Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju
Ala piecze i gotujejest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę mniejsze niż 1 x 1 cm. Składniki 1 kg wieprzowiny ( łopatka) 1/2 kg filetów drobiowych 1/2 łyżeczki soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1/2 łyżeczki cukru 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie) 1 łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku ( może być mniej) 1/2 l wody Wykonanie - Umyte i wysuszone mięso
Eli GotowanieSchab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara Składniki: - 800g schabu - 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam
Kuchnia co dniaczerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier) - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10 łyżeczek żelatyny spożywczej Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Z ud kurczaka usuwam kości i chrząstki. Filety tnę na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki. Część skórek kroję
Kuchnia co dniaplastry, oprószamy solą. Jeśli nie przygotowaliśmy mięsa wcześniej i nagle naszła nas ochota na mięso z grilla, nacieramy plastry karczku solą zmiękczającą mięso (nie peklującą!), wtedy wystarczy tylko 20 minut i mięso będzie można smażyć, nie będzie aż tak aromatyczne, ale będzie mięciutkie. W sporej misce mieszamy oliwę z resztą przypraw. W powstałej paście układamy plastry mięsa
Rozpustne gotowaniepiecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru i szczyptę czosnku) 1 młoda
Rozpustne gotowanieidąc za wikipedią Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks, norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie. Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy
Jemy Pijemyziołami prowansalskimi. Schab jest soczysty, z nutą pikantnej słodyczy, jest doskonały w smaku, na którego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg Jak zrobić schab: Schab peklowany parzony Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem Schab pieczony z pieprzem i majerankiem składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 1 łyżeczka soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewielkimi tylko przerwami. Ale nie przeszkodziło nam to i popijając piwko, ze smakiem pochłanialiśmy karkówkę i pikantne skrzydełka, maczaliśmy w przeróżnych sosach i musztardach kiełbaski, zajadaliśmy się peklowaną na ostro kapustą pekińską oraz łagodną surówką z białej kapusty. Tę właśnie surówkę przygotowuję zawsze na grilla, na którym zawsze cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki
Kuchnia PrezydentowejPierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczkę majeranku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg szynki. Całość gotujemy 10 minut. Do wystudzonej zalewy dodajemy 4 g saletry potasowej, 200 g soli, 1 łyżeczkę cukru. Całość
Marder&Marder Manufacturedotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie "Solanka do szynek - tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa". Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy . Zasadniczo jestem przeciwny stosowaniu wszelakich gotowych mieszanek przypraw. Zawsze po prostu wolę samemu sobie skomponować z tego co lubię. Ale są dwie firmy, których gotowe
Marder&Marder Manufacturełyżeczek żelatyny 55 g peklosoli osłonka barierowa termokurczliwa średnica 55 mm, ok. 2 mb Z podudzi indyczych zdejmujemy skórę i je trybujemy. Kroimy w kostkę razem z wieprzowiną i peklujemy w lodówce przez 3 dni. Po 3 dniach mielimy wszystko w maszynce na sitku 5 mm. Przyprawy mieszamy w 150 ml wody i mieszamy ze zmielonym mięsem. Dodajemy suchą żelatynę
Marder&Marder Manufactureniż kiedykolwiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić mięsa (w przypadku indyczych to dużo ławiejsze). Jeśli trochę odpada od kości, można przymocować je kuchennym sznurkiem. ;) Mięso nacieramy
Kuchenna Kontrrewolucya