peklowanie - 500 przepisów (strona:26/34)

Mielonka drobiowa. 263

kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 fi resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady. Teraz oba mięsa zmielone i te w kawałkach peklujemy osobno czyli dodajemy peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną i wyrabiamy aby mięsko było kleiste dodajemy 30 g wody. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego i drugiego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wędzone 277

Wykonanie Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą.Pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu 6-8 godz .Osuszanie w wędzarni temperatura 35-45 czas godzina.Wędzenie 4 h w temp 50-60 i 50 min w temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson w osłonce termokurczliwej 419

majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 272

majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Blok konserwowy z szynki i łopatki 219

5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,odrobinę wody Wykonanie: Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24h i wyrabiamy rączkami aby nabrało kleistości. Następnie po 24h dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ponownie i do lodówki na 24h. Później łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 215

ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 600 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 50 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem -boczek bez skóry fi 8 mielimy -łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 296

ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 300 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 20 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem -boczek bez skóry fi 8 mielimy -łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka ,,Lamparcia'' 208

mięso nabrało odpowiedniej kleistości Wykonanie  Boczek i łopatkę mielimy sitko nr,8 wołowinę kroimy w paski następnie mięso dokładnie wyrabiamy dodając nieco wody aby nabrało kleistości i peklujemy osobno wołowinę i łopatę z boczkiem 24 godz.Później łączymy mięsa,przyprawiamy i ponownie wyrabiamy w razie konieczności dodajemy wodę.Wkładamy w szynkowar praskę i pozostawiamy na 24 godz.w lodówce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Wojskowa z szynki i boczku 303

oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi się znaleźć to info,że do takich konserw była dawana tylko sól nic poza tym.Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały,czosnek i żelatynę. Składniki - szynka 1,5 kg - boczek 1 kg - sól peklowa 20g/kg -sól ziołowa 2g/kg - pieprz biały 7 g - żelatyna 5 g - woda dawałem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki ziemniaczane z pastrami 132

stworzenie polskiego pastrami powstał  w głowach właścicieli Pastrami Deli po powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowanie receptury i dopracowanie smaku zajęło im kilka miesięcy. Mostki wołowe najpierw są peklowane w mieszance ziół, przypraw, brązowego cukru i peklosoli. Po 10 dniach mięso jest odsalane, osuszane i nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest poddawanie wędzeniu. I co jest ważne

Kulinarne przygody Gatity
Szynka w doskonałej marynacie 200

wędzenia sprawdza się wspaniale. SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela  angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Golonka bejcowana-pieczona. 198

Golonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu

Kuchnia Beaty
Pastrami, co to jest i skąd się wzięło? 409

kawałków mięsa, które noszą identyczną nazwę, kosztują gorsze, ale czy to jest to pastrami, z którego słynie kultowa kanapka Pastrami Reuben? Czy za 40 zł, producent faktycznie  wołowinę pekluje na mokro w mieszance 30 ziół i przypraw, potem naciera kolejną mieszanką ziół i przypraw i wędzi, a potem to mięso rozpływa się w ustach? Chłopcy z Pastrami Deli dbają

Blondynka Gotuje
Kiełbasa myśliwska 181

czosnku suszonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Natomiast słoninę mieszamy z solą. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miesiącu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Jelita namaczamy w zimnej wodzie

Kulinarne przygody Gatity
Szynka wieprzowa 191

gorąco polecam. Składniki 1-1,5 kg szynki wieprzowej majeranek tymianek ostra papryka przyprawa gyros lub kebab (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) odrobiną pieprzu i soli olej Ja swoje mięsa pekluje przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa, zasypuje dwoma garściami soli dodaje 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, i pokrojoną

Piekielna Kuchnia Pati