świeżych bądź marynowanych warzyw. Myślę, że każdy znajdzie przepis dla siebie. Od tradycyjnych i klasycznych śledzi z cebulą po śledzie po cygańsku w ostro-słodkim sosie z cebulką i ogórkami konserwowymi. Zapraszam po kilka przepisów na sałatki i przekąski ze śledzi w roli głównej. Śledzie po kaszubsku To jedne z najbardziej popularnych przepisów na śledzie na blogu. To przepis(...)smaczne śledzie po kaszubsku . Śledzie w śmietanie Jeden z lepszych przepisów na potrawy ze śledzi. Aromatyczny sos majonezowo-śmietanowy genialnie komponuje się z kawałkami śledzia, jabłek i kiszonych ogórków. Delikatne przyprawy oraz świeże zioła jak natka lub koperek. Pyszne śledzie w śmietanie z jabłkiem, które chyba każdy zna Zapraszam po przepis na świetne w smaku śledzie w śmietanie . Śledzie
Zasmakuj KuchniRemoulade to zimny sos na bazie majonezu . W zależności od regionu, w którym sos ten jest przygotowywany, może zawierać różne dodatki. Poza majonezem w remoulade znaleźć można musztardę, ogórki kiszone, chrzan, paprykę, kapary, zioła oraz anchovies. Sos ten smakiem podobny jest do sosu tatarskiego i niektóre składniki występują w obu tychże sosach. Pomiędzy remoulade, a sosem tatarskich istnieje jednak(...)wędlin , ryb oraz owoców morza. Sprawdza się równie dobrze jako dodatek do smażonych warzyw i frytek. Przygotowanie sosu remoulade zajmuje dosłownie 5 minut , gdyż poza starciem na tarce ogórków i wymieszaniem wszystkich składników w miseczce, tak naprawdę nic więcej nie musimy robić. Sos przygotować można z wyprzedzeniem i trzymać przez parę dni w lodówce, bądź zrobić go bezpośrednio przed
MeCooksKiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz(...)walory praktyczne. Dzięki temu warzywa czy owoce zyskują również nowe właściwości i smak , a także – przez procesowi fermentacji - są one dla nas dostępne cały rok, nawet gdy przydomowe ogórki przykryje śnieg. Właściwości kiszonek Jak wspomnieliśmy – kiszenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na ich właściwości. Co więc takiego dzieje się z produktem po jego ukiszeniu? Podczas fermentacji węglowodany przemieniają
kruche babeczkisłodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób(...)przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 7 średnich dojrzałych pomidorów 1 średnia czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 średnie ogórki gruntowe 1 duży ząbek czosnku garść liści bazylii +parę liści do przybrania 1/4 szklanki oliwy extra virgin 1,5-2 łyżki octu jabłkowego (w oryginale jest sherry lub ocet
KardamonovySezon ogórkowy w pełni, muszę więc podzielić się z Wami przepisem na bardzo szybki i prosty sposób na ogórki małosolne. Można je przygotować bez tradycyjnej solanki, czyli na sucho. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujecie słoika, wystarczy worek strunowy. Ogórki będą gotowe już następnego dnia, a w smaku nie odbiegają od tych przygotowanych w tradycyjnej zalewie(...)więcej, są bardziej chrupiące i nie tracą koloru, pozostają soczyście zielone. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku korzeń chrzanu 2-3 gałązki kopru z baldaszkami 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do woreczka foliowego. Czosnek i korzeń chrzanu kroimy w plasterki. Dodajemy do ogórków
Smakowity Blog KulinarnySałatka z ziemniaków i ogórków to szybki dodatek do obiadu czy do grilla, bo lato wszakże rządzi się swoimi grillowymi prawami. O przepis na tą sałatkę na pewno będą was prosić znajomi, u nas zawsze jest hitem. Dodatkowo, możecie wykorzystać do sałatki resztki z lodówki. Zrobicie ją w 5 minut, bo nie wymaga dużo nakładu pracy. Bazą sałatki(...)ziemniaki. Możecie użyć takich, jakie zostały wam z obiadu. Ja moje ugotowałam osobno w mundurkach. Drugi ważny składnik to ogórki. Mogą być kiszone, u nas tym razem wskoczyły małosolne, bo już trochę byliśmy nimi przejedzeni. Trzeci ważny składnik to koperek. Ja siekam go razem z łodyżką, bo taka młoda łodyżka koperkowa to czysta przyjemność, jest delikatna w smaku
Mieszam w GarnkuRobisz przetwory na zimę? Ja przede wszystkim robię je z ogórków. Najbardziej lubimy kiszone → kiszone ogórki na zimę , ale w spiżarni mam również krokodylki, → ogórki na zupę , → ogórki kanapkowe z curry i → ogórkową sałatkę . Teraz przyszła pora na kolejną sałatkę, ale z nieco innym składem. Sałatka z ogórków na zimę, oprócz ogórków oczywiście
Kulinarne przygody GatityPrzyszła pora i na ogórki. W tym roku ukisiłam już 30 słoików, zrobiłam też 12 konserwowych. A najmniejsze ogóreczki przygotowałam takie w zalewie musztardowej. Będą w sam raz do chrupania w towarzystwie kanapki 😂 Składniki: ok 2 kg malutkich ogórków 1 litr wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli niejodowanej ziele angielskie gorczyca(...)ząbki czosnku 1 nieduża czerwona papryka 2 pełne łyżeczki musztardy (dowolnej o kremowej konsystencji, u mnie kremska) Sposób przygotowania: 1. Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. 2. Do każdego słoika włożyć ciasno ogórki, po 1 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczce gorczycy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodać po łyżce
Kuchnia domowa Anigyros . Mięso jest opiekane na pionowym rożnie i następnie ścinane, przeważnie elektrycznym nożem, na mniejsze kawałki. Następnie z dodatkiem sosu tzatziki ( sprawdźcie oryginalny przepis na tzatizki ) i warzyw (pomidory, ogórki, cebula) zawijane jest w chlebek pita . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Sałatka Gyros – kuchnia grecka w polskim wydaniu Geneza warstwowej sałatki Gyros nie jest znana. Z oryginalną wersją(...)potrawy łączy ją przede wszystkim: kurczak przygotowywany z dodatkiem typowego dla gyros zestawu przypraw, dodatek pomidorów , świeżych ogórków i czerwonej cebuli . Pozostałe dodatki to już ewidentnie nasza polska wariacja. Mam na myśli ogórki konserwowe , kukurydzę konserwową , kapustę pekińską i ketchup . Jak się jednak przekonacie za chwilę, odrobinę zmieniłam najbardziej popularną wersję tej sałatki, by miała nieco więcej wspólnego
Na-talerzu.plniby czemu nie? Na pomysł połączenia rzodkiewek z ogórkami wpadłam dosłownie 30 minut temu. My na obiad ma dziś placki gryczane, do których chciałam zrobić po prostu jogurt z czosnkiem. Ale w lodówce uśmiechnęły się do mnie rzodkiewki, znalazłam dodatkowo zielonego ogórka. Potem rzuciłam okiem na swój klasyczny przepis na tzatziki, dorzuciłam to i owo i oto jest. Pyszny(...)rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka
Kardamonovypropozycja na sałatkę imprezową, dodatek do śniadania czy kolacji. To także dobra pomysł na przekąskę w ciągu dnia, która nasyci na długo. Sałatka makaronowa z kurczakiem z papryką, kiszonymi ogórkami i kukurydzą jest najlepsza na Sylwester lub większe rodzinne spotkania. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem. Poniżej dokładny opis oraz kilka porad dotyczących dodatków(...)odsączeniu 170 g puszka kukurydzy – 340 g, po odsączeniu 285 g 1 czerwona papryka – u mnie ½ czerwonej i ½ żółtej 1 średnia cebula 3 kiszone ogórki 200 g suchego makaronu, np. świderki, kolanka, penne 2 łyżki oliwy sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka SKŁADNIKI NA SOS: 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego
Zasmakuj KuchniŚledzie w śmietanie z cebulą czerwoną, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie. Kto nas zna już wie, że śledzie przygotowujemy na wiele sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i czerwoną cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną śmietanę, ogórki(...)podczas wigilijnej kolacji. W tym przepisie można wykorzystać śledzie solone, wymoczone przed obróbką w mleku lub marynowane śledzie. Polecam! Składniki na Śledzie w śmietanie z cebulą czerwoną, jabłkiem i ogórkiem kiszonym : 2 duże płaty śledzi solonych 1 jabłko, obrane, bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę, zalana odrobiną octu winnego 2 ogórki kiszone pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Gołęczyna, gmina Pilzno, powiat dębicki Dzisiaj zapraszam Was na surówkę z porów i ogórków z dodatkiem jabłka. Myślę, że będziecie zaskoczeni tym połączeniem smaków, podobnie jak ja. Parzone pory zwykle kojarzą się z ciężkim daniem, jednak w połączeniu z zielonym ogórkiem i jabłkiem nabierają lekkości i świeżości. Spróbujcie, posmakujcie(...)napiszcie, co sądzicie :) Przepis Pani Marii Falarz z Gołęczyny pochodzi z publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie. Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka Składniki na 2 porcje: 400 g porów 100 g jabłek 100 g zielonych ogórków 2-3 łyżki śmietany sól, cukier, pieprz Pory oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy
Trzeci talerzbardzo delikatna w smaku. Na pewno zagości u nas na stałe. Jest na tyle delikatna, że można ją zajadać samą, bez jakichkolwiek dodatków 😋😋😋 Składniki: - 2,5 kg mniejszych ogórków gruntowych - 0,5 szkl.* soli (daję himalajską) - 9 szkl.* wody (2,25l) * szklanka 250ml (g) Zalewa: - 750g wody (3 szkl.) - 1 i 3/4 szkl. ksylitolu lub cukru - 1,5 szkl(...)każdego słoika: - 2 kulki ziela angielskiego (do mniejszych słoików 1 kulka) - 2 ziarna pieprzu (mniejsze słoiki 1 ziarno) - 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (mniejsze słoiki 1/3 łyżeczki) - kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy, odkrawamy końcówki, a następnie kroimy w plastry. Można ręcznie, ja tarłam na tarce do warzyw. W zimnej wodzie (9 szklankach) rozpuszczamy 1/2 szklanki soli, wkładamy pokrojone
Smaczne Zdrowe