domu znalazłam jedynie czarną, dlatego wylądowała w słoikach. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Różnie to może u Was wyjść, wszystko zależy od wielkości ogórków, kształtu słoików, itd. Zalewę zresztą zawsze można dorobić. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2 litry wody 1 szklanka octu 10% 1 czubata łyżka soli kamiennej 2 łyżki cukru(...)duża marchewka pokrojona w grubsze plasterki około 9 ząbków czosnku około 9 liści laurowych około 18 ziaren ziela angielskiego 9 małych kawałków korzenia chrzanu kilka łodyg kopru gorczyca Ogórki dokładnie myjemy, odstawiamy. Słoiki i zakrętki wyparzamy. Wodę, ocet, sól i cukier wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Do słoików wrzucamy po 2 plasterki marchewki, po 1 ząbku czosnku
Kardamonovypostanowiłam ją pominąć, bo sałatka była w sumie do wędlin. I od siebie dodałam także kukurydzę. Jak wiadomo niedługo Sylwester, więc blablablaaaa. Korzystajcie. Składniki: 5 jajek 2 ogórki konserwowe 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka(...)zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odsączone kukurydzę i seler, ogórki i jajka pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
KardamonovySałatka z ogórkami, chili i kolendrą to sałatka, do której przymierzam się od wielu lat. Tak, lat. Jest sezon ogórkowy, najlepszy czas na tego typu eksperymenty. Wiedziałam dokładnie jaki chcę uzyskać efekt, wyszło super. Jest słodycz, kwas, ostrość i chrupkość. Nie sądzę aby ta sałatka idealnie pasowała do fasolki szparagowej z bułką tartą , ale akurat taki duet trafił się(...)obiad. Myślcie co chcecie, było pysznie. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 chili 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz parę liści kolendry Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy dużą szczyptę soli
Kardamonovybogini . W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Szukałam przepisów na ciekawe sosy do grilla i wyszperałam właśnie te dwa. Raita to indyjski sos jogurtowy z ogórkami, który jest z jednej strony bardzo łagodny, ale z drugiej bardzo aromatyczny, jest dość dziwaczny. Plus dodatek kuminu i świeżej kolendry, za którymi nie wszyscy przepadają. Jako dodatek(...)rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka
Kardamonovymąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno(...)przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 7 średnich dojrzałych pomidorów 1 średnia czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 średnie ogórki gruntowe 1 duży ząbek czosnku garść liści bazylii +parę liści do przybrania 1/4 szklanki oliwy extra virgin 1,5-2 łyżki octu jabłkowego (w oryginale jest sherry lub ocet
Kardamonovyrąk wyszła jednak sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem. Do zużycia miałam ugotowane jajka, tuńczyka przywiezionego z majówki i dość sporą ilość ziół. Potem w lodowce zobaczyłam resztkę słoika ogórków konserwowych. Makaron przypałętał się przypadkiem, godzinę wcześniej myślałam o sałatce makaronowej, którą mam zrobić na najbliższą komunię. I w sumie… czemu nie, może akurat i z tego dzisiejszego(...)sałatki z drobnym makaronem, rzućcie sobie okiem. I smacznego. Składniki: 100 g suchego drobnego makaronu 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego z oliwą) 3 średnie ogórki konserwowe pęczek grubego szczypiorku 3 gałązki koperku 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą
Kardamonovyrąk wyszła jednak sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem. Do zużycia miałam ugotowane jajka, tuńczyka przywiezionego z majówki i dość sporą ilość ziół. Potem w lodowce zobaczyłam resztkę słoika ogórków konserwowych. Makaron przypałętał się przypadkiem, godzinę wcześniej myślałam o sałatce makaronowej, którą mam zrobić na najbliższą komunię. I w sumie… czemu nie, może akurat i z tego dzisiejszego(...)sałatki z drobnym makaronem, rzućcie sobie okiem. I smacznego. Składniki: 100 g suchego drobnego makaronu 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego z oliwą) 3 średnie ogórki konserwowe pęczek grubego szczypiorku 3 gałązki koperku 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą
KardamonovyŚledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Tak przygotowane śledzie są świetne jako przystawka lub przekąska , podawana w trakcie Świąt, ale także każdej innej uroczystości. Przygotowanie śledzi po cygańsku zaczynam zazwyczaj od podsmażenia(...)będzie taka sama jak tej podsmażonej. Tak naprawdę podsmażenie cebuli to jedyna czynność, która wymaga jakiegokolwiek gotowania, gdyż poza cebulą nie ma potrzeby gotowania pozostałych składników. Grzybki oraz ogórki po odlaniu z zalew, w których się marynowały, kroję w kostkę. Ogórków nie obieram ze skórki, gdyż lubię kiedy “chrupią pod zębem” w trakcie jedzenia. Śledzie, jeśli
MeCooksświeżych bądź marynowanych warzyw. Myślę, że każdy znajdzie przepis dla siebie. Od tradycyjnych i klasycznych śledzi z cebulą po śledzie po cygańsku w ostro-słodkim sosie z cebulką i ogórkami konserwowymi. Zapraszam po kilka przepisów na sałatki i przekąski ze śledzi w roli głównej. Śledzie po kaszubsku To jedne z najbardziej popularnych przepisów na śledzie na blogu. To przepis(...)smaczne śledzie po kaszubsku . Śledzie w śmietanie Jeden z lepszych przepisów na potrawy ze śledzi. Aromatyczny sos majonezowo-śmietanowy genialnie komponuje się z kawałkami śledzia, jabłek i kiszonych ogórków. Delikatne przyprawy oraz świeże zioła jak natka lub koperek. Pyszne śledzie w śmietanie z jabłkiem, które chyba każdy zna Zapraszam po przepis na świetne w smaku śledzie w śmietanie . Śledzie
Zasmakuj KuchniRemoulade to zimny sos na bazie majonezu . W zależności od regionu, w którym sos ten jest przygotowywany, może zawierać różne dodatki. Poza majonezem w remoulade znaleźć można musztardę, ogórki kiszone, chrzan, paprykę, kapary, zioła oraz anchovies. Sos ten smakiem podobny jest do sosu tatarskiego i niektóre składniki występują w obu tychże sosach. Pomiędzy remoulade, a sosem tatarskich istnieje jednak(...)wędlin , ryb oraz owoców morza. Sprawdza się równie dobrze jako dodatek do smażonych warzyw i frytek. Przygotowanie sosu remoulade zajmuje dosłownie 5 minut , gdyż poza starciem na tarce ogórków i wymieszaniem wszystkich składników w miseczce, tak naprawdę nic więcej nie musimy robić. Sos przygotować można z wyprzedzeniem i trzymać przez parę dni w lodówce, bądź zrobić go bezpośrednio przed
MeCooksKiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz(...)walory praktyczne. Dzięki temu warzywa czy owoce zyskują również nowe właściwości i smak , a także – przez procesowi fermentacji - są one dla nas dostępne cały rok, nawet gdy przydomowe ogórki przykryje śnieg. Właściwości kiszonek Jak wspomnieliśmy – kiszenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na ich właściwości. Co więc takiego dzieje się z produktem po jego ukiszeniu? Podczas fermentacji węglowodany przemieniają
kruche babeczkisłodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób(...)przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 7 średnich dojrzałych pomidorów 1 średnia czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 średnie ogórki gruntowe 1 duży ząbek czosnku garść liści bazylii +parę liści do przybrania 1/4 szklanki oliwy extra virgin 1,5-2 łyżki octu jabłkowego (w oryginale jest sherry lub ocet
KardamonovySezon ogórkowy w pełni, muszę więc podzielić się z Wami przepisem na bardzo szybki i prosty sposób na ogórki małosolne. Można je przygotować bez tradycyjnej solanki, czyli na sucho. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujecie słoika, wystarczy worek strunowy. Ogórki będą gotowe już następnego dnia, a w smaku nie odbiegają od tych przygotowanych w tradycyjnej zalewie(...)więcej, są bardziej chrupiące i nie tracą koloru, pozostają soczyście zielone. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku korzeń chrzanu 2-3 gałązki kopru z baldaszkami 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do woreczka foliowego. Czosnek i korzeń chrzanu kroimy w plasterki. Dodajemy do ogórków
Smakowity Blog KulinarnySałatka z ziemniaków i ogórków to szybki dodatek do obiadu czy do grilla, bo lato wszakże rządzi się swoimi grillowymi prawami. O przepis na tą sałatkę na pewno będą was prosić znajomi, u nas zawsze jest hitem. Dodatkowo, możecie wykorzystać do sałatki resztki z lodówki. Zrobicie ją w 5 minut, bo nie wymaga dużo nakładu pracy. Bazą sałatki(...)ziemniaki. Możecie użyć takich, jakie zostały wam z obiadu. Ja moje ugotowałam osobno w mundurkach. Drugi ważny składnik to ogórki. Mogą być kiszone, u nas tym razem wskoczyły małosolne, bo już trochę byliśmy nimi przejedzeni. Trzeci ważny składnik to koperek. Ja siekam go razem z łodyżką, bo taka młoda łodyżka koperkowa to czysta przyjemność, jest delikatna w smaku
Mieszam w GarnkuRobisz przetwory na zimę? Ja przede wszystkim robię je z ogórków. Najbardziej lubimy kiszone → kiszone ogórki na zimę , ale w spiżarni mam również krokodylki, → ogórki na zupę , → ogórki kanapkowe z curry i → ogórkową sałatkę . Teraz przyszła pora na kolejną sałatkę, ale z nieco innym składem. Sałatka z ogórków na zimę, oprócz ogórków oczywiście
Kulinarne przygody Gatity