g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy w paski 6-8 cm. Nacieramy peklosolą zgodnie z gramaturą i pakujemy bądź wkładamy w pojemnik. Peklujemy 4-5 dni w lodówce w temp 4-6 stopni, co 12 godzin obracamy. Po tym czasie wiążemy pętelki na końcach boczku i wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy w paski 6-8 cm. Nacieramy peklosolą zgodnie z gramaturą i pakujemy bądź wkładamy w pojemnik. Peklujemy 4-5 dni w lodówce w temperatura 4-6 stopni, co 12 godzin obracamy. Po tym czasie wiążemy pętelki na końcach boczku i wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.praskę 2 g/kg -osłonki białkowe u mnie 60 mm i 85 mm -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w kostkę około 4 na 4 cm i peklujemy pekosolą zgodnie z gramaturą w przepisie przez 24-48 godz. w lodówce 4-8 stopni. Następnie rozdrabniamy sitkiem 2,5-3 mm. Mięso z golonki mielimy dwukrotnie. Do zmielonego farszu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.poradzę,że bardzo Nam smakują takie rarytasy. Składniki: ok 800 g szynki ( najlepiej w jednym kawałku) 4 ząbki czosnku 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1,5 - 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki żelatyny ( nie jest to konieczne) Szynkę nacieramy dokładnie naszymi przyprawami i wkładamy do szynkowara. U mnie szynka była trochę poszarpana
Niespełnione zdolności kulinarnedomowa wędlina. Chociaż w sklepach szynek nie brakuje, lepiej nie myśleć czym je nafaszerowano. Szynkę, którą dzisiaj prezentuję podpatrzyłam u Beaty i jest to moja pierwsza w życiu peklowana szynka jaką samodzielnie przygotowałam w domu. Jest dokładnie taka jak ze sklepu, różowa i krucha. By ułatwić sobie pracę przy produkcji domowej wędliny warto zaopatrzyć się w termometr i specjalną strzykawkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!talerze, posypujemy odłożonym boczkiem, kukurydzą i koniecznie świeżo usiekanym szczypiorkiem, który fajnie podbija smak zupy i nadaje odrobinę świeżej pikanterii. SKŁADNIKI na 5-6 średnich porcji 90g boczku peklowanego na zimno i wędzonego 50g masła 82%, podzielone na pół 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 1 cebula/100g 1 mała marchewka (byle nie fioletowa! ) 450g ziemniaków typu
Karo in the KitchenBardziej przykuło moją uwagę jednak coś innego. Na niektórych stronach można znaleźć zdjęcie potrawy, która ni z gruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą
Anioszek w kuchnijednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki. składniki: 700 g mięsa z piersi kurczaka 300 g zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej szczypta kminku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Pierś kurczaka oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kostkę
babka w formiekanapki musiałby być wędzony w ciepłym dymie w temperaturze 25-35 stopni C bardzo długo – od 24 nawet do 36 godzin*. A przecież przed wędzeniem jest on jeszcze najczęściej peklowany lub nacierany przyprawami. Kiedy jednocześnie robi się wiele mięs i wędlin, wędzeniu boczku nie poświęca się aż tyle czasu. W nieco wyższej temperaturze wędzi się go jedynie kilka godzin
Trzeci talerzsię nie dyskutuje. :) 7 kg łopatki wieprzowej 3 kg udek kurczaka 1,5 główki czosnku łyżka cukru 0,5 l wody 3 łyżki majeranku czarny pieprz 50 g sól peklująca ( pektosolu) jelita Czyste i suche udka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę (+-)3 x 3 centymetry, podana waga jest już wagą czystego mięsa. Wieprzowinę kroimy
Dieta moja pasjakażdy ma to szczęście i, albo sam posiada wędzarnię, albo ma w gronie znajomych osobę, która nią dysponuje. Poza tym tradycyjne wędzenia wymaga jednak czasu, razem z peklowaniem i wędzeniem trzeba mu poświęcić co najmniej tydzień. Wtedy z pomocą, dla tych niecierpliwych i dla tych, którzy w swoim zasięgu nie mają wędzarni, przychodzi naturalny dym wędzarniczy w płynie
Kulinarne przygody Gatitykolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Bierzemy tłuczek do schabowych i trosze się możemy wyżyć ale bez przesady. Wycinamy prostokąt. Peklowanie 17-20 g peklo na/kg boczku posypujemy z dwóch stron. Następnie posypujemy przyprawami i ciasno zwijamy pakujemy do siatki ciasnej, następnie dla pewności wiążemy sznurkiem wędzarniczym. Zawijamy mocno w folie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.piękny złocisty kolor. Udka zastawiamy w spokoju na kilka godzin do wystudzenia, ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami i gotowe. Jako że do peklowania kawałków kurczaka użyłem wyłącznie soli, to wędzony wyrób należy do rodzaju produktów półtrwałych i należny spożyć go w przeciągu tygodnia
Miód i pieprzodmiany smaku, proponuję soczystego i kruchego kurczaka peklowanego i upieczonego w całości w rękawie. Składniki : kurczak 2-u kilogramowy i może być większy Składniki na solankę : 3 l. wody zimnej, 15 dag soli, duża łyżka soli peklowej. 3 posiekane ząbki czosnku, kilka listków laurowych. po kilka ziarenek zmiażdżonych : pieprzu, ziela angielskiego i kolendry. Składniki do pieczenia : słodka papryka, olej
Pysznosci Babci Basi