peklowanie - 500 przepisów (strona:13/34)

Karkówka z suszonymi pomidorami (pieczona) 179

nadaję się na obiad czy kanapkę.   Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.     1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa  2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek     Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać

Di gotuje
obsuszany baleron- domowa wędlina 157

Zimą w moim domu królują suszone wędliny.  Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny wyrób, tym razem z wieprzowej karkówki.  składniki 1 karkówka o wadze dwóch kilo mieszanka peklująca (składniki podane na dwa kilo mięsa)  40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu  płaska łyżeczka gorczycy  3 liście(...)czosnek  i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Karkówkę myjemy i  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy mięso mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w karkówkę.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy karkówkę

Miód i pieprz
Karkówka Z Szynkowara 204

smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu 1-2 łyżeczek majeranku 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1. Karkówkę kroimy w kostkę, oddzielając kawałki(...)kawałki które odłożyliśmy, mielimy w maszynce lub blendujemy, natomiast chudsze pozostawiamy w całości. 3. Zmielone mięso i całe kawałki przekładamy do miski i zaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki

Gotowanie...to proste !
Rolada z boczku z polędwiczką 159

roladzie powiedziała mi teściowa i postanowiłam ją upiec. Smakuje zarówno tym lubiącym tłustsze kąski jak i tym co za mięsem raczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy(...)wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca. Chodzi o otrzymanie jak największej płachty mięsa, którą będziemy owijać naszą polędwiczkę. Drukuj Rolada

Mieszam w Garnku
Golonka w piwie 205

wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka nie była podsmażona przed duszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar z surowego łososia 161

Kilka dni temu pokazałam Wam przepis na peklowanego łososia (gravlax). Dzisiaj zaprezentuje przepis na wykorzystanie takiej rybki. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy.  Składniki na 1 małą miseczkę: 100 g peklowanego łososia (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki konserwowe 1 łyżka brandy sok z cytryny pieprz cytrynowy ewent. sól Łososia

Ugotować
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 302

chrzanem, czy konfiturą z czerwonej cebuli , które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Trochę potrzeba jednak czasu aby tym prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. Składniki: 2 kg karkówki boczek parzony(...)bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego wysokiego pojemnika (może być też plastikowe wiaderko), zalewamy wodą z mieszaniną rozdrobnionego czosnku, ziela, liści laurowych i obu rodzajów soli. Karkówkę peklujemy 4 dni. Po 4 dniach karkówkę wyjmujemy z mieszanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na dużej desce i kroimy tak, aby uzyskać jak największy płat mięsa okrajając ją ostrym nożem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gravlax 181

Gravlax (w dosłownym tłumaczeniu "pogrzebany łosoś") to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli, cytrynie i koperku. Jeżeli chcecie podać poniższego łososia jako przekąskę sylwestrową to należy go przygotować co najmniej 2 dni przed podaniem.  Składniki: około 3/4 kg świeżego, surowego łososia 1/2 szklanki soli morskiej (gruboziarnistej) 1 pęczek koperku 1 łyżeczki pikantnego(...)wyciekający sok. Przed podaniem kawałki łososia umyć (należy usunąć sól jak i koperek) i pokroić w cienkie plasterki.  Przygotowywanie marynaty Łosoś wysmarowany przyprawami i przełożony koperkiem Drugi dzień peklowania łososia

Ugotować
szynka domowa bez pośpiechu suszona 134

roku, domowej tradycji musiało stać się zadość, więc śpieszę z przepisem na wyrób, tej pysznej wędliny.  składniki 2 sztuki wieprzowych szynek każda o wadze jednego kilograma mieszanka peklująca na obie szynki 40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu  płaska łyżeczka gorczycy  3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Foremne szynki o masie około kilograma,  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy szynki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy szynki

Miód i pieprz
szynka parzona - peklowana domowa wędlina 422

zastąpić olchowy dym, aromatem gorczycy i przypraw. Zapewniam że uzyskany w ten sposób efekt, zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. składniki dwie szynki wieprzowe, każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca sucha ( ilość podana na dwie szynki) sól kamienna  40 g saletra 3 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 4 szt ziele angielskie 6 szt gorczyca biała łyżeczka kolendra(...)ziarna kolendry sznurek do wiązania lub siatka do wędlin sposób wykonania Szynki myjemy ( jeżeli potrzeba przykrajamy je w foremne kształty), wkładamy do  kamionkowego naczynia i zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób. Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy

Miód i pieprz
obsuszany peklowany boczek 194

jeszcze tą zaletę, że całą prace wykonuje za nas czas, my musimy tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać. składniki 2-3 kg połaci wieprzowego, niezbyt tłustego, boczku mieszanka peklująca na kilogram mięsa 25 g soli 3 g saletry 6 g cukru ( ja używam brązowego) 4 ziarna czarnego pieprzu  szczypta gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe(...)usuwamy skórę i wykrajamy foremne boczki,o masie około pół kilograma . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy boczki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć boczki. Po sześciu dniach wyciągamy mięso

Miód i pieprz
drobiowa wędlina spod kamienia, czyli domowy blok konserwowy 1463

ustępuje produktom, uzyskanym z pomocą wymyślnych "machin". składniki na jeden wyrób wykonany w garnku o średnicy 16 cm 1,2-1,3 kg piersi z kurczaka  mieszanka peklująca   sól kamienna  25 g cukier brązowy 6 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta majeranek szczypta dodatkowo(...)wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy tłuczkiem. Następnie dodajemy do moździerza  sól, cukier, pieprz, majeranek oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy. Teraz tak wykonaną mieszanką peklująca nacieramy drobiowe piersi.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia,  przesypujemy je łyżką żelatyny, mieszamy a następnie

Miód i pieprz
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8603

powstała bez szynkowaru ( tak się składa, że zawsze miałem podejrzliwy stosunek do takich wynalazków i  jakoś nigdy nie znalazły miejsca w mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda(...)wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna  20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę

Miód i pieprz
Szynka z schabu z pikantną panierką 740

wędzonej słodkiej 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne 6 kulek jałowca 1 płaska łyżeczka kolendry (kulki) 10 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 50 g soli do peklowania Panierka: 2-3 łyżki przyprawy do schabowego Ale-raj 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać wszystkie przyprawy(...)oprócz soli do peklowania  doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować około 5-8 minut. Zdjąć z ognia, do letniej zalewy wsypać sól, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć 6-7 dni do lodówki. Raz dziennie schab odwrócić. Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem. Panierkę wymieszać z olejem

Ala piecze i gotuje
Domowa szynka pieczona 322

Przygotowanie Szynkę myjemy, wycieramy do sucha. Obwiązujemy sznurkiem nadając kształt. Do dużego garnka wkładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-7 dni. Czas peklowania zależy od tego jak wielką mamy szynkę, na 1 kg mięsa wystarczą 3 dni. W czasie peklowania obracamy kilkakrotnie szynkę, możemy też strzykawką z grubą igłą naszprycować mięso zalewą

Gotowanie moimi oczami