Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych(...)ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem, że nie zawodzą, więc polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również
Anioszek w kuchniDomowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych(...)ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem, że nie zawodzą, więc polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również
Anioszek w kuchnipieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień to wędzenie, potem odpoczynek, parzenie i najprzyjemniejsza część – konsumpcja. Po raz pierwszy zastosowaliśmy metodę suchego peklowania mięsa. Peklowaliśmy je przez(...)doby (zaleca się dłuższy czas peklowania). W tym czasie 2 razy mieszaliśmy mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym
OstryKęspieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień to wędzenie, potem odpoczynek, parzenie i najprzyjemniejsza część – konsumpcja. Po raz pierwszy zastosowaliśmy metodę suchego peklowania mięsa. Peklowaliśmy je przez(...)doby (zaleca się dłuższy czas peklowania). W tym czasie 2 razy mieszaliśmy mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym
OstryKęsSzynka pachnąca zimowym spacerem i leśnymi choinkami. Peklowana przez pięć dni i upieczona z gałązką choinki i rozmarynem. Zdjęcie upieczonej szynki dodam do tego przepisu w niedzielę rano, póki co wersja bezpośrednio przed pieczeniem. Peklowana szynka jest pięknie różowa w środku, krucha i bardzo smaczna. A zapach... gdy otworzyłam piekarnik to przeniosłam się do lasu pełnego choinek :) Ta szynka jest(...)prostu idealna. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 500ml wody opakowanie soli do peklowania 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 4 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu 500ml wody 2 liście laurowe 1 gałązka choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego i łyżeczką pieprzu ziarnistego. Wywar studzimy
Gotowanie i blogowanielistki laurowe 8 - 10 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego dodatkowo 4 - 6 ząbków czosnku 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 6 ziarenek jałowca sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu ( u mnie 80 g/lwody) przygotowanie peklowanie Szynkę umyć. Zagotować 1 litr wody do której wrzucamy przyprawy i czosnek. Gotujemy około 15 minut(...)ściśle. Najlepiej szynkę trzymać w takiej zalewie 7 dni w temperaturze 4-7 stopni (lodówka), ilość soli skutecznie zakonserwuje mięso sprawiając że będzie kruche i różowe. Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni, tak by płyn peklujący docierał do wszystkich jego zakamarków. Do peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć
Stare GaryŁosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła T en sposób peklowania łososia podpatrzyłam w australijskim Master Chefie. Praktycznie w każdej edycji któryś z uczestników przygotowywał łososia w ten sposób. Składniki aromatyzujące i nadające smak marynacie się zmieniały, ale baza pozostawała niezmienna: równe części gruboziarnistej soli i pieprzu. Postanowiłam spróbować, dodałam to i owo od siebie i od tej pory(...)peklowany łosoś wszedł na stałe do naszego menu. Jest to nieco inna wersja skandynawskiego gravlaxa, gdzie do marynaty oprócz soli i cukru dodaje się sporą ilość koperku. Podczas peklowania z łososia wyciągana jest wilgoć: staje się bardziej zwarty, sprężysty, a do tego nabiera smaku i aromatu. Ponadto sól i cukier świetnie go konserwują i nawet po usunięciu marynaty łosoś pozostaje
olalacooking5.Przygotowanie mięsa to temat bardzo szeroki. Ja opiszę najprostsze. Mięso należy umyć pod bieżącą wodą osuszyć papierowym rącznikiem i w zależności jaki wyrób chcemy uzyskać , mięso kroimy,mielimy lub peklujemy w całości. Peklujemy na sucho i na mokro. Peklowanie zazwyczaj trwa: -mięso krojone 1-2 dni , -mięso w dużych kawałkach z nastrzykiem lub bez 4-7 dni Mięso bez nastrzyku(...)dobrze jest podczas peklowania masować i obracać codziennie i nakłuwać wykałaczką lub jakaś grubszą igłą aby pelkosól lub sól wszędzie równo się rozłożyła. Mięso które jest krojone i chcemy zapakować do puszki powinno być wyrobione i mieć konsystencje klejącą. Większe kawałki można uplastycznić troszkę tłuczkiem do schabowych lecz bez przesady. Następnie gdy mięso przeszło proces peklowania dodajemy przyprawy i mieszamy.Pakujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje w zimnym miejscu. Mięso pekluje się
Moja Książka KucharskaAnety Lipowskiej -dziękuję bardzo bo wyszła przepyszna. Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić Sposób przyrządzania domowej szyneczki: Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody(...)soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3listki laurowe, 2 łyżki majeranku. Zostawiamy na kilka dni w lodówce. Codziennie odwracamy. Do gotowania: Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było
Swojskie jedzonkoszybko, nic trudnego, polecam :) W dzień powszedni i od święta! 2,5 kg schabu i szynki 2 l wody 2 łyżki soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego(...)Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni. Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą. Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania. Przyprawy mieszam z olejem, nacieram nim mięsa, piekę półtorej godziny w 180 st. C. szynka peklowana szynka peklowana
Takie tam pichcenieDomowe wędliny z szynkowara cieszą się w mojej rodzinie niesłabnącym powodzeniem. W lodówce cały czas pekluje się jakieś mięso i gdy kończymy jeść jedną porcję nastawiam szynkowar z kolejną. Od kilku miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną(...)karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania. składniki: 1 kg świeżej karkówki 500 ml wody 35 g soli peklującej (7 płaskich łyżeczek) 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarna jałowca szczypta rozmarynu szczypta tymianku szczypta estragonu 10 ziaren pieprzu 2 obrane ząbki
babka w formiePolecałam Wam już pyszną szynkę peklowaną z szynkowara , dziś pora zachęcić Was do przygotowania schabu. Przyznać muszę, że próbowałam wielu różnych sposobów na przygotowanie domowej wędliny ze schabu ale zawsze wychodziła zbyt sucha, co nie do końca nam odpowiada, natomiast schab peklowany i parzony w szynkowarze jest kruchy, delikatny, po prostu idealny. składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości(...)wody 35 g soli peklującej (7 płaskich łyżeczek) 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarna jałowca szczypta rozmarynu szczypta tymianku 10 ziaren pieprzu 1 obrany ząbek czosnku wykonanie: Mięso umyłam. Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego
babka w formienaprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście(...)mogłam sobie odmówić. Golonka w piwie Składniki: 4 peklowane golonki ½ l piwa 2 lyżki miodu 600 g kiszonej kapusty 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 siarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Natnij skórkę na golonkach. Rozgrzej masło dodaj olej na patelni. Ułóż golonki skórką
codojedzeniagałka muszkatołowa 1 g /kg -papryka słodka 1 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 18 g do całości -żelatyna 5 g do calości -peklo sól do peklowania na sucho 48 godzin 18 g/kg -lub peklowanie na mokro według tabeli Dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Wykonanie: Opiszę szybszą wersje. Zaczynamy od umycia mięsa i peklowania.W zależności od tego(...)chcemy peklować na sucho czy mokro tak postępujemy z mięsem. Na sucho kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór gotowego wyrobu.Z boczku oczywiście skórę odcinamy.Pokrojone mięso zasypujemy peklo solą w odpowiedniej proporcji i mieszamy.Czas peklowania 48 godzin mieszamy co 12 godz.Po tym czasie dokładnie wyrabiamy mięso można użyć tłuczka aby uplastycznić mięso ale bez przesady
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.