peklowanie - 500 przepisów (strona:20/34)

Kiełbasa zwyczajna 226

30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami  -woda  100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIE Przygotowane mięso na kiełbasę tniemy w mniejsze kawałki i peklujemy 48 godzin w dwóch osobnych pojemnikach łopatkę i ścinki w jednym i ścinki klasa 3 w drugim. Następnie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy do chudego mięsa i dokładnie wyrabiamy. Później dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek peklowany pieczony 232

samodzielnie przygotowane wędliny. Boczek toleruję właściwie tylko w postaci własnoręcznie upieczonego kawałka mięska. Na szczególne peany zasługuje boczek peklowany, który doskonale przechodzi przyprawami oraz słonością. Nie tylko skóra czy wierzch są nasycone przyprawami ale całego mięsa. Składniki: ok 2 kg kawał boczku surowego Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki

Ze smakiem bez glutenu
Polędwica dojrzewająca w próżni 327

materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część mięsa przylegająca z boku schabu przypominająca wyglądem warkocz) Schab peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie obracany. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz. Z racji tego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 141

pysznych dań dla naszej rodziny i domowników. A gotowanie w domu jest przecież gwarancją zachowania zdrowia.   Co wyróżnia kuchnię skandynawską? Ma ona swoje typowe techniki jak marynowanie czy peklowanie, wykorzystuje dużo dziko rosnących roślin jak bez czarny, mirabelki czy mniszek i więcej surowych produktów niż np. w kuchni francuskiej. Skandynawowie starają się używać ekologicznych, sezonowych składników. Żeby gotować etycznie

Ugotowane pozamiatane
Boczek pieczony w rękawie 154

rolowany? Za każdym razem idealny, domowy. Tym razem upiekłam w rękawie foliowym. Wyszedł bardzo smaczny. Może się skusicie i też taki przygtujecie. Na blogu znajdziecie również przepis na boczek peklowany i gotowany , który bardzo polecam. 1,5 kg boczku surowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 płaska

O kuchni z uczuciem
Ostry schab z piekarnika. 203

Doskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu  solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden z kawałków trafił do piekarnika :) Ładny kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na 24-36h, co 12h odlewamy soki i wycieramy naczynie... na 1kg mięsa dajemy 2 łyżki soli

chleba naszego
Kiełbasa kminkowa-podsuszana 187

kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około 2 na 2 cm. Peklujemy i solimy surowiec w osobnych pojemnikach szynkę w jednym a łopatkę i karkówkę w drugim w trzecim błony i tłuste kawałki co wycinaliśmy w czwartym podgardle i pachwina. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE 124

swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego

Moja Książka Kucharska
Kiełbasa kminkowa 334

kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około 2 na 2 cm. Peklujemy i solimy surowiec w osobnych pojemnikach szynkę w jednym a łopatkę i karkówkę w drugim w trzecim błony i tłuste kawałki co wycinaliśmy w czwartym podgardle i pachwina. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaczka parzona i wędzona 188

ilość według uznania) -papryka chili dwie -zioła prowansalskie 2 g -pieprz kolorowy w kulkach (ilość według uznania) -sznurek wędzarniczy WYKONANIE W przygotowanej solance topimy kaczkę na 24 godziny. Proces peklowania ma odbywać się w temp.4-6 stopni. Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z ziołami i przyprawami. Czekamy aż temperatura wody spadnie do 80 stopni. Wrzucamy kaczkę i parzymy do momentu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką 209

Kiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak

Czerwień i błękit
Szynka peklowana 327

Robicie w domu wędliny? Ja zdecydowanie za rzadko. Ale czasami nie umiem sobie odmówić. Dzisiaj mam dla Was przepis na peklowaną szynkę pieczoną. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Może zrobicie na święta? Składniki solanki: 75 g soli 1 czubata łyżeczka soli peklowej 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka

Smak mojego domu
Golonka po bawarsku. 161

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie

Kopystką po garach
Polędwica wędzona 205

biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno się odbywać  temp.4-8 stopni. Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wiążemy i pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu u mnie ociekało 12 godzin. Osuszanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 124

tonic to tonic. Ładnie podany, przez miłą kelnerkę. Bardzo przyjemny gest na początek kolacji. Następnie przed nami pojawiały się kolejne dania: Boczek marynowany obsmażany, mus jabłkowy, wiśnie i borowiki peklowane, pumpernikiel – przystawka pyszna, idealnie przyrządzony boczek, fajnie komponujące się dodatki. Bardzo smacznym akcentem nadającym daniu charakter był skruszony, lekko podsuszony pumpernikiel. Danie naprawdę bardzo smaczne, choć cena „katalogowa

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania