torebki mielonej przyprawy chilli 9 papryczek chilli średniej wielkości Zalewa: 3 szklanki octu 1,5 szklanki octu jabłkowego 15 łyżek oleju 1,5kg cukru 1 szklanka wody Wykonanie: 1. Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10 godzina, a najlepiej na całą(...)Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków) Do garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin. 3. Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki. 4. Słoiki zakręcić i pasteryzować około
Szalona Kuchnia EwelinyPrzyjęło się, że ogórki w musztardzie muszą być małe i ładne. Ja jednak obalam ten mit. Zaprawiam w musztardzie ogórki, jakie mi zostaną po kiszeniu, czyli duże (ale bez przesady), małe i krzywe. Warunek jest jeden ogórki po przekrojeniu muszą być zielone w środku, a nie białe. Przepis ten wypróbowałam już w zeszłym roku. Część ogórków(...)rosyjskiej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 litr wody 1 łyżeczka soli kamiennej Dodatkowo: Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz w ziarnach Wykonanie: Zagotować zalewę i przestudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do słoików. Dodać 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 – 3 ziarna pieprzu oraz mały kawałek liścia laurowego. Zalać przestudzoną zalewą tak by przykryła ogórki. Pasteryzować
Przepisy Babcidrugi dzień po powrocie z gór i już ogarniam troszkę rzeczywistość :D Chociaż dla mnie rzeczywistość, to własnie była tam wysoko. Nie chciało mi się zwyczajnie wracać, no ale ogórki by mi przerosły przecież....:P Najszybsze w wykonaniu to są ogórki kiszone. Lubię zawsze gdy są mniejsze, ale w sytuacji gdy się przegapiło i troszkę przerosły(...)kiszone jak najbardziej się nadają. Właściwie, zależy co kto lubi ;) Robi się je dość szybko. Cały ambaras polega tylko na zerwaniu i umyciu ogórków. Jeśli już to się to ma za sobą, to czeka tylko nas fajna zabawa. Akurat tę część roboty bardzo lubię :D Składniki: * ogórki * korzenie chrzanu * łodygi i kwiat kopru * czosnek * sól do przetworów
Pieprzyć z Fantazjąkawałek selera – ok. 125g kawałek pora – ok. 100g 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu czarnego 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soli ok. 500g ogórków kiszonych ok. 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych 100ml śmietanki słodkiej 30% lub 36% 1 pęczek koperku masło do smażenia sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa(...)patelni na łyżce masła. Do wywaru (już po wyciągnięciu mięsa z zupy) dodać podsmażone warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i łyżkę soli. Gotować ok. 5 minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować na potem). Podsmażyć starte ogórki na 1 łyżce masła przez kilka minut
Kulinarne Przebojedodatek kaszy jaglanej. Podstawą najlepszej zupy ogórkowej są swojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków! Składniki na wywar mięsny: 0,5 kg żeberek 2 l zimnej wody kiść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach sól Składniki na zupę ogórkową (około 6 porcji(...)wywaru mięsnego 70 g pora 80 g marchewki 100 g selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych 50 g kaszy jaglanej pieprz sól Przygotowanie: WYWAR MIĘSNY Z ŻEBEREK Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy bez przykrycia, aż mięso będzie odchodzić od kości (1 – 1,5 godz). W razie
Kierunekuchniaporcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT A teraz wersja druga, moja własna wariacja na temat caprese. Pewnie się zdziwicie, że na ciepło i że zapiekana w ogórkach. Uwielbiam takie eksperymenty, tym bardziej jeśli są udane i później mogę się z Wami podzielić efektami moich kulinarnych poczynań. Caprese zapiekane w ogórkach Składniki na 2 porcje(...)ogórków 1 kulka mozzarelli 12 pomidorków cherry domowe pesto bazyliowe – 1/2 pęczka natki pietruszki – 3 gałązki świeżej bazylii – 30ml oliwy lub oleju – 30ml wody – 50g orzechów włoskich – łyżka parmezanu – mały ząbek czosnku – szczypta soli Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kulkę mozzarelli przekroić
Dietologopcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich(...)plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki
Poezja smakuwracam po pracy przygotowuję je w 30 minut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie do biura. Do tego orzeźwiająca i chrupka sałatka z ogórka – komponuje się mistrzowsko. Składniki na ok. 3-4 porcje. Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona papryka 5 drobnych cebul dymek 1/2 małego brokuła (różyczki(...)łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia: arachidowy lub rzepakowy do podania: ryż (ja użyłam jaśminowego) po podania – opcjonalnie: azjatycka sałatka z ogórków listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona papryka 5 drobnych cebul dymek 1/2 małego brokuła (różyczki) 2 łyżki słodko-pikantnego sosu
Poezja smakuBył już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki. Ucieramy na grubych oczkach. Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody. Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody(...)utartych i posolonych 1 czubatą łyżką soli ogórków... odciśniemy około 500 ml wody. 1 kg ogórków przekładamy do miski, dodajemy 3 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczkę pieprzu, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy wykładając na kratkę lub na papier. Serwujemy na gorąco lub na zimno, z cukrem, ze śmietaną, do zupy
chleba naszegolata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich burgerów. Te charakterystyczne plastry są słodko-kwaśne, z lekkim posmakiem curry i o pięknym żółtym kolorze. Ot, takie specjalne kanapkowe:) Do ich przygotowania lepiej wybierać ogórki młode, z jak najmniejszymi(...)ziarenkami oraz jednakowej długości (najlepiej żeby były trochę niższe, niż słoiki). Składniki (na 7 słoików 400ml): 2 kg ogórków zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki curry 1 posiekany ząbek czosnku dodatkowo na każdy słoik: 0,5 łyżeczki gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego
Obiad gotowyformie jestem przekonana, że posmakuje Wam tak samo jak i mojej rodzince. Smacznego! KARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI 1 kg karkówki 1 kg pieczarek 4-5 cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki keczupu 1 szkl kwasu z kiszonych ogórków 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz, sól, majeranek, mąka, olej do smażenia Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć(...)mące i usmażyć. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami karkówkę, pieczarki z cebulą, pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Kwas z ogórków kiszonych wymieszać z keczupem i koncentratem i zalać mięso z dodatkami. Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym
Pieguskowa Kuchniaspokojnie przepuścić przez Tefal Companion, ale chciałam podłużne plastry, więc jakikolwiek sprzęt odpadał. Trzeba było przytulić się do noża i działać :D Cała reszta, to już naprawdę chwila. Ogórki już teraz, po ponad tygodniu są smaczne, ale z czasem będą jeszcze lepsze. Mam wrażenie, że z nimi to jak z winem. Im starsze tym lepsze, choć oczywiście(...)pokroić w kostkę do sałatki. Dzięki curry i kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;) Składniki: 3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść laurowy- po jednym na słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik Zalewa: 1,25 l wody 3½ szklanki cukru
Kuchnia w czekoladzieZapowiada się kolejny upalny dzień więc na ochłodę znowu proponuję chłodnik. Tym razem ogórkowy mieszany, z ogórków świeżych i małosolnych. Polecam wszystkim miłośnikom małosolnych. składniki: 4 duże ogórki gruntowe 2 duże ogórki małosolne 1-2 łyżki posiekanego koperku 600 ml maślanki sól,pieprz do smaku Ogórki gruntowe obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Ogórki małosolne również zetrzeć na grubych oczkach. Do startych ogórków dodać posiekany koperek i maślankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Maślanki można dać więcej jeśli wolimy aby chłodnik był nieco rzadszy
Monia miesza i gotujez ogródka przeoczymy kilka sztuk. Do następnego rwania tamte osiągają dużo większe rozmiary i nie opłaca się ich wkładać do słoików. Albo też czasami kiedy przejemy się małosolnymi ogórkami i po pewnym czasie mamy słoik z kiszonymi niechcianymi już ogórkami. Mam na nie taki swój sposób. Wykorzystuję plastikowe butelki 5-6litrowe po wodzie mineralnej. Ścinam nieco(...)górę z zakrętką i układam w nich jak do kiszenia -koper, ząbki z jednej kulki czosnku, chrzan i liście wiśni jeśli akurat je posiadam. Układam ciasno ogórki i tak jak kiszone zalewam solanką 1 czubata łyżka soli na litr wody. Odstawiam gdzieś w kąciku w kuchni do całkowitego ukiszenia. W trakcie kiszenia może wyciekać woda. Jest to prawidłowe
W garach u Gosiwersję na bogato - klik . Tym razem zrobiłam prostą wersję tylko z czosnkiem, chrzanem i koprem. Parę sztuk zrobiłam też z dodatkiem cukru (tak do wypróbowania). Słyszałam, że wtedy ogórki są jędrne i chrupiące. Zobaczymy. Jeśli chcecie wypróbować wersję z cukrem to na 1 litr wody i 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów dajemy 1 łyżeczkę cukru(...)pisałam postanowiłam zrobić w tym roku kilka wersji, żeby zobaczyć która najlepsza :-). Jak tam u Was z przetworami ?? Ja jeszcze w przyszłym tygodniu zaplanowałam ogórasy :-). Miłego dnia kochani :-) Składniki: ogórki gruntowe koper czosnek chrzan chrzan liść Zalewa: 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczki żeby przeschły
kruche babeczki