peklowanie - 500 przepisów (strona:3/34)

Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 237

Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o  wyrobach domowych(...)ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem, że nie zawodzą, więc polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również

Anioszek w kuchni
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 225

Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o  wyrobach domowych(...)ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem, że nie zawodzą, więc polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również

Anioszek w kuchni
Domowa kiełbasa toruńska 277

pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień to wędzenie, potem odpoczynek, parzenie i najprzyjemniejsza część – konsumpcja. Po raz pierwszy zastosowaliśmy metodę suchego peklowania mięsa. Peklowaliśmy je przez(...)doby (zaleca się dłuższy czas peklowania). W tym czasie 2 razy mieszaliśmy mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym

OstryKęs
Domowa kiełbasa toruńska 425

pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień to wędzenie, potem odpoczynek, parzenie i najprzyjemniejsza część – konsumpcja. Po raz pierwszy zastosowaliśmy metodę suchego peklowania mięsa. Peklowaliśmy je przez(...)doby (zaleca się  dłuższy czas peklowania). W tym czasie 2 razy mieszaliśmy mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym

OstryKęs
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 147

Szynka pachnąca zimowym spacerem i leśnymi choinkami. Peklowana przez pięć dni i upieczona z gałązką choinki i rozmarynem. Zdjęcie upieczonej szynki dodam do tego przepisu w niedzielę rano, póki co wersja bezpośrednio przed pieczeniem. Peklowana szynka jest pięknie różowa w środku, krucha i bardzo smaczna. A zapach... gdy otworzyłam piekarnik to przeniosłam się do lasu pełnego choinek :) Ta szynka jest(...)prostu idealna. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 500ml wody opakowanie soli do peklowania 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 4 łyżki miodu  1 łyżka rozmarynu  1 łyżeczka pieprzu   500ml wody 2 liście laurowe 1 gałązka choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego i łyżeczką pieprzu ziarnistego. Wywar studzimy

Gotowanie i blogowanie
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2590

listki laurowe 8 - 10 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego dodatkowo 4  - 6 ząbków  czosnku 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 6 ziarenek jałowca sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu ( u mnie 80 g/lwody) przygotowanie peklowanie Szynkę umyć. Zagotować 1 litr wody do której wrzucamy przyprawy  i czosnek. Gotujemy około 15 minut(...)ściśle.  Najlepiej szynkę trzymać w takiej zalewie 7 dni w temperaturze 4-7 stopni (lodówka), ilość soli skutecznie zakonserwuje mięso sprawiając że będzie kruche i różowe.  Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni, tak by płyn peklujący docierał do wszystkich jego zakamarków.  Do peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć

Stare Gary
Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła 152

Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła T en sposób peklowania łososia podpatrzyłam w australijskim Master Chefie. Praktycznie w każdej edycji któryś z uczestników przygotowywał łososia w ten sposób. Składniki aromatyzujące i nadające smak marynacie się zmieniały, ale baza pozostawała niezmienna: równe części gruboziarnistej soli i pieprzu. Postanowiłam spróbować, dodałam to i owo od siebie i od tej pory(...)peklowany łosoś wszedł na stałe do naszego menu. Jest to nieco inna wersja skandynawskiego gravlaxa, gdzie do marynaty oprócz soli i cukru dodaje się sporą ilość koperku. Podczas peklowania z łososia wyciągana jest wilgoć: staje się bardziej zwarty, sprężysty, a do tego nabiera smaku i aromatu. Ponadto sól i cukier świetnie go konserwują i nawet po usunięciu marynaty łosoś pozostaje

olalacooking
Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 187

5.Przygotowanie mięsa to temat bardzo szeroki. Ja opiszę najprostsze. Mięso należy umyć pod bieżącą wodą osuszyć papierowym rącznikiem i w zależności jaki wyrób chcemy uzyskać , mięso kroimy,mielimy lub peklujemy w całości. Peklujemy na sucho i na mokro. Peklowanie zazwyczaj trwa: -mięso krojone 1-2 dni , -mięso w dużych kawałkach z nastrzykiem lub bez 4-7 dni Mięso bez nastrzyku(...)dobrze jest podczas peklowania masować i obracać codziennie i nakłuwać wykałaczką lub jakaś grubszą igłą aby pelkosól lub sól wszędzie równo się rozłożyła. Mięso które jest krojone i chcemy zapakować do puszki powinno być wyrobione i mieć konsystencje klejącą. Większe kawałki można uplastycznić troszkę tłuczkiem do schabowych lecz bez przesady. Następnie gdy mięso przeszło proces peklowania dodajemy przyprawy i mieszamy.Pakujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 173

DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa  odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje w zimnym miejscu. Mięso pekluje się

Moja Książka Kucharska
Szyneczka gotowana-wyjątkowo krucha i soczysta 135117

Anety Lipowskiej -dziękuję bardzo bo wyszła przepyszna. Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić  Sposób przyrządzania domowej szyneczki:  Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody(...)soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3listki laurowe, 2 łyżki majeranku.  Zostawiamy na kilka dni w lodówce. Codziennie odwracamy. Do gotowania: Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było

Swojskie jedzonko
Domowa wędlina-peklowany schab i szynka 1188

szybko, nic trudnego, polecam :)  W dzień powszedni i od święta!    2,5 kg  schabu i  szynki 2 l wody 2 łyżki soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego(...)Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni. Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą.  Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania.  Przyprawy mieszam z olejem,  nacieram nim mięsa,  piekę półtorej godziny w 180 st. C. szynka peklowana szynka peklowana

Takie tam pichcenie
domowe wędliny - baleron 299

Domowe wędliny z szynkowara cieszą się w mojej rodzinie niesłabnącym powodzeniem. W lodówce cały czas pekluje się jakieś mięso i gdy kończymy jeść jedną porcję nastawiam szynkowar z kolejną. Od kilku miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną(...)karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania.  składniki: 1 kg świeżej karkówki 500 ml wody   35 g soli peklującej (7 płaskich łyżeczek)    4 ziarna ziela angielskiego   1 liść laurowy   4 ziarna  jałowca   szczypta rozmarynu   szczypta tymianku   szczypta estragonu   10 ziaren pieprzu   2 obrane ząbki

babka w formie
domowe wędliny - schab peklowany 317

Polecałam Wam już pyszną szynkę peklowaną z szynkowara , dziś pora zachęcić Was do przygotowania schabu. Przyznać muszę, że próbowałam wielu różnych sposobów na przygotowanie domowej wędliny ze schabu ale zawsze wychodziła zbyt sucha, co nie do końca nam odpowiada, natomiast schab peklowany i parzony w szynkowarze jest kruchy, delikatny, po prostu idealny. składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości(...)wody 35 g soli peklującej (7 płaskich łyżeczek) 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarna  jałowca szczypta rozmarynu szczypta tymianku 10 ziaren pieprzu 1 obrany ząbek czosnku   wykonanie: Mięso umyłam. Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego

babka w formie
Golonka w piwie z kiszoną kapustą 187

naprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście(...)mogłam sobie odmówić. Golonka w piwie Składniki: 4 peklowane golonki ½ l piwa 2 lyżki miodu 600 g kiszonej kapusty 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 siarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Natnij skórkę na golonkach. Rozgrzej masło dodaj olej na patelni. Ułóż golonki skórką

codojedzenia
Mozaika z karczku i boczku 176

gałka muszkatołowa 1 g /kg -papryka słodka 1 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 18 g do całości -żelatyna 5 g do calości -peklo sól do peklowania na sucho 48 godzin 18 g/kg -lub peklowanie na mokro według tabeli Dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Wykonanie: Opiszę szybszą wersje. Zaczynamy od umycia mięsa i peklowania.W zależności od tego(...)chcemy peklować na sucho czy mokro tak postępujemy z mięsem. Na sucho kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór gotowego wyrobu.Z boczku oczywiście skórę odcinamy.Pokrojone mięso zasypujemy peklo solą w odpowiedniej proporcji i mieszamy.Czas peklowania 48 godzin mieszamy co 12 godz.Po tym czasie dokładnie wyrabiamy mięso można użyć tłuczka aby uplastycznić mięso ale bez przesady

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania