peklowanie - 500 przepisów (strona:30/34)

Kiszka ziemniaczana nr 2 208

Składniki : 4 kg ziemniaków około 4 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana  kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju

Gosia gotuje
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 148

czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny

Gosia gotuje
Golonka z grilla. 206

urozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki

Kuchnia Beaty
Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne. 1456

zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było.  SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki  2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu, 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki

Kuchnia Beaty
Łopatka pieczona w winie 146

była strzałem w dziesiątkę. Wyszła idealna. Może również zechcecie skosztować i skusicie się na własne wyroby? :)  Łopatka pieczona w winie SKŁADNIKI: łopatka około 700 g sól do peklowania około 4 łyżeczki 3- 5 liści laurowych 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsko z szynkowaru 161

wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko podać ilość użytej przyprawy..a zresztą i tak każdy ma inne upodobania smakowe.. mięso wieprzowe np.łopatka sól peklująca żelatyna dowolne przyprawy  Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru

Moje domowe kucharzenie
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 689

około 2 kg mięsa 2 l wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku  (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki

Przepisy i porady kulinarne
Szynka drobiowa z czosnkiem, z szynkowaru 199

Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam. SKŁADNIKI 1 udziec z indyka duży 1 podwójna  pierś drobiowa 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1/2 szklanki wody 2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy 5 ząbków czosnku    WYKONANIE: Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki. Wrzucamy

W kuchennym oknie Ewy
Pieczony Boczek w Piwie 124

mała kostka masełka czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa Przygotowanie: Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku

ClauditteMissCooking
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 189

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania, dosłownie pogrzebany łosoś,  wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku

Smakowity Blog Kulinarny
Wielkanoc 342

Szynka peklowana z szynkowara Jajka z sałatką rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki

Ala piecze i gotuje
Domowe wyroby 282

Szynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą

Ala piecze i gotuje
Wędzone wędliny 172

Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska 5-8 ząbków czosnku 5-8 liści laurowych 5-8 ziaren jałowca 5-8 ziela angielskiego 5-8 ziaren pieprzu 1 opakowanie suszonego majeranku Wykonanie: Mięso myjemy oraz osuszamy, nożem o ostrym zakończeniu przekuwamy

kgwjanczewo
Domowa wędlina z piersi kurczaka 447

wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie części. Czyścimy z tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdej strony nacieramy solą, pieprzem i mieszanką

OstryKęs
Najpopularniejsze przepisy grudnia [TOP5] 203

szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na nasze łamy.Tradycyjnie prezentujemy pięć najpopularniejszych przepisów z poprzedniego miesiąca. Co cieszyło się Waszym największym zainteresowaniem?Miejsce 1: Szynka peklowana i wędzonaDrugi raz z rzędu to najpopularniejszy przepis na naszych łamach. Z pewnością na wielu stołach, podczas niedawno zakończonych świąt Bożego Narodzenia, gościła właśnie taka szynka

Jakugotujesz.pl