może zabraknąć różnego rodzaju przetworów na zimę. Najwięcej robię zapraw z ogórków, ponieważ wszyscy je bardzo lubimy, a warzywa te mam z własnego ogródka. Do moich ulubionych należą ogórki w curry lub w zalewie gyros , ale co roku staram się robić coś nowego. Dzisiaj przygotowałam ogórki w zalewie ketchupowej. Jeżeli szukacie nowych smaków to polecam(...)przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 3 kg ogórków gruntowych (mogą być różnej wielkości) Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 300 g ketchupu (u mnie pikantny, ale może być łagodny) 2 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować
Danka PichciPrzetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą ogórki w curry oraz konserwowe . Jednak co roku staram się zrobić coś nowego. Tym razem postawiłam na koreczki ogórkowe z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Będą one świetnym dodatkiem do obiadów(...)tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 1/2 kg cebuli 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub białe 1 szklanka soli 9 szklanek wody Zalewa octowa: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ogórki umyć, odkroić końcówki i pokroić w plastry
Danka PichciGyros-owe Ogórki Pyszne ogórki w zalewie gyros z dodatkiem papryki i marchewki. Składniki na 12 L słoików · 6 kg ogórków · 10 szt. papryki czerwonej · 8 szt. marchewek · 7 szt. cebuli(...)szklanki octu · 1 ½ szklanki oleju · 3 opakowania przyprawy Gyros 30 g Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubsze plasterki. 2. Następnie solimy i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok. 3. Po tym czasie, obieramy marchew, kroimy
Kulinarna Chwilaproblemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂 Składniki: 250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka z kurczaka bez kości 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka(...)masła 3 średnie ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz Przygotowanie: Krok 1: Do naczynia miksującego włóż ogórki kiszone, rozdrobnij 10s/ obr.4 , przełóż do innego naczynia. Mięso z udek kurczaka pokrój w cienkie paski, przełóż do miski. Krok 2: Marchew, pietruszkę
kuron.com.plwszystkim smakowały i błyskawicznie zniknęły z mojej spiżarni. Ogórki mają słodko kwaśny smak, świetnie nadają się jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Delikatne nacięcia na plastrach dodają ogórkom uroku. Na 2 i /1/2 kg ogórków potrzebujemy ok 15 małych słoiczków -takich po dżemie. Słoiki myjemy i wyparzamy . Składniki: ok 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych(...)czosnku ziele angielskie- łyżeczka gorczyca- łyżeczka pieprz czarny-łyżeczka liść laurowy -ok 3 szt 2 szklanki cukru 5 szklanek wody 1 i 1/2 szklanki octu 10% 1 łyżeczka soli Ogórki myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Każdy lekko nacinamy na krzyż. Do słoiczków dodajemy kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Czosnek kroimy w piórka i dodajemy
Kasia i jej kobiecy światwarzyw z naszej działki. Jednym z moich ulubionych przetworów jakie są robione w rodzinnym domu są od niedawna malutkie ogórki w zalewie octowej. Są świetne! Spróbujcie! Pyszne ogórki w zalewie octowej 4-5 kg małych ogóreczków 6 cebul 6-7 papryk - czerwona, zielona i żółta Solanka 9 szklanek wody 1 szklanka soli Ogórki(...)godziny. Zalewa octowa 4 szklanki wody 4 szklanki cukru 2 szklanki octu Składniki na zalewę zagotować Paprykę kroimy w paski, cebulę kroimy w talarki. Następnie odcedzamy ogórki z solanki, dodajemy do nich paprykę oraz cebulę. Wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Słoiki gotujemy 4 min. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiJarzyna z ogórków jest smacznym dodatkiem do mięsa, ryb pieczonych, kiełbasek, albo po prostu do ugotowanych ziemniaków. Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 100 g wędzonego surowego boczku 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 300 ml kwaśnej śmietany 1 pęczek koperku 1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru biały pieprz mielony sól Przygotowanie: Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż(...)Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca. Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz , dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się
R'n'G Kitchendobrze,aż do rozpuszczenia soli i cukru. Wymyć ogórki ,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki .Pokrojone ogórki zalać solanką. Połączyć ogórka i solankę. Wymieszać ,odstawić na 90 minut. Odcedzić i smacznego:)). Ogórki konserwowe prawdopodobnie zacz ęły się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała jej wyglądowi(...)dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego
mojej kuchniSkładniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler naciowy 10 średnich ogórków kiszonych 6 ziemniaków 200 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 2 łyżeczki kminku mielonego świeży koperek sól Sposób wykonania: Do dużego(...)sól. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki, myjemy je, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Seler szatkujemy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i przesmażamy go aż zacznie mięknąć. Pod koniec dodajemy starte ogórki
Qchnia po prostumusztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, świeżo zmielony pieprz do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki Sałatka z kiszonych ogórków: 12 kiszonych ogórków 1 duże, słodkie jabłko pół czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki oliwy z oliwek(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki – jeśli tak, podajemy wraz z bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki. Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Poezja smakukapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Wykonanie: Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski. Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli. Wszystko zagnieść(...)Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać
Przepisy Babcizimę sałatkę szwedzką z ogórków, która sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu,ale często jadamy ją do kanapek. W tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Ogórki w długich plastrach w słodkiej zalewie. Już po tygodniu od zrobienia musiałam otworzyć jeden słoik i koniecznie spróbować. To był strzał w dziesiątkę. Są pyszne. Koniecznie spróbujcie sami. OGÓRKI KANAPKOWE w ZALEWIE MUSZTARDOWO-MIODOWEJ Składniki: ogórki gruntowe (ok.3 kg) zalewa: 5 szklanek wody 1,5 szkl octu spirytusowego 1/2 szkl cukru 3 łyżki miodu 4 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka goryczcy 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy za pomocą szatkownicy w cienkie plastry. Wodę zagotowujemy z cukrem, miodem,czosnkiem oraz gorczycą. Na koniec dodajemy
Bon appetit mon amie