Uwielbiam ogórki małosolne, najlepiej smakują mi takie na drugi-trzeci dzień.Takie domowe są najlepsze, ja zawsze robię z własnych ogórków. Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 1 litr ciepłej wody 1 łyżka soli kamiennej kwiat kopru liść chrzanu lub korzeń czosnek cebula Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika(...)innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy zalewą ogórki, przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka
Bajeczna KuchniaOgórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne. Składniki: 1-1,5 kilograma ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Dodatkowo na każdy słoik: Czosnek - ząbek Chrzan -2 cm. Koper - baldachim Gorczyca - 1,2 łyżeczki Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce
Bajeczna KuchniaPolecam ogórki w marynacie z chilli i czosnku. Mają pyszny słodko-pikantny smak . Doskonale nadają się do mięs.Polecam!!! Składniki: 4 kilogramy ogórków 2-3 główki czosnku 7 łyżek soli Zalewa I 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy chilli Zalewa II 3 szklanki octu 1 szklanka wody 1 kilogram cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając(...)kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno. Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaDziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje ogórków kanapkowych. W moim odczuciu te są smaczniejsze, bo o ile te pierwsze mnie swym smakiem nie zauroczyły (przypasowały za to małżonkowi), o tyle te są już w moim guście. Nie wiem czy sprawia(...)curry, czy pozostałe przyprawy, w każdym razie te są jak najbardziej na tak. Kto jeszcze nie przygotowywał, polecam, pracy przy nich niewiele, ogórków jeszcze pod dostatkiem (sama ciągle jeszcze przygotowuję małosolne, które nie zjedzone pasteryzuję na zimę), a zimą do kanapki jak znalazł. Przepis znaleziony tutaj , zmniejszyłam tylko ilość cukru i octu, dałam także więcej czosnku. Składniki: - 5kg ogórków
Smaczne Zdroweznajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na korniszony w koncentracie oraz dżem z ogórka i melona . Dziś mam dla Was przepis na charakterną sałatkę z ogórków z dodatkiem papryki oraz sproszkowanego chilli. Składniki: 4 kg ogórków, 3 czerwone papryki, główka czosnku(...)łyżek soli. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w słupki. Czosnek posiekać w cienkie paseczki. Całość zasypać solą i wymieszać. Odstawić na 6 godzin. Zalewa: 3 szklanki octu, 3/4 kg cukru, łyżka oleju, płaska łyżka chilli w proszku. Wszystko razem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki
Z miłości do słodkościOgórki po indyjsku do słoika na zimę Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A do tego majonezik ..i na siłownię " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 kg ogórków 2-3 cebule gorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoik zalewa 1 l wody 0,5 l octu spirytusowego 10 % 0,5 kg cukru 2 łyżki soli 2 łyżki curry Ogórki myjemy
Ogrodnik w podróżyChyba najwięcej czasu zeszło mi z obraniem ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka mielonego czarnego(...)pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka ziela angielskiego Sposób wykonania: 1. Umyć ogórki, obrać. Pokroić w plasterki (użyłam szatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre). 2. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Ogórki i cebulę zasypać solą, odstawić na 1 godzinę. 3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić
Kuchnia domowa AniSezon na ogórki w pełni....u mnie tak obrodziły że momentami mam ich dość, więc upycham w słoikach ile się da. Takie ogórki robię zawsze w sezonie, bardzo lubi je moja córcia mimo że są dość ostre, polecam jako dodatek do obiadu zimą. Robię je od lat, przepis sprawdzony, prosty, i bardzo dobry! Składniki: 3 kg ogórków 1 główka czosnku 1/2 kg cukru 2 szklanki octu 10% 4 łyżki soli 8-10 łyżek oleju roślinnego 4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet
Wanilia i KardamonOgórki małosolne! Zachciało mi się ogórka małosolnego i postanowiłam je zrobić sama ;-) Ogórki małosolne najlepiej zrobić, z świeżych dobrych ogórków. Łatwo powiedzieć ... heheh, w mieście ciężko takie dostać. Ja kupuję zawsze małą ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku! SKŁADNIKI na duży słój: - ogórki - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka(...)gorczycy - 2 ziela angielskie - listek laurowy - koper - liść chrzanu - kawałek chrzanu- korzeń - zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli) Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki ciasno ułóż w słoiku, zawsze jasnym końcem do góry. Zalej ciepłą zalewą, odstaw w ciepłe miejsce. Będą dobre po około 48- 72 h. P.S. ogórki warto namoczyć w wodzie
SMYKWKUCHNIdzisiejszych książkach już taki przepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem(...)askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna :) pomidory, ogórki, śmietana, sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki, pokroić w zależności od wielkości w półplasterki, ćwiartki lub ósemki. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do salaterki, oprószyć solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać. Proporcje pomidorów i ogórków nie są ważne, ma nam smakować
królestwo garówzielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka(...)maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy
Stare GaryŚniadanie iście wiosenne - ogórki faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem :) Lekko i pysznie :) SKŁADNIKI 2 ogórki 1/2 opakowania serka wiejskiego (ziarnistego) 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku sól pieprz PRZYGOTOWANIE Ogórki obieramy , przekrawamy na pół. Kroimy wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, wydrążoną część ogórka i szczypiorek siekamy. Mieszamy z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy ogórki. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku, lekko słodkie perskie ogórki (jeśli nigdy nie próbowaliście to zachęcam do ich odnalezienia, bo smak, szczególnie tych najmniejszych o średnicy nie większej niż 2 cm, jest niepowtarzalny), ale jeśli nie to użyjcie tych, które(...)najmnieszych, o jak najsłodszym smaku. Dip możecie użyć do czegokolwiek tylko zapragniecie. Nawet do ziemniaków. To w sumie taka mizeria w perskim stylu. Jogurt naturalny, w perskim stylu z ogórkami i miętą 1-2 małe ogórki perskie 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej pełnotłustego) 1 ząbek czosnku sól do smaku ususzona mięta (możecie użyć tę z torebki herbaty) garść
Jem więc Jestemfrajdę, gdy moi najbliżsi czerpią radość z przygotowanego przeze mnie jedzenia. Na dobry początek "Ogórkowe wariacje" OGÓRKI KWASZONE SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody(...)dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać
Kuchnia BeatyDawno nie robiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji Składniki: 8-9 małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek(...)przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze
Stare Gary