kanapki musiałby być wędzony w ciepłym dymie w temperaturze 25-35 stopni C bardzo długo – od 24 nawet do 36 godzin*. A przecież przed wędzeniem jest on jeszcze najczęściej peklowany lub nacierany przyprawami. Kiedy jednocześnie robi się wiele mięs i wędlin, wędzeniu boczku nie poświęca się aż tyle czasu. W nieco wyższej temperaturze wędzi się go jedynie kilka godzin
Trzeci talerzsię nie dyskutuje. :) 7 kg łopatki wieprzowej 3 kg udek kurczaka 1,5 główki czosnku łyżka cukru 0,5 l wody 3 łyżki majeranku czarny pieprz 50 g sól peklująca ( pektosolu) jelita Czyste i suche udka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę (+-)3 x 3 centymetry, podana waga jest już wagą czystego mięsa. Wieprzowinę kroimy
Dieta moja pasjakażdy ma to szczęście i, albo sam posiada wędzarnię, albo ma w gronie znajomych osobę, która nią dysponuje. Poza tym tradycyjne wędzenia wymaga jednak czasu, razem z peklowaniem i wędzeniem trzeba mu poświęcić co najmniej tydzień. Wtedy z pomocą, dla tych niecierpliwych i dla tych, którzy w swoim zasięgu nie mają wędzarni, przychodzi naturalny dym wędzarniczy w płynie
Kulinarne przygody Gatitykolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Bierzemy tłuczek do schabowych i trosze się możemy wyżyć ale bez przesady. Wycinamy prostokąt. Peklowanie 17-20 g peklo na/kg boczku posypujemy z dwóch stron. Następnie posypujemy przyprawami i ciasno zwijamy pakujemy do siatki ciasnej, następnie dla pewności wiążemy sznurkiem wędzarniczym. Zawijamy mocno w folie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.piękny złocisty kolor. Udka zastawiamy w spokoju na kilka godzin do wystudzenia, ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami i gotowe. Jako że do peklowania kawałków kurczaka użyłem wyłącznie soli, to wędzony wyrób należy do rodzaju produktów półtrwałych i należny spożyć go w przeciągu tygodnia
Miód i pieprzodmiany smaku, proponuję soczystego i kruchego kurczaka peklowanego i upieczonego w całości w rękawie. Składniki : kurczak 2-u kilogramowy i może być większy Składniki na solankę : 3 l. wody zimnej, 15 dag soli, duża łyżka soli peklowej. 3 posiekane ząbki czosnku, kilka listków laurowych. po kilka ziarenek zmiażdżonych : pieprzu, ziela angielskiego i kolendry. Składniki do pieczenia : słodka papryka, olej
Pysznosci Babci Basirazem z przyprawami wlać do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włożyć mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i czosnkiem. Zasznurować szynkę białym sznurkiem na około i w poprzek. Przygotować blaszkę do pieczenia lub brytfannę, w której ułożymy mięso
Posadzone i zjedzoneg/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek z każdej strony Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą odcinamy skórę osuszamy i peklujemy . Zapeklowany i przyprawiony boczek układamy w jakimś pojemniku lub woreczkach strunowych albo w woreczkach do próżni i tak trzymamy 3-5 dni codziennie obracamy. Po tym czasie osuszamy w przewiewnym pomieszczeniu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche, delikatne, soczyste o wysokiej marmurkowatości. Nie wymaga zaawansowanej obróbki wstępnej - wystarczy oczyścić polędwiczkę z błon. Idealnie nadaje się do marynowania, peklowania, smażenia, pieczenia, duszenia. Taki obiad dostarcza około 280 kalorii, 39 g białka, 6,6 g tłuszczu, 14,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na obiad dla jednej osoby
W kuchni KatieSkładniki: Udziec z indyka Główka czosnku 1 łyżeczka soli morskiej 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej Sposób: Peklujemy udziec w wodzie ,rozmarynie czosnku ,soli i majeranku Pozostawiamy na noc w lodówce Następnie pieczemy okolo 2 godzin w folii w 180°C Podaje z grilowanymi
Viola cooks with passiondomowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki
Swojskie jedzonkoptak ma złocisty kolor. Kurczaki zastawiamy w spokoju na kilka godzin do wystudzenia, ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami i gotowe. Jako że do peklowania kurczaka użyłem wyłącznie soli, to wędzony wyrób należy do rodzaju produktów półtrwałych i należny spożyć go w przeciągu tygodnia
Miód i pieprzczekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino. Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon
królestwo garówdokładnie przy kości, wstrzykujemy solankę. Po nastrzyku dokładnie masujemy golonki. Wkładamy je do dużej miski, zalewamy resztą solanki i obciążamy talerzem. Ważne, aby mięso było przykryte. Wkładamy do lodówki. Peklujemy je przez 3 dni. Każdego dnia odwracamy je w misce. Trzeciego dnia golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
Marder&Marder Manufacturewykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) mieszanka peklująca ( ilość podana całość) sól kamienna 35 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak
Miód i pieprz