Zrobione już któryś raz z kolei, ale jakoś nigdy nie wylądowały na blogu. Proszę więc bardzo, oto i są. Jeżeli chodzi o rodzaj gorczycy, możecie użyć białej, ja w domu znalazłam jedynie czarną, dlatego wylądowała w słoikach. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Różnie to może u Was wyjść, wszystko zależy od wielkości ogórków, kształtu słoików, itd. Zalewę zresztą zawsze można dorobić. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2 litry wody 1 szklanka octu 10% 1 czubata łyżka soli kamiennej 2 łyżki cu... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...