peklowanie - 500 przepisów (strona:2/34)

Kurczak peklowany pieczony 205

pieczony w całości.Jego smak jest nie do opisania.Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.    Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie myjemy i osuszamy.Nacieramy niewielką ilością oleju

Maminek kulinarny
Łopatka w wiejskiej marynacie z solą peklującą 164

kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich mi znanych. Od mojego dostawcy przypraw Skworcu.pl otrzymałam świetną marynatę do mięsa. Skład banalny, czyli sól peklująca i wyciąg z naturalnych przypraw!, coś czego używały nasze Babcie!. Składniki: 1 kg mięsa, łopatka, szynka lub karczek 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska 3 łyżki oleju 2-3 listki laurowe

Apetyczna babeczka
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką 876

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy tym niedużo, ale oczekiwania na zamarynowanie a potem studzenie mięsa dość sporo. Efekt jednak wart jest starań, zobaczycie sami.Oczywiście schab zawsze można upiec, ale to już inna bajka. Parzonego

Smaczna Pyza
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia 218

Lubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc

Polska Zupa
Peklowana domowa słonina 121

To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, do  ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek

Gosia gotuje
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 161

W piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko

Gosia gotuje
Domowa wędlina. Łopatka peklowana, 3 razy krótko parzona 5506

Często piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu  nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń. Może by

Smaczna Pyza
Rolada boczkowa - wędzona, parzona 127

który uwielbiamy. Wędziłam i parzyłam w folii celulozowej, ale można bez problemu wędzić tylko umieszczoną w siatce lub osznurowaną sznurkiem wędzarniczym. Polecam serdecznie :)  Składniki: boczek bez skóry Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa)  Dodatkowo: folia celulozowa siatka wędliniarska lub sznurek(...)wędliniarski Przygotowanie: Płat boczku naciąć w połowie grubości wzdłuż dłuższego boku, prawie do końca - tak aby po rozłożeniu przypominało otworzoną książkę. Przygotować zalewę peklującą - u mnie stężenie 8%, peklowanie 14 dni (tutaj tabela peklowania mokrego w przypadku wyboru innego stężenia i czasu) . Wodę przegotować, ostudzić, do ostudzonej wody dodać peklosól, dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce tak aby zalewa miała

Kocham..lubię..gotuję..
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 334

się zrobić dobrej, soczystej i kruchej wędliny bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia, że masa jest puszysta i krucha. PIERWSZY DZIEŃ – peklowanie na sucho Po i przy peklowaniu nie używamy żadnych metalowych narzędzi! Mięso z solą peklującą mieszamy w plastikowej misce, najlepiej i najdokładniej mieszać po prostu ręką lub drewnianą łyżką(...)Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania mielonka po parzeniu byłaby brudno-szara i zdecydowanie mało apetyczna – a jemy przecież także oczami.   Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej. Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach

Karo in the Kitchen
Peklowanie mięsa 1704

Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono  ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym. Peklowanie na mokro (najczęściej przeze mnie stosowane) Przeprowadza(...)saletrą należy zagotować. Do gorącego roztworu dodać przyprawy i jeszcze raz zagotować. Ostudzić. Taka ilość zalewy wystarczy na zapeklowanie ok. 2 kg mięsa. Na dno naczynia, w którym będziemy peklować mięso wlać niewielką ilość zalewy. Włożyć mięso i zlać pozostałą zalewą tak, aby mięso było nią całkowicie zakryte. Mięso obciążyć czystym talerzykiem i przykryć naczynie. Wstawić do  lodówki

Wiem co jem
Szynka peklowana 215

domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo.  Dobra na zimno i na ciepło.  Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :)  Szynka peklowana   1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe 1 łyżka jałowca(...)bazylią przyprawa Deluxe z estragonem ( w składzie: sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki) pieprz ziołowy Szynka peklowana   Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam do rozpuszczenia.  Dodaję resztę przypraw. Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie

Takie tam pichcenie
Szynka peklowana, krótko gotowana 319

Szynka peklowana, krótko gotowana - bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania.  Potrzebne składniki: mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma) strzykawka z igłą Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki: 100 ml wody 25 g soli peklującej Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania(...)szynki: 1 litr zimnej wody 30 g soli peklującej 20 g soli kuchennej 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 3 listki laurowe 3 czubate łyżeczki majeranku Składniki zalewy do gotowania szynki: 2 litry zimnej wody  4 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 ząbki czosnku, drobno krojone 3 liście laurowe

Smak mojego domu
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem 162

Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze, bo inaczej będą za słone lub niedosolone. Podaję sprawdzony przepis peklowania. Wędliny są naprawdę pyszne. Przy wędzeniu, zapach drzewa jabłoni, leszczyny i dębu wszystko razem tworzy niesamowity smak wędzonek. Przepis na peklowanie(...)dniowe. SKŁADNIKI Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej 300 g peklosoli 20 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego

W kuchennym oknie Ewy
Szynka peklowana z piekarnika 143

Idzie zima, a więc niedługo Święta Bożego Narodzenia i różnorodne pyszności. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystych, więc podaję Wam przepis na pyszną peklowaną szyneczkę pieczoną w piekarniku. Pierwszy raz robiłam peklowane mięso i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Peklowanie to proces technologiczny polegający na działaniu(...)solanki lub mieszanki peklującej na mięso, którego efektem jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Do peklowania użyłam soli peklowej. Składniki: • ok. 1 kg mięsa szynki, u mnie w 2 kawałkach • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu • 1/2 łyżeczki

To co kocham

Proponowane wyszukiwania