ogórki - 25528 przepisów (strona:95/1702)

Gyros-owe Ogórki 80

Gyros-owe  Ogórki Pyszne ogórki w zalewie gyros z dodatkiem papryki i marchewki. Składniki na 12 L słoików ·        6 kg ogórków ·        10 szt. papryki czerwonej ·        8 szt. marchewek ·        7 szt. cebuli(...)szklanki octu ·        1 ½ szklanki oleju ·        3 opakowania przyprawy Gyros 30 g Sposób przygotowania: 1.    Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubsze plasterki. 2.    Następnie solimy i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok. 3.    Po tym czasie, obieramy marchew, kroimy

Kulinarna Chwila
Zupa ogórkowa (Thermomix) 137

problemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z  Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂   Składniki:   250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka z kurczaka bez kości 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka(...)masła 3 średnie ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz   Przygotowanie:   Krok 1:   Do naczynia miksującego włóż ogórki kiszone, rozdrobnij 10s/ obr.4 , przełóż do innego naczynia. Mięso z udek kurczaka pokrój w cienkie paski, przełóż do miski.   Krok 2:   Marchew, pietruszkę

kuron.com.pl
Ogórki w zalewie słodko kwaśnej 72

wszystkim smakowały i błyskawicznie zniknęły z mojej spiżarni. Ogórki mają słodko kwaśny smak, świetnie nadają się jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Delikatne nacięcia na plastrach dodają ogórkom uroku. Na 2 i /1/2 kg ogórków potrzebujemy ok 15 małych słoiczków -takich po dżemie. Słoiki myjemy i wyparzamy . Składniki: ok 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych(...)czosnku ziele angielskie- łyżeczka gorczyca- łyżeczka pieprz czarny-łyżeczka liść laurowy -ok 3 szt 2 szklanki cukru 5 szklanek wody 1 i 1/2 szklanki octu 10% 1 łyżeczka soli Ogórki myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Każdy lekko nacinamy na krzyż. Do słoiczków dodajemy kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Czosnek kroimy w piórka i dodajemy

Kasia i jej kobiecy świat
Pyszne ogórki w zalewie octowej 136

warzyw z naszej działki. Jednym z moich ulubionych przetworów jakie są robione w rodzinnym domu są od niedawna malutkie ogórki w zalewie octowej. Są świetne! Spróbujcie!  Pyszne ogórki w zalewie octowej 4-5 kg małych ogóreczków 6 cebul 6-7 papryk - czerwona, zielona i żółta Solanka  9 szklanek wody  1 szklanka soli  Ogórki(...)godziny.  Zalewa octowa 4 szklanki wody 4 szklanki cukru 2 szklanki octu Składniki na zalewę zagotować Paprykę kroimy w paski, cebulę kroimy w talarki. Następnie odcedzamy ogórki z solanki, dodajemy do nich paprykę oraz cebulę. Wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Słoiki gotujemy 4 min. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Jarzyna z ogórków 92

Jarzyna z ogórków jest smacznym dodatkiem do mięsa, ryb pieczonych, kiełbasek, albo po prostu do ugotowanych ziemniaków. Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 100 g wędzonego surowego boczku 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 300 ml kwaśnej śmietany 1 pęczek koperku 1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru biały pieprz mielony sól Przygotowanie: Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż(...)Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca. Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz , dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się

R'n'G Kitchen
marynata z ogorkiem na kanapki,obiad 92

dobrze,aż do rozpuszczenia soli i cukru. Wymyć ogórki ,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki .Pokrojone ogórki zalać solanką. Połączyć ogórka i solankę. Wymieszać ,odstawić na 90 minut. Odcedzić i smacznego:)). Ogórki konserwowe prawdopodobnie zacz ęły się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała jej wyglądowi(...)dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego

mojej kuchni
Zupa ogórkowa z selerem naciowym 165

Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler naciowy 10 średnich ogórków kiszonych 6 ziemniaków 200 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 2 łyżeczki kminku mielonego świeży koperek sól Sposób wykonania: Do dużego(...)sól. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki, myjemy je, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Seler szatkujemy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i przesmażamy go aż zacznie mięknąć. Pod koniec dodajemy starte ogórki

Qchnia po prostu
Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków 99

musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, świeżo zmielony pieprz do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki Sałatka z kiszonych ogórków: 12 kiszonych ogórków 1 duże, słodkie jabłko pół czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki oliwy z oliwek(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki – jeśli tak, podajemy wraz z bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki. Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Poezja smaku
Faszerowane zwijki mielone 93

kapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Wykonanie: Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski. Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli. Wszystko zagnieść(...)Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać

Przepisy Babci
Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowo-miodowej 292

zimę sałatkę szwedzką z ogórków, która sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu,ale często jadamy ją do kanapek. W tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Ogórki w długich plastrach w słodkiej zalewie. Już po tygodniu od zrobienia musiałam otworzyć jeden słoik i koniecznie spróbować. To był strzał w dziesiątkę. Są pyszne. Koniecznie spróbujcie sami. OGÓRKI KANAPKOWE w ZALEWIE MUSZTARDOWO-MIODOWEJ Składniki: ogórki gruntowe (ok.3 kg) zalewa: 5 szklanek wody 1,5 szkl octu spirytusowego 1/2 szkl cukru 3 łyżki miodu 4 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka goryczcy 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy za pomocą szatkownicy w cienkie plastry. Wodę zagotowujemy z cukrem, miodem,czosnkiem oraz gorczycą. Na koniec dodajemy

Bon appetit mon amie
SAŁATKA SZWEDZKA + FILMIK 209

Sałatka szwedzka to klasyk sałatek, pasteryzowanych z ogórków. Bardzo smaczna, słodkawo - kwaśna, idealna do obiadu, pieczonych mięs lub podjadania. Osobiście bardzo ją lubię.  SKŁADNIKI :  2/5-3 kg ogórków  2 marchewki 1 litr wody  1/2 szklanka soli(...)PRZYGOTOWANIE :  Ogórki i marchewkę szatkujemy, przekładamy do miski. 1 litr wody mieszamy z solą, zalewamy ogórki i odkładamy na 3-4 godziny aby puściły soki. Po upływie tego czasu ogórki odcedzamy na durszlaku.  Składniki zalewy zagotowujemy.  Do słoiczków nakładamy gorczycę, ziele, pieprz i krojone, odcedzone ogórki.  Zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa ze świeżych ogórków 109

zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych. Robiłam ją pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Zupa wyszła delikatna w smaku a przy tym treściwa. Polecam Składniki: 300 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka 200 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżka masła 0,5 l bulionu 1 łyżka domowej vegety 1/3 szkl śmietany 18% sól, pieprz(...)pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę, ponownie myjemy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i do gotującego wrzucamy warzywa. Gotujemy przez ok. 10 minut. W tym czasie od ogórków odcinamy końcówki a ogórki wraz ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ogórki w musztardzie, najlepsze 408

Przepis na te ogórki mam od 2001 roku, więc musicie mi uwierzyć, że ogórki z tego przepisu wychodzą g e n i a l n e ! Robię je co roku i co roku znikają najszybciej ;) Już nie wspomnę, że co roku robię ich coraz więcej i wszystkie słoiki znikają w ekspresowym tempie(...)poradzę, że te ogórki uwielbia każdy! Składniki: - 3kg ogórków gruntowych - 4-5 szklanek przegotowanej wody - 3/4 szklanki octu 10% - 3 płaskie łyżki soli - 1 szklanka cukru - 5 łyżek musztardy (stołowej, sarepskiej, rosyjskiej - jeśli lubicie wersję ostrzejszą) Ogórki moczymy w wodzie, następnie obieramy i kroimy wzdłuż na 2-4 kawałki. Musztardę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Z pozostałych

CookYourself
Ogórki małosolne 85

Banalny przepis na chrupiące małosolne ogórki gruntowe, które bardzo szybko znikają, więc polecam od razu zrobić dwa słoiki ;) Składniki na słoik: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka gałązek kopru kilka ząbków czosnku czubata łyżka soli  litr przegotowanej wody Ogórki umyć i ułożyć w dużym słoiku.  Chrzan i czosnek obrać i pokroić na kawałki, razem(...)koprem również umieścić w słoiku pomiędzy ogórkami.  Wodę posolić i lekko lub całkowicie przestudzić. Zalać nią przygotowane ogórki, a słoik przykryć gazą, talerzykiem lub nie zakręcanym wieczkiem. Odstawić słoik na około 2 dni, aż ogórki nabiorą charakterystycznego smaku

wyzwania kuchenne