peklowanie - 500 przepisów (strona:32/34)

Wędliny z szynkowaru. 157

kawałek boczku i karkówki.  Karkówka w całości  z szynkowaru. Składniki: ok 900 g karkówki przyprawa sułtańska Sekwens peklosmaczek Sekwens 10 g Wykonanie.Mięso obsypałam przyprawami i solą peklującą. Odstawiłam na noc do lodówki. Po tym czasie przycięłam do pożądanego rozmiaru i zamknęłam w szynkowarze. Gotowałam pod przykryciem ok 60 min. Wyjęłam ostudziłam wstawiłam do lodówki. Resztki karkówki zamroziłam

Malinowe Pocałunki
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 249

Ponieważ goście zjeżdżali z różnych, dalekich stron ,a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują się szybko. Stoły uginały się pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi.Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki

Kulinarny karnet Christophera
Łopatka wędzona 144

Łopatka wędzona MARYNATA łopatka wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę

Kuchnia Danusi
SZYNKA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE 188

Najlepsza jeszt domowa szyneczka SZYNKA W  AROMATYCZNEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: marynata,woda -2 litry,sól peklowana -4 łyżki,czosnek -6 ząbków,liście laurowe -3 szt,ziele angielskie -6 szt,szynka wieprzowa bez kości -1,5 kgOBŁOŻENIE MIĘSA,sól i pieprz po 1/2 łyżeczki,Przyprawa uniwersalna kucharek- -1/2 łyżeczki,papryka w proszku -1/2 łyżecz,kosteczka granulowanego czosn,majeranek

Kuchnia Danusi
Łopatka z szynkowaru 144

Najlepiej smakuje mi moja wędlinka, mojej robotyŁopatka z szynkowaru SKŁADNIKI:łopatki b/k - 1 kgmajeranek -1 łyżkasól peklowana -2 łyżeczkiczosnek - 2 ząbkiżelatyna - 2 łyżeczkiwoda - 100 mlsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać. Do szynkowara włożyć

Kuchnia Danusi
Schab ze słoika 344

chleb na żytnim zakwasie. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika. Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca

Kulinarne przygody Gatity
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 266

sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo od tej reguły. I powiem Wam iż było warto...:-)Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej.Składniki:- golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej

Smaczne Zdrowe
Wędliny domowe-mielonka 219

można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs. Czego potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak) sól peklowana 15 gr można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku) pieprzu, tak ok pół łyżeczki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki żelatyny 2 szklanki wody Wykonanie.  Do miski

W kuchennym oknie Ewy
Domowa szyneczka z szynkowara 156

Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska Wygląda smakowicie i tak jest w rzeczywistości Czego potrzebujemy: ok 50 dag  filetu z indyka ok. 50 karkówki sól peklowana ok 15 g pieprz łyżeczka  przyprawa do indyka  lub jak wolimy 2 łyżeczki żelatyny majeranek 1 łyżeczka 1 szklanka wody Wykonanie:  Wykonanie.  Do miski dodajemy pokrojone

W kuchennym oknie Ewy
Szynka z indyka z szynkowara 291

bardziej, że cena za cały zestaw jest rewelacyjna. Składniki: 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki

Ala piecze i gotuje
Ktoś nam podłożył świnię! …. 204

Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy:     – kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gravlax z łososia 294

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka po Bawarsku... 254

rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja

Zainspiruj się kuchnią
Domowa mielonka z szynkowara 269

ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z  łopatki  2 łyżeczki soli peklującej  przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny  Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę, a potem przez chwilę użyłam robota z końcówkami

Moje domowe kucharzenie
Golonka po chłopsku 237

Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo

Moje domowe kucharzenie