Marsyl. Nigdy nie korzystałam z gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku. Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe(...)cukru (łyżka stołowa to ok. 20 g cukru). Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki) ) Słoiki zamknąć szczelnie i postawić je do góry dnem. Odstawić po wystudzeniu
Wielki apetytdomową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych oczkach tarki(...)Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki. Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą. Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy. Śmietanową zalewę
paapilotkaarozgrzewająca. Jedna z ulubionych w moim domu. Dzięki wykorzystaniu domowych ogórków kiszonych, nie trzeba jej zanadto doprawiać, a indywidualną kwaśność dowolnie można regulować, stopniowo dodając wody z kiszonych ogórków, czy czosnku z zalewy *kiszonego*. Polecam :) Składniki - 1 skrzydło z indyka - 6-8 szt. ogórków kiszonych najlepiej domowych http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html - woda z ogórków kiszonych(...)ogniu. Kiedy już jest prawie miękkie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków
Kuchnia z widokiem na ogródCzas na ogórki konserwowe! OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe WYKONANIE: Ogórki zamoczyć(...)ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru
Kuchnia BeatyRóżnie z tymi ogórkami u mnie bywało... Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać. I rzeczywiście - są przepyszne:) Dzieciom też smakują. Składniki: 1 kg ogórków korzeń chrzanu opcjonalnie liść chrzanu - ja dodałam koper kilka ząbków czosnku (u mnie(...)cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku Zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr wody Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane Na górę dajemy ogórki Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą Przykrywamy słoik (nie zakręcamy) - u mnie przez pierwsze trzy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi(...)Składniki: 10-20 kg dużych ogórków gruntowych sól czosnek woda koper Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki Pokroić na kwadraciki Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 250 g sera białego 3 łyżki jogurtu naturalnego kawałek świeżego ogórka kawałek świeżej czerwonej papryki sól, pieprz siekany szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Obranego ogórka i paprykę pokroić w kosteczkę. 2. Ser rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku. 3. Dodać pokrojone warzywa, jeszcze raz zamieszać, ewentualnie dodać jogurtu naturalnego i doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwspaniałą ekipą :) Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło (najlepiej klarowane), cebula, odrobina mąki. Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek(...)się rozbija, nie klei się do tłuczka, ani nie pryska po kuchni. Marchew obrać i pokroić w niezbyt grube słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych plastrów mięsa. Ogórek i parówkę również pokroić w podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość. Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaplasterki świeżych, zielonych ogórków. I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek. Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany. Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam. Smaczny smak dzieciństwa. Zapraszam! Składniki: 3 duże ogórki wężowe; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka białego cukru; 2 łyżki octu spirytusowego 10%; Pieprz(...)Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na minium 1 godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie odcisnąć sok z ogórków. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, cukier, ocet i pieprz. Dodać do odciśniętych ogórków. Wymieszać. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii
Gospodyni MiejskaTrochę bardziej wzbogacona wersja tradycyjnej sałaty ze śmietaną. Składniki: główka sałaty 1 pomidor pół zielonego ogórka koperek szczypiorek 1 młoda cebulka sól pieprz śmietana jogurtowa 10% Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka ścieramy na oczkach, odciskamy wodę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Koper i szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i zalewamy
Walijskie PichcenieTaką sałatkę robi się praktycznie w 15 minut :) jest więc fajnym pomysłem np. na szybką i smaczną kolację :) Składniki: 3 ugotowane jajka 20 dkg chudej szynki 3 ogórki konserwowe majonez łyżeczka musztardy chrzanowej sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem,musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczypior. Chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieSkładniki: matiasy 4 filety, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, ogórek zielony 1 mały filety matiasów wymoczyć w zimnej wodzie - 2 razy zmienić wodę po 30-stu minutach filety wylać na sito aby dobrze się odsączyły z wody filety pokroić na 3-4 cm kawałki do filetów dodać pokrojoną(...)talarki cebulę i ogórek zielony ze skórką posypać wszystko cukrem, pieprzem, octem jabłkowym i oleju wlać wg uznania schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem posypać pieprzem świeżo zmielonym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: twaróg Strzałkowo 25 dag, makrela wędzona 1 średnia, ogórek zielony 1 mały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy, dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem
W Mojej Kuchni Lubięlepka, a jednocześnie krucha w środku. Składniki: 30 dag ryżu do sushi CarlRose 2 arkusze glonów Nori dostępnych na www.Skworcu.com.pl 10 -12 dag łososia wędzonego świeży jarmuż świeży ogórek gruntowy ze skórką pałeczki kraba zielony chrzan Wasabi 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1. Dobrze wypłukany ryż gotujemy 10 minut(...)podczas nakładania składników, jak również podczas zwijania alg w rulon. 3. Na wyłożony ryż na sam środek dajemy wasabi, nabierając je na palec i przeciągając wzdłuż. Następnie nakładamy ogórek pokrojony w równe słupki, liście jarmużu, kraba w pałeczkach oraz łososia. 4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Sushi podajemy z sosem
Apetyczna babeczkacukru 1,5 szklanki octu 10 % 1 cała główka czosnku- nie gotujemy go w zalewie! W occie rozpuszczamy cukier. Dobrze mieszamy, by rozpuścił się całkowicie. Tę zalewę użyjemy do ogórków które będziemy wkładać już do słojów. Przygotowanie: Umyte, nieobrane ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plastry Posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin Po tym czasie dokładnie(...)odsączamy, a najlepiej odciskamy Rozgrzewamy 8 łyżek oleju i polewamy takim rozgrzanym wszystkie ogórki , dokładnie mieszamy Posypujemy chili, dodajemy drobno pokrojony czosnek , mieszamy całość i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z octem i cukrem, to pozostawiamy na 12 godz. Po tym czasie wkładamy ogóreczki do słojów razem z zalewą, jaka wytworzyła się w ogórkach ( ogórków ma być
Proste Potrawy