stworzenie polskiego pastrami powstał w głowach właścicieli Pastrami Deli po powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowanie receptury i dopracowanie smaku zajęło im kilka miesięcy. Mostki wołowe najpierw są peklowane w mieszance ziół, przypraw, brązowego cukru i peklosoli. Po 10 dniach mięso jest odsalane, osuszane i nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest poddawanie wędzeniu. I co jest ważne
Kulinarne przygody Gatitywędzenia sprawdza się wspaniale. SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2 torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE
W kuchennym oknie EwyGolonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu
Kuchnia Beatykawałków mięsa, które noszą identyczną nazwę, kosztują gorsze, ale czy to jest to pastrami, z którego słynie kultowa kanapka Pastrami Reuben? Czy za 40 zł, producent faktycznie wołowinę pekluje na mokro w mieszance 30 ziół i przypraw, potem naciera kolejną mieszanką ziół i przypraw i wędzi, a potem to mięso rozpływa się w ustach? Chłopcy z Pastrami Deli dbają
Blondynka Gotujeczosnku suszonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Natomiast słoninę mieszamy z solą. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miesiącu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Jelita namaczamy w zimnej wodzie
Kulinarne przygody Gatitygorąco polecam. Składniki 1-1,5 kg szynki wieprzowej majeranek tymianek ostra papryka przyprawa gyros lub kebab (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) odrobiną pieprzu i soli olej Ja swoje mięsa pekluje przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa, zasypuje dwoma garściami soli dodaje 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, i pokrojoną
Piekielna Kuchnia Patizamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki. Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg łopatki wieprzowej 2 płaskie łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić. Następnie
Ugotowaćposzczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka
Karo in the Kitchenkiełbasy 1,5 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( gorsze części pozostałe z wykrajania szynek) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca ( ilość podana na obie kiełbasy) sól kamienna 30 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając
Miód i pieprzkorzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania. Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się
Jem więc Jestemsądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką
Kuchnia domowa Anipeklosolą) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Nie przesadzajmy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól jest już wszędzie. Jest to tzw. peklowanie na sucho. I teraz jeden kawałek boczku obtaczamy w majeranku i czosnku niedźwiedzim. Drugi obsypujemy curry. A trzeci pozostawiamy tylko posolony. Odstawiamy do lodówy na noc. Tym sposobem będziemy mieli trzy
Karczma HonoriettyTarczyński, którą pokazują w TV. Prawie rok temu na blogu pokazał się przepis na Kiełbasę suszoną dojrzewającą. Palcówka , czyli tradycyjnie suszoną kiełbasę wieprzową w jelicie, przygotowywaną z surowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowych wędlin c.d. Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję. Składniki: 2 kg boczku surowego 3 ząbki czosnku 10 g sól peklująca peklosmaczek K Sekwens przyprawa Sekretna Sekwens 2 łyżki żelatyny sól do smaku Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną
Malinowe Pocałunkiłopatki wieprzowej lub karkówki 1/2 kg boczku surowego 4-6 ząbków czosnku sól, pierz czarny do smaku 3 łyżki pieprzu zielonego Sekwens 10 g soli peklującej Sekwens peklosmaczek K 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić dłońmi
Malinowe Pocałunki