ogórki - 25528 przepisów (strona:102/1702)

Ogórki w zalewie musztardowej 97

mną ogórki w zalewie musztardowej i postanowiłam zrobić . Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł .     Składniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy  - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy  - czosnek(...)słoik półlitrowy  - chrzan 1 cm na słoik półlitrowy  - koper jeden kwiatek słoik półlitrowy  - 9 łyżeczek musztardy rosyjskiej Develey  Wykonanie: Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ). Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper . Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je. Przygotowanie

Różowa kuchnia
Pikle w zalewie musztardowej 223

zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są lepsze w smaku i chrupiące. składniki: ok 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek 1 l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela(...)czarnego pieprzu małe listki laurowe Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Wybieram ogórki duże długie ale nie przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie

Monia miesza i gotuje
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 170

warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.     Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości a nie wagi, gdy ułożycie ogórki do słoików, sami musicie wywnioskować ile litrów zalewy należy przygotować. Najlepsze(...)najmniejsze ogóreczki.   Ogórki układamy w wyparzonych słoikach do których dodajemy w zależności od  wielkości słoików: 2-3 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 5-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru   Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą

Jadło i czytadło
Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki 306

ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii. A ponieważ mamy wysyp ogórków, postanowiłam przygotować tzatziki, czyli typowy w Grecji dip na bazie ogórków, jogurtu greckiego i czosnku. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie nam wybujały, ale jeszcze nie zaczęły wytwarzać nasion. Składniki: Dip tzatziki 5 dorodnych ogórków 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Placki pół większej cukinii kilka ziemniaków 3 liście szałwii 2 gałązki pietruszki naciowej jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne 102

nikomu przedstawiać.  Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo.  Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.     Składniki: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka liści chrzanu niewielka główka czosnku koperek sól   Wykonanie: Ogórki umyć i osuszyć.  Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część(...)liści chrzanu.  Włożyć ząbki czosnku (w całości).  Ułożyć ogórki.  Zagotować wodę.  Posolić.  Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli.  Ciepłą wodą zalać ogórki.  Na wierzchy położyć ponownie koperek.  Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem).  Odstawić na kilka

Sto kolorów kuchni
Ogórki małosolne 117

szybko pobiegłam do sklepu i nadrabiam zaległości. Przepis mam od mojej mamy, więc jest sprawdzony i pewny. A przy tym prosty, każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze aby użyć ogórków dobrej jakości. Ja zalewę robię z gotowanej wody, ogórki wcześniej są dobre to jedzenia. Ale spokojnie można zrobić je z zimną wodą. Co do soli to na każdy(...)litr wody używamy   łyżkę soli. Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg ogórków, 3 ząbki czosnku, chrzan, koper, 1,5 l zagotowanej wody, 1,5 łyżki soli   Wykonanie: Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe

Passion of Cooking
Kiszone ogórki, ogórki małosolne 120

ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki.  Przepis nie zawodzi od wielu lat ! Pyszne , zdrowe, chrupiące.... Ogórki koper wraz z kwiatami liście i korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda(...)nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone. Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki

Jemy Pijemy
Zielone ogórki słodko-pikantne 466

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut. 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm ) 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć. Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut

Trzeci talerz
Ogórki nadziewane w śmietanowym sosie 90

Uwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne! Składniki: 3 szklarniowe ogórki, 20 dag mięsa mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, pieprz, koperek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka masła. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona.  Mięso mielone zmieszać(...)namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, lekko przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ogórki. Masło stopić, ułożyć na nim ogórki, podlać niewielką ilością osolonej wody i gotować około 25 minut na wolnym ogniu.  Następnie zalać ogórki śmietaną z mąką, doprawić, zagotować i posypać koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki małosolne 121

Kiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe(...)liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć

O kuchni z uczuciem
Ogórki małosolne. 116

sklepach warzywniczych coraz więcej ogórków w dobrej cenie , pora więc pomyśleć o ogórkach małosolnych. Pyszne jako dodatek obiadowy, czy dodatek do kanapek. SKŁADNIKI: 0,8 kg. ogórków pęczek koperku 2 łyżki soli około 1l wody przegotowanej, wystudzonej 6 ząbków czosnku (lubię czosnkowe) 3 kawałki chrzanu liść wiśni gałązka lubczyku WYKONANIE: ogórki myjemy, w wodzie rozpuszczamy sól(...)kamionki wkładamy 1/2 pęczka koperku, 3 ząbki czosnku, 1-2 kawałki chrzanu, układamy ciasno ogórki, na wierzch wkładamy liść wiśni, lubczyk, resztę koperku , pozostały chrzan i zalewamy wodą z solą, po 3-4 dniach ogórki gotowe

Kuchnia Beaty
Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka 138

zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki. Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego wywaru przelewamy ogórki wraz z powstałym sosem. Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości

Kuchnia po mojemu
Zupa ze świeżych ogórków 132

Przyznam szczerze, że nigdy nie przyszło mi do głowy by ze świeżych, zielonych ogórków gotować zupę. Ogórki(...)konserwowe, czy kiszone, świeży ogórek na kanapkę, czy mizeria- owszem, ale zupa? Nigdy. Aż trafiłam na przepis pochodzący z "Oliwii" i sprawdziła w internecie, czy takie przepisy znajdę. A owszem, znalazłam i postanowiłam, że też wypróbuję taką wersję zupy. I jest! Świeża, kremowa po prostu pyszna:) Składniki: 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego 1/2 kg świeżych ogórków 2 łyżki masła

Bea(u)ty kitchen
Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana + film 157

małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek pora 2 ząbki czosnku 6-7 średnich ziemniaków 40 dag ogórków kiszonych łyżka masła lub margaryny szklanka śmietany 18% szklanka kwasu z ogórków 2 łyżki mąki pszennej łyżka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) łyżka cukru łyżka soli przepis Warzywa ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy(...)drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy solą i cukrem. W trakcie gotowania zupy ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na rozgrzanym tłuszczu dusimy do miękkości starte ogórki kiszone, od czasu do czasu mieszamy. Podduszone ogórki wrzucamy do zupy, dodajemy kwas

Smakowite Dania