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi

Gaździnka warzy
Boczek z cebulką perłową 174

g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -cebulka perłowa (nasza spiżarnia) ilość do słoika puszki według uznania .Ja dawałem 20 szt.max WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę max 3 cm. Dodajemy wodę. Peklujemy i przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie boczek na przemian z cebulką układamy ciasno w puszkach /słoikach. Sterylizujemy 90 min. Wyrób jest bardzo smaczny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z kurką 148

grzyb kurka marynowana według uznania na puszkę/słoik WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą . Peklujemy zalecaną dawką  peklosoli. Dodajemy resztę przypraw, i odstawiamy na 24-48 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Po tym czasie napełniamy słoiki i puszki mięsem na przemian

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 126

które z chęcią wpadnę do Steak N' Roll również poza Festiwalem. Danie główne w Menu A: Steak Sandwich (bułka maślana własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane

Food Square
Schab w ziołach i soli peklowej 144

Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio,  po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli

Wanilia i Kardamon
Baleron parzony 231

wędzarniczy -worki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator Sous Vide -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy metodą na sucho zalecaną dawka peklosoli. Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Przechowujemy w lodówce w temperaturze 4-6 stopni 10-14 dni w zależności od wielkości karkówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa z pachwiny 213

łoik -ziele angielskie dwa ziarna na puszkę/słoik WYKONANIE  Kupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube kawałki 2-4 cm razem ze skórą. Następnie peklujemy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Pakujemy do lodówki na 24-48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki i sterylizujemy 80 mm w szybkowarze. Puszki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa z kurczaka 214

sitku ja miałem 2,5 mm. Mięso z ćwiartek i podudzia staramy się pozyskiwać w większych kawałkach. U mnie wyszło 1.720 kg pozyskanego mięska przeznaczonego do sterylizacji. Cały surowiec peklujemy i przyprawiamy,dodajemy włoszczyznę i wodę i dokładnie mieszamy, nie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 181

Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Kulinarne Fantazje Marioli