Łosoś marynowany Gravlax

Łosoś marynowany Gravlax

Łosoś marynowany Gravlax

Łosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią).Różne są przepisy, ja „p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu UgotujmyTo.pl

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Szybkie przekąski na Sylwestra. Szybkie przekąski na imprezę.

Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.

Czytaj dalej...

Autor

ugotujmyto

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

łosoś, mielone, koperek, ryby, ryba, sok, marynaty, łosoś wędzony, przekąska, świąteczne przepisy, boże narodzenie, przystawki, przekąski, wielkanoc, przystawka z łososia , przystawka z łososiem, lekkie dania, drugie danie

Inne przepisy z UgotujmyTo.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.