peklowanie - 500 przepisów (strona:31/34)

Najpopularniejsze przepisy października [TOP5] 199

potwierdzenie, że uwielbiacie robić swoje trunki. 12 tygodni – tyle w butli „pracowały” drożdże z ryżem, rodzynkami oraz ziołami aby powstał ten przepyszny płyn. Miejsce 5: Szynka peklowana i wędzonaSamodzielnie wędzona szynka? Zdecydowanie tak. Nasze szynki wyszły bardzo aromatyczne, soczyste i kruche. Nie były za słone, może troszeczkę zbyt wędzone. Ciągle pracujemy nad idealną miksturą

Jakugotujesz.pl
Rillettes wieprzowe 269

gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy peklosól. Wkładamy do naszej zalewy mięso i marynujemy najkrócej dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła

NaKońcuJęzyka
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 232

Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali

Stare Gary
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 251

maszynce z sitkiem 8mm. Wymieszać dokładnie z solą peklową i miodem. Przykryć lub włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i pozostawiłam w lodówce na 24 godziny. W trakcie peklowania 2 razy wymieszać mięso. Dzień drugi : Wszystkie przyprawy i wodę dodać do mięsa i wyrabiać do chwili, aż mięso stanie się kleiste. Osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki

Stare Gary
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 218

jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim smakiem rowniez sasiadujaca Austrie i Szwajcarie.Nie ma niemieckiej restauracji,ktora by nie miala w menu Kasslera.Danie jest bardzo proste do przygotowania,a poniewaz peklowane mieso,bardzo skraca sie czas jego przygotowania i nie wymaga tez dodatkowych przypraw.Kto zna to danie wie jakie jest smaczne,sycace, idealne na zimowa pore.A upieczone w rekawie robi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś marynowany Gravlax 257

Łosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza

UgotujmyTo.pl
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka 472

zamówienie, jest jak z reklamy kiełbasy Balcerzak, którą widziałam w TV. Kiełbasa suszona dojrzewająca tzw. Palcówka to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku, ale tamta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Suszony schab wieprzowy na ostro. Schab z pończochy 3226

warto. U mnie jest wersja dość pikantna więc dla wielbicieli łagodniejszego smaku trzeba zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Porad w sprawie przygotowania udzieliła mi Jola.Koniecznie wypróbuj przepis na świetną Łopatkę peklowaną, parzonąROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żeberka pieczone 285

można przyrządzić soczyste, smakowite danie.   Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.   Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka soli peklowej-15 dkg soli-2-3 ząbki czosnku-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-3-4 listki laurowe

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 244

Pomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.   Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy

Maminek kulinarny
Mięsa pieczone 277

będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.Składniki solanki:-15 dkg soli-1 duża łyżka soli peklowej-3-4 ząbki czosnku-kilka ziaren ziela angielskiego-kilka ziaren pieprzu-szczypta kolendry-kilka listków

Maminek kulinarny
Domowa wędzona kiełbasa 227

jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)15 g pieprzu czarnego w ziarenkach5 g kolendry5 g gorczycy8 g ziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich

Niezły Młynek
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 230

bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej kapusty1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane golonki20 dkg wędzonego boczku2 cebule2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne)liść laurowyziele angielskie3-4 ziarenka jałowcałyżeczka majerankuew.przyprawa do bigosusłodka paprykakoncentrat pomidorowyolej do podsmażeniaWykonanie:Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną

Walijskie Pichcenie
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 241

jako dziecko.  Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.  Bez dodatków soli peklujących, saletry.Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być wędzone to nigdy nie były odparzane. Może nie miały idealnie różowego koloru

Malinowe Pocałunki
Prasowana golonka. 239

prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych polepszaczy. Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten  powstał we współpracy z portalemwieprzopedia.pl. Składniki: golonka 2-3 ząbki czosnku sól kamienna niejodowana

Malinowe Pocałunki