peklowanie - 500 przepisów (strona:29/34)

Mielonka w osłonkach wędliniarskich 253

granulowanego 1 łyżka majeranku 5 łyżeczek żelatyny osłonka białkowa wędliniarska do 100 stopni C, średnica 55 mm, ok. 2 mb Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka peklowana i pieczona 198

praktycznie żadnego wysiłku :) Oczywiście można samemu zapeklować szynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest krucha i przepyszna :) Spróbujcie, gorąco polecam. Składki: 1 kg szynki wieprzowej peklowanej 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka pieprzu grubo-mielonego Szynkę natrzeć musztardą, pieprzem, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, można dodać 2 łyżki wody. Rękaw szczelnie zawiązać i po nakłuwać wykałaczką w kilku

Delicious Titbits
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 206

również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia.  Choć kuchnia skandynawska nie jest jakoś specjalnie znana, to właśnie tu znajduje się najlepsza restauracja na świecie, czyli Noma . Najlepsza zdaniem brytyjskiego magazynu Restaurant

W kuchni wieczorem
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 323

Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek

Maminek kulinarny
Pasta jajeczna z rzeżuchą 195

Roti), które dostałam ze sklepu Bombay Bazaar wyglądają prawie identycznie jak tortille. Chlebki po posmarowaniu pastą jajeczną z rzeżuchą obłożyłam liśćmi sałaty, plasterkami pomidorków koktajlowych i cienkimi plastrami schabu peklowanego parzonego. Taki chlebek indyjski można przygotować również samemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy porcjami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab z nutą papryki z szynkowaru 184

gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 187

znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki , to przede wszystkim wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, cielęce i wołowe, peklowane z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone - dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swojej ofercie, Bacówka posiada produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym znakiem oraz rarytasy dla najmłodszych. Teraz kilka słów o otrzymanych

CookYourself
szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... 178

około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grochówka na wędzonych kościach 201

warsztatów w  Zrębicach przywieźliśmy wędzone kości. Prawdziwe. Sami je wycinaliśmy, sami peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doświadczenia z kośćmi, podobno wędzonymi, kupionymi w pobliskim sklepie mięsnym, były takie, że cała zupa na nich ugotowana wylądowała w toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy

Stare Gary
Szynki pieczone, wędzone i z szynkowaru 198

Święta blisko, więc pieczyste na pewno się przyda. Na moim blogu kilka przepisów na szynki pieczone, wędzone i  z szynkowaru. SZYNKA ROLOWANA SZYNKA DROBIOWA Z CZOSNKIEM SZYNKA PEKLOWANA PIECZONA SZYNKA DROBIOWA DOMOWA SZYNECZKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SZYNKI WĘDZONE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bliny drożdżowe po Wileńsku 208

szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska  białej kiełbasy  ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie ;    Do miski przesiać mąkę, dosypać sodę i sól.W rondelku podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Gosia gotuje
Kiszka ziemniaczana 322

mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól  pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana ( nie wędzona) kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju , dodać do startych ziemniaków. Dodać

Gosia gotuje
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 265

pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche i soczyste. Smacznego

Gosia gotuje
Bliny drożdżowe po Wileńsku 181

szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska  białej kiełbasy  ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie ;    Do miski przesiać mąkę, dosypać sodę i sól.W rondelku podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Gosia gotuje