peklowanie - 500 przepisów (strona:23/34)

Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 174

razem z przyprawami wlać do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włożyć mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i czosnkiem. Zasznurować szynkę białym sznurkiem na około i w poprzek. Przygotować blaszkę do pieczenia lub brytfannę, w której ułożymy mięso

Posadzone i zjedzone
Boczek wędzony podpiekamy 198

g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek z każdej strony Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą odcinamy skórę osuszamy i peklujemy . Zapeklowany i przyprawiony boczek układamy w jakimś pojemniku lub woreczkach strunowych albo w woreczkach do próżni i tak trzymamy 3-5 dni codziennie obracamy. Po tym czasie osuszamy w przewiewnym pomieszczeniu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 210

niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche, delikatne, soczyste o wysokiej marmurkowatości. Nie wymaga zaawansowanej obróbki wstępnej - wystarczy oczyścić polędwiczkę z błon. Idealnie nadaje się do marynowania, peklowania, smażenia, pieczenia, duszenia. Taki obiad dostarcza około 280 kalorii, 39 g białka, 6,6 g tłuszczu, 14,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na obiad dla jednej osoby

W kuchni Katie
Pieczony udziec z indyka 140

Składniki: Udziec  z indyka Główka  czosnku 1 łyżeczka soli morskiej 2 gałązki  świeżego  rozmarynu 3 łyżki  majeranku 1 łyżka  papryki słodkiej  Sposób: Peklujemy udziec w wodzie ,rozmarynie czosnku ,soli i majeranku Pozostawiamy na noc w lodówce Następnie  pieczemy  okolo 2 godzin w folii  w 180°C Podaje  z grilowanymi

Viola cooks with passion
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki 1292

domowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go  tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki

Swojskie jedzonko
wiejski kurczak z domowej wędzarni 218

ptak ma złocisty kolor. Kurczaki zastawiamy w spokoju na kilka godzin do wystudzenia, ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami i gotowe. Jako że do peklowania kurczaka użyłem wyłącznie soli, to wędzony  wyrób należy do rodzaju produktów półtrwałych i należny spożyć go w przeciągu tygodnia

Miód i pieprz
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 178

czekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino.  Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon

królestwo garów
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie 158

dokładnie przy kości, wstrzykujemy solankę. Po nastrzyku dokładnie masujemy golonki. Wkładamy je do dużej miski, zalewamy resztą solanki i obciążamy talerzem. Ważne, aby mięso było przykryte. Wkładamy do lodówki. Peklujemy je przez 3 dni. Każdego dnia odwracamy je w misce. Trzeciego dnia golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

Marder&Marder Manufacture
parzona domowa kiełbasa krakowska 272

wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) mieszanka peklująca   ( ilość podana całość) sól kamienna  35 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak

Miód i pieprz
Bieszczadzkie smaki - część I 214

wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się do niego drewna olszy szarej. W trakcie wędzenia Pan Marcin nie używa termometru, polega na własnym wyczuciu i doświadczeniu

królestwo garów
SZYNKA ,,jak dawniej '' 869

kilka listków laurowych i papryczek chili -1-2 łyżeczki żelatyny -szynkowar lub praska Wykonanie Kupioną szynkę myjemy pod bieżącą wodą i topimy ją z dodatkiem czosnku według tabeli peklowania pięć dni wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm. Po tym czasie szynkę myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy dokładnie i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją trochę obić ,miejsca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 206

nasturcji wraz z hiszpańskim winem musującym CAVA udoskonala cała przystawkę! Jest pysznie, chcemy więcej! PS. Czy dobrze wyczuwam emuslję z kiwi? Jako drugą przystawkę szef Justyna zaproponowała polędwicę peklowaną w 3 rodzajach soli w towarzystwie słoniny złotnickiej. Przyznam szczerze, że najbardziej urzekła mnie właśnie ta słonina - delikatna i bardzo intensywna w smaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym

Spektrum Smaku
Boczek w przyprawach 195

świeży.Ten boczek wędziłem do momentu 60 stopni w środku wyrobu aby był leciutko surowy. Następnie każdy boczek zapakowałem osobno w próżnie można też skorzystać z foli spożywczej. Czas peklowania na sucho 5-7 dni. Ociekanie Po tym czasie boczki wieszamy najlepiej w przewiewnym pomieszczeniu na kijach do ociekania na kilka  godzin.Ja swoje wieszam nad wanną i odpalam wiatrak

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kabanosy Jacka 339

karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świąteczny schab pieczony 222

łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab

Kocham Czekoladę