ogórki - 25528 przepisów (strona:77/1702)

ogórki z papryką i curry 237

składniki: 2000 g świeżych ogórków gruntowych 600 g papryki czerwonej 300 g cebuli 50 g soli wykonanie: Ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka a paprykę w paski. Wkładamy do garnka, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagotowujemy i zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki kartuskie (w occie) 425

paprykarza w Szczecinie), a potem poszła w całą Polskę. Bo ogórki kartuskie obecnie produkuje wiele firm, z całej Polski. Ich charakterystyczną cechą jest dodatek warzyw marynowanych razem z ogórkami. Są rewelacyjne, i ogórki i warzywa, które można podjadać jako dodatek. Pierwszy raz robiliśmy te ogórki, ale już mamy pewność, że nie ostatni.       Potrzebujemy(...)słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w zalewie gyros 899

pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane lub nie, można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze albo pikle. składniki: ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych(...)łyżki soli kamiennej 2,5-3 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10 % 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g) Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Ogórki małosolne delikatnie cytyrnowe 211

Miałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem(...)dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki 1 litr wody 1,5 - 2  łyżki soli 5 cm korzenia chrzanu 4-5 łodyg z kwiatami kopru 2 ząbki czosnku 1 wyparzona we wrzątku cytryna

Mango Papaja
Ogórki z ziemniakami 117

pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów z wykorzystaniem świeżych ogórków. Dzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę(...)zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie rozgotować ! Odcedzone ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki a następnie

królestwo garów
Ogórki krokodylki 146

znakomicie smakują zimą jako dodatek do kanapek. Są słodko - kwaśne, ale też i pikantne dzięki chilli i sporej ilości czosnku. Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 lyżeczki soli kamiennej 2 łyżeczki chilli 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 1 kg cukru 1,5 szklanki octu 10% Ogórki umyć i pokroić wzdłuż(...)czwórki. Zasypać solą. przykryć miskę ściereczką i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wodę, która powstała w misce. Czosnek drobno posiekać i dodać do ogórków. Wsypać chilli, dobrze wszystko wymieszać i zalać gorącym olejem. Do garnka wlać ocet, wsypać cukier i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotującą zalewą zalać ogórki i wymieszać. Ponownie nakryć miskę ściereczką

kuchnia doski
Ogórki małosolne -kiszone na sucho 2256

zamrozić w nich zupę, a przechowywane w nich produkty jak: przyprawy, kawa czy herbata, zachowują swój aromat. Specjalne pole na woreczku pozwala na opisanie jego zawartość. 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku(...)zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren gorczycy 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 płaskie łyżeczki niejodowanej  soli Cenos dodatkowo : woreczek z suwakiem Gosia Ogórki umyć i osuszyć. Odciąć końcówki .Do worka  włożyć ogórki, dodać sól, wymieszać, dołożyć przyprawy.Woreczek z ogórkami zamknąć, potrząsnąć aby wymieszać zawartość. Włożyć na 4 godziny do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Ogórki małosolne z ognistą przyprawą 183

Koniec czerwca to czas ogórków małosolnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i w ciągu kilku dni można zajadać się pysznymi małosolnymi, które są bardzo łatwe do zrobienia. Teraz, kiedy ceny ogórków są bardzo atrakcyjnie można eksperymentować i przygotowywać różne wersje. Nie robię zapasów na zimę, nie korzystam też z zalew w składzie których jest ocet, olej czy inne niezdrowe produkty(...)Preferuję proste zalewy, im mniej tym lepiej, ale z charakterem. Tak też zrobiłam dzisiaj. Już pod koniec weekendu będą gotowe, idealnie! Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Składniki: zielone ogórki gruntowe ognista przyprawa w młynku, u mnie kamis gorąca woda czosnek sól * Na 1 litr wody użyj 1 łyżki soli * Ilość czosnku oraz ognistej przyprawy zależy od Twoich preferencji

Moja smaczna kuchnia
Ogórki małosolne na sucho 503

zalewy. Nie była bym sobą gdybym tego nie wypróbowała. Zrobiłam małą ilość bo nie wiedziałam jak będą smakować no i nie ma co ukrywać cena jeszcze trochę wysoka. Ale ogórki w smaku trochę inne jak z zalewy ale jak dla mnie smaczne. I co najbardziej mnie urzekło to to, że są bardzo chrupiące a takie właśnie lubię najbardziej. Składniki(...)ogórków gruntowych małych 1 płaska łyżeczka soli morskiej kawałek korzenia chrzanu mały liść chrzanu kilka gałązek zielonego kopru 3 ząbki czosnku ( z łupiną) Przygotowanie: Ogórki umyć i delikatnie ściąć końcówki. Czosnek razem z łupinką przekroić na pół. Do grubego i szczelnego woreczka zamykanego strunowo włożyć ogórki, koper, liść chrzanu, czosnek i wsypać sól. Woreczek zamknąć i delikatnie

Ala piecze i gotuje
Zupa krem ze świeżych ogórków, z dodatkiem oliwy i grzanek 110

kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa(...)oliwek sól do smaku Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno.  2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka śledziowa z ogórkami, czerwoną cebulą i kaparami 164

łyżki kaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski. Ze słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki(...)przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ogórki Kaszubskie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Ogórki Kaszubskie to połączenie ogórków, papryki, cebuli i przypraw. Warzywa zalane są pyszną słodko- kwaśną zalewą. Ogórki zachwyciły

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh 131

propozycja, którą przygotujecie w kilkanaście minut! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g świeżego kalafiora (same różyczki) ok 200 g brokuła ok 2 garście ugotowanej ciecierzycy 4 pomidory 1 ogórek wężowy oliwę z oliwek duży pęczek świeżej pietruszki sok z 1 cytryny sól, pieprz, mielone chilli Przygotowanie sałatki zacznijcie od obrania i pokrojenia ogórka. Pomidory możecie również sparzyć, obrać

Szybko Tanio Smacznie
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 109

takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj : "sok z kiszonych ogórków w spomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy(...)tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe, które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe." Ja - przyznaję - zwykle po wyjedzeniu już wszystkich ogórków ze słoja resztę wylewam do kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam

6niebo
Zupa Chłodnik z Ogórków 79

może się to zmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu. Będziemy potrzebować: 1 litr maślanki (dobrze schłodzonej) 5 łyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków https://www.youtube.com/watch?v=5XnR0zz8rj8 Przygotowanie(...)Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki przekładam na sito, delikatnie ugniatam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Umyty i osączony koperek drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą. Następnie dodaję pozostałe składniki

Uwaga Babcia Gotuje
FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU, Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, TZATZIKAMI Z KISZONYCH OGÓRKÓW I SAŁATKĄ 364

pysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D). Wracając do ziemniaków, muszę dodać(...)ilość można zwiększyć/zmniejszyć) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 - 3/4 łyżeczki soli SKŁADNIKI NA TZATZIKI: 300 g kremowego serka 2-3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki brązowego cukru pieprz SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: 8-10 większych listków sałaty masłowej 2 - 3 pomidory 2 małe cebule czerwone 1/2 papryki czerwonej

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania