ogórki - 26028 przepisów (strona:79/1736)

Ogórki małosolne 298

wychodzimy z tematu ogórków. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować mój przepis na ogórki małosolne. Idealne dla niecierpliwych - gotowe po 3 dniach! :) Na 3 litrowy słoik potrzebujemy: 2,5 kg ogórków (nie za dużych) 3-4 łyżki soli 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu liście chrzanu pęczek kopru wrzątek Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić(...)pól ząbki czosnku. Liść chrzanu, łodygę kopru, kawałek korzenia chrzanu i kilka połówek czosnku układamy na zmianę z kilkoma ogórkami.  Całość zalewamy wrzątkiem wymieszanym z solą. Przechowujemy w ciepłym miejscu przez 2 dni .  Na 3 dzień możemy się już cieszyć pysznymi ogórkami

Kolejny blog o gotowaniu
Tzatziki 370

częstym gościem na moim stole. Zazwyczaj robię tzatziki do grilla, idealnie harmonizują się z grillowanym mięsem czy kiełbasą. Oczywiście muszą być mocno czosnkowe, i mocno ogórkowe-im więcej ogórków, tym lepiej:) Jeśli mam w lodówce kilka ogórków to nawet nie w głowie mi przygotowanie tzatzików. Potrzebuję co najmniej 2 kilogramy, wtedy wychodzi spora miska i każdy jest zadowolony(...)Składniki: minimum 2 kg ogórków 0,5 kg zmielonego sera białego 400 ml jogurtu greckiego 3-4 ząbki czosnku sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i mocno posolić (około 1 czubatej łyżki). Wymieszać i odstawić na około pół godziny, aby ogórki puściły dużo soku

na moim stole...
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 114

innego niż delektować się przepyszną, chłodną zupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz(...)olejem arganowym. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek nalewamy chłodnik i ozdabiamy warzywami pokrojonymi w kostkę. Życzę Wam smacznej ochłody! ps. chłodnik zabierzcie ze sobą do pracy w pojemniku, możecie też zabrać

Szybko Tanio Smacznie
domowe ogórki konserwowe w curry 165

gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Curry mieszamy z gorczycą, papryką, pieprzem oraz solą. Do dużej miski przekładamy pokrojone ogórki, cebulę, wsypujemy(...)mieszankę przypraw i wszytko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz., aż ogórki puszczą wodę. cet zagotowujemy z cukrem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a następnie odstawiamy do wystudzenia. Po ok. 3 godz. do zalewy wlewamy wodę, którą puściły ogórki. Ogórki wraz z cebulą przekładamy do wyprażonych słoików (po 500 ml pojemności). Zalewamy zimną

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki w curry i chili! 472

kilku słoiczków tego cudownego smakołyku. Ja, jak zwykle robię ich nie wiele bo 6-8 słoiczków, ale większa ilość byłaby nie do przechowania hehehhe, bo do zjedzenia i owszem ;-). Ogórki w curry robię na swój sposób, jaki sami sprawdźcie! SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone - curry - gorczyca - ziele angielskie - liśc laurowy - owoc jałowca - kurkuma - różowy pieprz(...)cały Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w garnku. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry

SMYKWKUCHNI
Ogórki małosolne 148

małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście laurowe(...)wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy

Mango Papaja
Chłodnik z pieczonych buraków 207

młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może(...)trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Do blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić

Stare Gary
Kiszone ogórki gruntowe 160

zamieszczam tutaj ten sprawdzony  przepis. Jednak nie ma to, jak babcia Anielka i jej niezastąpione porady kulinarne. W zależności od tego, ile słoików chcemy zrobić, tyle przygotowujemy niewielkich ogórków gruntowych . Potrzebować będziemy również korzenia chrzanu (najlepiej świeżo wykopanego) oraz kilku ząbków czosnku (przypada jeden na litrowy słoik),  paru gałązek kopru lub same jego baldachy, przegotowaną wodę, kilka(...)każdego wkładamy na dno pół ząbka czosnku, złożoną kilka razy łodygę kopru (lub jeden duży baldach) i około czterocentymetrowej długości i centymetrowej szerokości pasek chrzanu. W sezonie letnim, gdy ogórki zamierzamy zjeść na bieżąco, korzeń warto zastąpić liśćmi chrzanu, są wtedy jeszcze lepsze. :) Na zimę jednak konieczny jest korzeń, który w przeciwieństwie do liści nie zepsuje się. Ogórki

Kuchenna Kontrrewolucya
Test przyprawy do konserwowania ogórków 99

Marsyl. Nigdy nie korzystałam z gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku.   Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe(...)cukru (łyżka stołowa to ok. 20 g cukru). Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki) ) Słoiki zamknąć szczelnie i postawić je do góry dnem. Odstawić po wystudzeniu

Wielki apetyt
Zupa ogórkowa 198

domową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych oczkach tarki(...)Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki. Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą. Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy. Śmietanową zalewę

paapilotkaa
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną. 205

rozgrzewająca. Jedna z ulubionych w moim domu. Dzięki wykorzystaniu domowych ogórków kiszonych, nie trzeba jej zanadto doprawiać, a indywidualną kwaśność dowolnie można regulować, stopniowo dodając wody z kiszonych ogórków, czy czosnku z zalewy *kiszonego*.  Polecam :) Składniki - 1 skrzydło z indyka - 6-8 szt. ogórków kiszonych najlepiej domowych  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html - woda z ogórków kiszonych(...)ogniu. Kiedy już jest prawie miękkie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki konserwowe. 143

Czas na ogórki konserwowe!   OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe  WYKONANIE: Ogórki zamoczyć(...)ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego,          4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru

Kuchnia Beaty
Ogórki kiszone 161

Różnie z tymi ogórkami u mnie bywało... Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać.  I rzeczywiście - są przepyszne:)  Dzieciom też smakują. Składniki: 1 kg ogórków korzeń chrzanu opcjonalnie liść chrzanu - ja dodałam koper kilka ząbków czosnku (u mnie(...)cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku Zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr wody Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane Na górę dajemy ogórki  Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą Przykrywamy słoik (nie zakręcamy) - u mnie przez pierwsze trzy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 158

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi(...)Składniki: 10-20 kg dużych ogórków gruntowych sól czosnek woda koper Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki Pokroić na kwadraciki  Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta serowa z papryką i ogórkiem 175

Składniki: 250 g sera białego 3 łyżki jogurtu naturalnego kawałek świeżego ogórka kawałek świeżej czerwonej papryki sól, pieprz siekany szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Obranego ogórka i paprykę pokroić w kosteczkę. 2. Ser rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku. 3. Dodać pokrojone warzywa, jeszcze raz zamieszać, ewentualnie dodać jogurtu naturalnego i doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani