peklowanie - 500 przepisów (strona:18/34)

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem 247

znany też jako gravadlax , czyli w wolnym tłumaczeniu pogrzebany łosoś , to obok tatara i sushi mój ulubiony sposób na wykorzystanie tej ryby. Jest to tradycyjna skandynawska potrawa, polegająca na peklowaniu surowego łososia w soli z cukrem i koperkiem. Tak przygotowana ryba jest smaczniejsza i delikatniejsza od wędzonej. W dodatku do marynaty możemy dodać wiele fantastycznych dodatków, jak choćby

Food Square
Golonka z cebulką 197

jedną łyżeczkę -słoiki najlepiej 300-500 g -szybkowar WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą .   Peklujemy zalecaną dawką soli lub peklo, można zrobić 50/50, dodajemy pieprz kolorowy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Słoiki i nakrętki wyparzamy. Pamiętajmy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tuszonka wieprzowa (z łopatki) 257

prażonej jedną łyżeczkę -płaska łyżeczka żelatyny lecz nie koniecznie -słoiki 300-500 ml -szybkowar WYKONANIE  Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kostkę 3 cm. Peklujemy zalecaną dawką soli lub peklo, dodajemy pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godz do lodówki. Słoiki i nakrętki wyparzamy. Pamiętajmy o tym aby zakrętki były w bardzo dobrym stanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SZYNKA PEKLOWANA Z PIEKARNIKA 212

Dodać sól peklową gdy woda z ziołami lekko przestygnie. Ostudzić. Umytą szynkę włożyć do przygotowanej marynaty na 5-6 dni,codziennie obracając mięso,aby się równomiernie peklowało. Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurować szynkę by nadać jej ładny kształt. Włożyć szynkę do woreczka do pieczenia razem z przyprawami z marynaty,wlać

Niespełnione zdolności kulinarne
Mięsko z szynkowaru 171

pyszne mięsko. około 1,2 mięsa wieprzowego 1 płaska łyżeczka cukru pudru 100 ml wody zimnej przegotowanej  sól, pieprz majeranek przyprawa do mięsa wieprzowego Cykoria 2 łyżeczki soli peklującej  2-3 łyżeczki żelatyny 1-2 łyżeczki płatków  papryki czerwonej słodkiej Cykoria Mięso pokroić w kostkę .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso

Moje domowe kucharzenie
Roladki z piersi kurczaka w sosie piernikowym 203

przepis na to pyszne danie. Aż szkoda było jeść ostatnią porcję, takie dobre. Ponownie zagości u mnie w drugi dzień Świąt. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plasterki peklowanej domowej słoniny suszone morele, śliwki i daktyle 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku olej lniany z Wielkopolski Semco  łyżka masła Sos piernikowy: 100 g pierniczków

Gosia gotuje
Rolada z boczku i podgardla 277

Tłuste części mielimy fi 8 mm 3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm WYKONANIE Przygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy na okres 48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy wodę 100 ml do chudego mięska i wyrabiamy je do kleistości,dodając stopniowo przyprawy.Teraz mięso mielimy. Zmieloną golonkę dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mięsiwo w słoiku 9507

galaretką. Składniki: U mnie 6kg mięsa od łopatki wieprzowej ale może to być mięso mieszane ( łopatka, szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe) , 6g majeranku, 4g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 100ml zimnej wody, spory ząbek czosnku- przepuścić

W garach u Gosi
sernik z wiśniami + kilka słów o Toruniu :) 199

porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu!  Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo-jabłkowym, pierś z kaczki z ziemniakami au gratine, kapustą modrą i peklowanym jabłkiem. Wyglądało cudownie. Na deser oboje zamówiliśmy szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną. Dużo spacerowaliśmy, zdjęć pstrykaliśmy, potem winko i następny dzień w Muzeum Żywego Piernika, Planetarium, itd... Piękne miasto

Trufelkowo
Schab parzony 330

ładny i kształtny kawałek schabu świeżego bez kości, który jeszcze  w domu "obrabiamy" tj. obcinamy zbędne kawałki i zostawiamy tylko  schab środkowy. Tak przygotowane mięso doprawiamy, do peklowania na sucho. Na 1 kg mięsa: 2 łyżki soli niejodowanej, 2 łyżki cukru, łyżkę płaską pieprzu,łyżkę czubatą  papryki, 5-10 ząbków czosnku. Najpierw nacieramy solą z cukrem, potem

chleba naszego
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 651

pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka schab pieczony w niskiej temperaturze schab pieczony z tymiankiem Filety z kurczaka zostały natarte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka w słoju 226

kulki na słoik -liść laurowy 1 na słoik -woda 100 mil do łopatki podczas wyrabiania -woda 40 mil na słoik WYKONANIE Łopatkę kroimy w kostkę 3 lub 4 cm peklujemy i przyprawiamy, odstawiamy do lodówka na 24 h. Po tym czasie dolewamy 100 mil.wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Na dno słoika dajemy listek laurowy i ziele angielskie wkładamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 245

leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około 2 x 5 cm. Wszystko peklujemy i solimy na okres 48 godzin. Przechowujemy w lodówce. Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki. Teraz dodajemy wodę 300 mil i stopniowi wszystkie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ze słoika 1153

słoika pasztet do słoika Najlepsza kiełbasa ze słoika, przepis. Kiełbasa ze słoika składniki: 1,5 kg mięsa z boczku wieprzowego 4 ząbki czosnku 25 g soli peklowej ( do peklowania na sucho stosuje się ok. 15 g soli peklowej na 1 kg mięsa, w celu uniknięcia jadu kiełbasianego, oraz nadaniu kiełbasie ładnego koloru, zamiast soli peklowej należy użyć ok. 3 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię