ogórki - 25528 przepisów (strona:103/1702)

Ogórki na ostro do słoików + film 312

świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1/4 szklanki oleju przepis Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę. Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy

Smakowite Dania
129. Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę 119

najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku. 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa:  8 łyżek oleju rzepakowego 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok a ogórki posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą. Dokładnie

Jadło i czytadło
Ogórki z przyprawą do grilla. 138

ogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu(...)szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej 6 łyżek soli WYKONANIE: Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny,  cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny.  Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej

Kuchnia Beaty
Trochę smaku lata w słoikach 70

każdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach.  Ogórki małosolne 3 kg małych ogórków (proporcje według potrzeb) koper korzeń chrzanu(...)ząbków czosnku 1 łyżka soli na 1 l wody Wkładamy ogórki do słoików, przekładamy koprem, chrzanem i czosnkiem. w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól z gorącą wodą (1l zalewy 1łyżka soli). Należy pamiętać, żeby ogórki były dość ciasno poukładane. Zalewamy wrzątkiem z solą pod samo wieczko. Zakręcamy lub w przypadku dużego słoja zakrywamy folią i obciążamy talerzykiem. Zostawiamy

noteskulinarnyfiga
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 127

Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda   (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego(...)słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę z solą najlepiej nie jodowaną ,specjalną do przetworów w proporcjach : 1 litr wody +1 łyżka soli. Lekko studzimy , zalewamy ogórki

Przepisy i porady kulinarne
OGÓRKI MAŁOSOLNE 100

znam też takich amatorów "małosolnych" (patrz np. moja mama), którzy sprawdzają ich smak już po 3-4 godzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru 5-6 ząbków czosnku korzeń chrzanu (ok. 10 cm) sól woda(...)zrobić: Ogórki umyć, czosnek obrać i przekroić każdy ząbek na pół, chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie słoja ułożyć trochę kopru, czosnku i chrzanu, a następnie układać ogórki (najlepiej w pionie, częścią od ogonka da dołu. Na wierzchu ułożyć pozostałą część przypraw i przygotować zalewę. Proporcje są proste na litr wody, używamy 1 łyżkę soli

Kuchnia w opałach
Ogórki małosolne 156

Sezon ogórkowy prawie zakończony... Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;) Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy poczekać 3-4 dni i gotowe! I  nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;) Ogórki małosolne Składniki: ogórki cebula czosnek koper Przygotowanie(...)czystego słoika wkładamy ogórki, najlepiej takie malutkie! Wtedy są najsmaczniejsze ;) Koper, dwa ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulę umieszczamy w słoiku i zalewamy zalewą. Zalewa: na litr letniej! wody łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy i uzbrajamy się w cierpliwość;) Po 3-4  dniach są dobre do jedzenia

Lawendowe Niebo
Wieprzowina smażona ze świeżym ogórkiem 125

To proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z pomidorów i kiszonego ogórka 195

Najprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.Gdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!