odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki soli mały(...)słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego
Kuchnia w czekoladzieogórków świeżych (5 średnich ogórków), masło, 500 ml wywaru z włoszczyzny*, 150 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis, na który natknęłam się, podczas przeglądania książki „praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. W oryginalnym przepisie zupę należy zagęścić łyżką mąki. Ja ten krok zawsze pomijam. Ogórki umyć, obrać, pokroić(...)plasterki. Na 50 gramach masła poddusić ogórki. Ogórki dusimy, aż będą miękkie. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Wlać wywar z włoszczyzny, zagotować. Do śmietany wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać. Wlać całość do zupy, wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać koperek, wlać 50 ml gorącej zupy, zamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę
królestwo garówmałych ogórków 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru około 5 szklanek wody 3-4 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki soli Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zdejmij z ognia, wlej ocet. Gdy zalewa trochę ostygnie dodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki(...)wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe. Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe ( małe ) , tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy. Ogórki te doskonale nadają się do obiadu z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarnemałosolne, a gotowe w przeciągu tygodnia. Po 3 dniach były dla mnie jeszcze za "słabe", ale po równym tygodniu smakowały mi o niebo bardziej! Składniki: ok 3 kg ogórków 2 średnie gałązki kopru wraz z baldachami 1 średniej wielkości korzeń chrzanu 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 litry wody 60g soli Sposób przygotowania: W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej. Naczynie przykrywamy talerzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe są już po kilku dniach
Kuchnia w czekoladzieOGÓRKI W CURRY I CHILLI Najlepszy pomysł na zimowe przetwory, ogórki w curry i chilli, idealne do obiadu bądź na imprezy. Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki(...)ziarna na słoik) - kurkuma (1/4 łyżeczki na słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik) Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko
SMYKWKUCHNIpotrzebujemy jedynie świeże ogórki gruntowe, , jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy. Czego chcieć więcej ;) Składniki: (dla 4 osób) 1 duży jogurt naturalny (400 gram) 3 średnie ogórki gruntowe sól pieprz łyżeczka cukru kwasek cytrynowy tak na czubku łyżeczki opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki , kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Łączymy je z 2 – 3 szczyptami soli i odstawiamy ogórki na bok, aż puszczą wodę. Jogurt naturalny mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, pieprzem i opcjonalnie ze śmietaną, ja nie daję. Odstawiamy do momentu, gdy ogórki puszczą wodę. Gdy ogórki puszczą wodę lekko je odciskamy, łączymy ze schłodzonym jogurtem, smakujemy, czy nie potrzeba
Wołowina od rekinaKiszonki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. W olbrzymich ilościach kiszę zawsze ogórki na zimę , które niezależnie od ilości znikają zawsze przed następnym sezonem. Oprócz ogórków kisiłam już szparagi (i choć te nie cieszyły się u nas wielkim powodzeniem, to było to ciekawe doświadczenie...), kisiłam także buraki na zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także(...)mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków) jak i później już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej receptury co ogórki
Smaczne ZdroweJuż od lat te ogórki goszczą w naszym domu, ale jakoś mi umknęło, żeby je wrzucić na blog, więc dzisiaj uzupełniam zaległości. Idealne ogórki w plastrach na kanapki z dodatkiem kurkumy i czosnku, smakują wyśmienicie, a do tego łatwo i szybko można je zawekować, polecam Kochani za zimowe zapasy. Potrzebujemy: - 1 kg ogórków, lub jej wielokrotność, mogą(...)kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój - 2 płaskie łyżeczki gorczycy Dobrej jakości przyprawy znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie zlewamy solankę, a ogórki układamy dość
Apetyczna babeczkakostkę 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka(...)soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw WYKONANIE SURÓWKA Z OGÓRKA :Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W miseczce
cool and mintyNajlepiej smakują jako dodatek do obiadu, kanapek czy właśnie na orzeźwiającą przegryzkę w upalny dzień. A tymczasem... gdy jedne są gotowe do jedzenia, nastawiam następne... 2 kg ogórków gruntowych kilka długich łodyg kopru 6 ząbków młodego czosnku (w łupinkach) 1/2 korzenia chrzanu 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów(...)niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać
Smakołyki Asiogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę, wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą(...)Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego
kgwjanczewo1 główka czosnku 2-3 baldachy kopru 1 mały korzeń chrzanu 2-3 liście chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli duży słoik (u mnie 4l) Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie umyć. Czosnek obrać. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Słoik umyć i wyparzyć. Ogórki układamy ciasno w słoiku. Między ogórki układamy koper, chrzan(...)czosnek i liście chrzanu. Wodę zagotowujemy, wsypujemy sól i gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słój. Odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2-3 dni. Po 3 dniach ogórki można już jeść. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPyszna, delikatna i krucha karkóweczka z cebulką, pieczarkami i ogórkiem konserwowym... W sumie to nawet bardziej niż pyszna :) Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta! Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy... Najważniejsze że przepis(...)wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!! Składniki (na 4 osoby): 4-8 plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą
dobra gospodyni dom wesołym czyninią, ale nie mogłam się powstrzymać. Przyrządziłam ją na swój sposób, ale nie mogłam odnaleźć oczekiwanego smaku, dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa. SKŁADNIKI: około 30 dag. mięsa z szynki 50 dag. boczku wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera(...)małe cebule 2-3 dojrzałe pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki masła klarowanego przyprawy: vegeta, pieprz z moździerza, sól, majeranek. lubczyk. maggi. 2 liście laurowe. 6 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren czarnego pieprzu. WYKONANIE: boczek kroimy na cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy
Kuchnia Beaty