peklowanie - 500 przepisów (strona:21/34)

Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 117

tonic to tonic. Ładnie podany, przez miłą kelnerkę. Bardzo przyjemny gest na początek kolacji. Następnie przed nami pojawiały się kolejne dania: Boczek marynowany obsmażany, mus jabłkowy, wiśnie i borowiki peklowane, pumpernikiel – przystawka pyszna, idealnie przyrządzony boczek, fajnie komponujące się dodatki. Bardzo smacznym akcentem nadającym daniu charakter był skruszony, lekko podsuszony pumpernikiel. Danie naprawdę bardzo smaczne, choć cena „katalogowa

Kate's Kitchen
Kiełbasa ścinkowa parzona 158

pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ścinkowa podpiekana 163

pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SZYNKA Z INDYKA Z ZIELONYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA 177

bardzo malutką kostkę,tak drobno jak tylko jest to możliwe,pozostałe zaś mięso na ok 3 cm kawałki. Mięso ze sobą połączyć,dodać wodę,musztardę,żelatynę,przyprawę oraz sól peklującą - całość dokładnie wyrobić.Użyłam do tego robota kuchennego z końcówkami do ciasta - wyrabiałam ok 10 min. Na końcu dorzuciłam zielony pieprz w całości i ręcznie wymieszałam dokładnie jak tylko było

Niespełnione zdolności kulinarne
Szynka dojrzewająca 420

Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile delikatnie masowałem. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz.Z racji tego że mieszkam w bloku i o chłodne pomieszczenie ciężko posiłkowałem się

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 194

diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :)  domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach

Takie tam pichcenie
Kassler duszony z jarmużem i sokiem z pomarańczy. Jak polubić jarmuż? 167

smaczny. Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian. Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie.  Polecam! Jak przygotować smaczny jarmuż? Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny domowy schab wędzony 113

Warto zadać sobie odrobinę trudu by cieszyć się samodzielnie doprawioną o własnego smaku o znanych składnikach.Przepis został stworzony z myślą o osobach które nie mają czasu na długie peklowanie. Pyszny domowy schab wyszedł bardzo soczysty o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Pewnie wiele osób

Kulinarne pyszności Molki
Boczek wędzony peklowany na sucho. 210

Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa

Kulinarne pyszności Molki
Domowy wędzony baleron 161

potrawy są smaczne. Na stole pojawi się baleron który przygotowałam kilka dni temu, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Po pierwsze mięso kupujemy wcześniej ze względu na czas peklowania. Baleron wyszedł różowy

Kulinarne pyszności Molki
Pyszna domowa szynka wędzona 199

szynki użyłam łopatkę. Pojawiły się obawy, czy to dobry wybór. Jak się ukazało bardzo dobra decyzja. Szynka wyszła pyszna, bardzo soczysta. składniki 2x1,5 kg mięsa z łopatki"kuleczka" Peklowanie 200g peklosmaczka Tradismak 5 szt ząbków czosnku

Kulinarne pyszności Molki
Pyszna szynka wołowa wędzona 301

przepis na pyszną szynkę wołową zamiast przepisu na pączki. Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :) składniki · 1,5 kg wołowiny kwiatowej Peklowanie

Kulinarne pyszności Molki
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 139

aromatyczna. Na pewno nie raz jeszcze będziemy do niej wracać, dla odmiany. Cytując klasyka jednak, nam …. niektórych części ciała nie urywa. I kropka. Nigellę jednak kochamy nadal. Składniki szynka peklowana (ok 1,5- 2 kg) (jeśli macie świeżą, przetrzymajcie ją przez  co najmniej kilkanaście godzin- dobę w roztworze soli i przypraw) 1 cebula cola- tyle litrów ile kilogramów waży

OliveandThyme
Mielonka drobiowa własnej roboty. 147

każde weki nie gotujemy,  ale mają sobie delikatnie mrugać trzy godziny. Zostawiamy w wodzie, do całkowitego ostygnięcia.  Jak widać, nie ma żadnej soli peklującej, pektosolu czy innych konserwantów. Nie dlatego, że jestem ich zagorzałym wrogiem,  ale dlatego, że teraz zimą jest to zbyteczne.  Latem, gdy ciepło oczywiście, trzeba dać, ten konserwant będzie mniejszym złem niż

Dieta moja pasja
Pulled pork - szarpana wieprzowina 179

pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka: (można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin) 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku  0,5 l wody  Marynata: 2 cebule czosnek

Dobra karma