Sałatka szwedzka to klasyk sałatek, pasteryzowanych z ogórków. Bardzo smaczna, słodkawo - kwaśna, idealna do obiadu, pieczonych mięs lub podjadania. Osobiście bardzo ją lubię. SKŁADNIKI : 2/5-3 kg ogórków 2 marchewki 1 litr wody 1/2 szklanka soli(...)PRZYGOTOWANIE : Ogórki i marchewkę szatkujemy, przekładamy do miski. 1 litr wody mieszamy z solą, zalewamy ogórki i odkładamy na 3-4 godziny aby puściły soki. Po upływie tego czasu ogórki odcedzamy na durszlaku. Składniki zalewy zagotowujemy. Do słoiczków nakładamy gorczycę, ziele, pieprz i krojone, odcedzone ogórki. Zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy
Kulinarne Fantazje Mariolizupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych. Robiłam ją pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Zupa wyszła delikatna w smaku a przy tym treściwa. Polecam Składniki: 300 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka 200 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżka masła 0,5 l bulionu 1 łyżka domowej vegety 1/3 szkl śmietany 18% sól, pieprz(...)pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę, ponownie myjemy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i do gotującego wrzucamy warzywa. Gotujemy przez ok. 10 minut. W tym czasie od ogórków odcinamy końcówki a ogórki wraz ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis na te ogórki mam od 2001 roku, więc musicie mi uwierzyć, że ogórki z tego przepisu wychodzą g e n i a l n e ! Robię je co roku i co roku znikają najszybciej ;) Już nie wspomnę, że co roku robię ich coraz więcej i wszystkie słoiki znikają w ekspresowym tempie(...)poradzę, że te ogórki uwielbia każdy! Składniki: - 3kg ogórków gruntowych - 4-5 szklanek przegotowanej wody - 3/4 szklanki octu 10% - 3 płaskie łyżki soli - 1 szklanka cukru - 5 łyżek musztardy (stołowej, sarepskiej, rosyjskiej - jeśli lubicie wersję ostrzejszą) Ogórki moczymy w wodzie, następnie obieramy i kroimy wzdłuż na 2-4 kawałki. Musztardę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Z pozostałych
CookYourselfBanalny przepis na chrupiące małosolne ogórki gruntowe, które bardzo szybko znikają, więc polecam od razu zrobić dwa słoiki ;) Składniki na słoik: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka gałązek kopru kilka ząbków czosnku czubata łyżka soli litr przegotowanej wody Ogórki umyć i ułożyć w dużym słoiku. Chrzan i czosnek obrać i pokroić na kawałki, razem(...)koprem również umieścić w słoiku pomiędzy ogórkami. Wodę posolić i lekko lub całkowicie przestudzić. Zalać nią przygotowane ogórki, a słoik przykryć gazą, talerzykiem lub nie zakręcanym wieczkiem. Odstawić słoik na około 2 dni, aż ogórki nabiorą charakterystycznego smaku
wyzwania kuchennepapryką i cebulą w lekkiej słodko-kwaśnej zalewie octowej. Takie koreczki ze słoika, doskonale pasuję do obiadu, do grilla lub jako przekąska na przyjęcie. Składniki: 2 kg ogórków 0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej papryki) 2-3 cebule zalewa 1: 5 szklanek wody Pół szklanki soli zalewa 2: 3 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka(...)octu 2 szklanki cukru *** Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm *** *** Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Pokrojone ogórki, papryki i cebule mieszamy ze sobą *** *** Przygotowujemy pierwszą zalewę: w miseczce mieszamy wodę (zimną) z solą. Zalewamy pokrojone warzywa i odstawiamy na 3 godziny
Blog z ApetytemWitam serdecznie Sezon na ogórki małosolne w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę do obiadu z ogórkami małosolnymi i pomidorami. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 300 g ogórków małosolnych 500 g pomidorów 100 g czerwonej cebuli 2-3 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz suszona bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Link do filmu z przepisem: Sałatka z ogórkami małosolnymi Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Ogórki kroję w w cienkie półplasterki. Pomidory kroję razem ze skórką w kostkę. Składniki przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem, bazylią, dodaję oliwę, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut aby sałatka przeszła smakiem. Sałatka z ogórków małosolnych jest gotowa, życzę
Uwaga Babcia GotujeOgórki kanapkowe do tej pory robiłam na ostro w ketchupie (przepis TU) ale zachciało mi się spróbować czegoś nowego. Ostatnio popularne są ogórki w miodzie ale żeby nie było tak prosto to połączyłam go z musztardą, trochę przerabiając przepis mojej Mamy na pikle. Ogórki z tego przepisu są lekko ostre ale przełamane słodkim smakiem. Jako dodatek(...)kanapki z szynką są idealne. Sama nie wiem, które lepsze. Składniki na 9 małych słoiczków: 1,5 kg ogórków 1 litr wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 40 g miodu akacjowego Stovit 2 łyżki soli 2 duże łyżki musztardy 5 ząbków czosnku 10 liści laurowych łyżka ziaren ziela angielskiego łyżka czarnego pieprzu w ziarnach kwiaty kopru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest to genialne rozwiązanie, gdy wyjeżdżamy na działkę, wczasy pod gruszę ... gdy sami przygotowujemy przynajmniej część posiłków. Nie dodaję do nich innych przypraw, niż do normalnych słoikowych. 500 g ogórków, 1/2 pełnej łyżki soli, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku, kawałek korzenia chrzanu, Ogórki umyć, odciąć końcówki. Włożyć do torebki. Wsypać sól. Dodać koper, pocięty w paski (najlepiej(...)obieraczką do warzyw) chrzan, oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko wymieszać i zamknąć torebkę wyciskając z niej jak najwięcej powietrza. Włożyć na kilka godzin torebkę z ogórkami do lodówki, a następnie wyjąć. Po kilku – kilkunastu godzinach ogórki będą już gotowe. Ja na wyjazd przygotowałam kilka torebek z ogórkami i co jakiś czas wyjmowałam z lodówki
królestwo garówZwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę smam. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm. 1 kg ogórków 1 litr wody przegotowanej zimnej 1 łyżka soli himalajskiej przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek Ogórki umyć. Na dno czystych i wyparzonych słoików(...)ułożyć przyprawy i ciasno ułożyć ogórki (ja do każdego słoika włożyłam po 2 ząbki czosnku, szczyptę nasion kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać zimną wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Za kilka dni będą już własne
AZgotuj!dobrze,aż do rozpuszczenia soli i cukru. Wymyć ogórki ,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki .Pokrojone ogórki zalać solanką. Połączyć ogórka i solankę. Wymieszać ,odstawić na 90 minut. Odcedzić i smacznego:)). Ogórki konserwowe prawdopodobnie zacz ęły się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała jej wyglądowi(...)dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego
w mojej kuchnizupa :) Składniki (na 2 porcje): - 300g kiszonych ogórków - 2 ziemniaki - 3 marchewki - 1 por - wywar warzywny/mięsny/woda - sól, pieprz - 0,5 łyżki masła - świeży koperek Warzywa, oprócz ogórków obierz i pokrój na większe kawałki. Przygotowanie w Tefal Companion: Do misy miksera zamontuj mieszadło do wyrabiania. Następnie włóż masło i warzywa (bez ogórków). Dodaj przyprawy. Ustaw program(...)Slow Cook 1. Po upływie czasu dodaj ogórki kiszone i zalej warzywa bulionem/wodą. Ustaw program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Do garnka włóż masło i warzywa (bez ogórków). Warzywa podsmaż przez ok 10 minut. Następnie zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Kolejno dodaj ogórki i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania
CookYourselfKiedyś w jednej z restauracji dostałam do obiadu sałatkę z kiszonych ogórków i była tak smaczna, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Przedstawiam zatem pyszną sałatkę z kiszonych ogórków, cebulki i pomidorów z dodatkiem musztardy miodowej, która będzie świetnym dodatkiem do jesiennych i zimowych dań głównych. Robi się ją dosłownie w kilka chwil, tylko musi się “przegryźć(...)polecam także surówkę z pora i kukurydzy , surówkę z marchewki, pora i chrzanu i pikantną surówkę z kapusty – wszystkie pyszne! Scroll down for recipe in English Sałatka z ogórków kiszonych (4 porcje) Składniki: 6 ogórków kiszonych, pokrojonych w plasterki 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona cebula krojone w kostkę lub cienkie plasterki 2 łyżki musztardy miodowej
karmelowyPrzepis na ogórki małosolne Składniki: - 1 kg ogórków; - pęczek koperku; - 5 ząbków czosnku; - kawałek korzenia chrzanu; - 1 litr przegotowanej wody; - 1 łyżka soli morskiej; - 1 łyżeczka cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do słoja na ogórki wkładamy parę obranych ząbków czosnku, pęczek umytego koperku oraz chrzan. Wkładamy ogórki i pomiędzy jeszcze raz wkładamy(...)litr wody następnie ugotowaną wodę wlewamy do pojemniczka, do którego uprzednio należy wsypać sól oraz cukier - wszystko mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wodą z solą i cukrem zalewamy ogórki w słoju do pełna. Odstawiamy. Gotowe
MintTasteOgóreczki z tego przepisu wytrwają do następnego lata o ile wcześniej ich nie zjemy ;)) PS. Trochę się spóźniłam z przepisem ale może przyda się komuś za rok ;) ogórki gruntowe korzeń chrzanu czosnek koper z łodygami i baldachem sól kamienna do przetworów O'Sole Ogórki umyć i poukładać pionowo w słoikach. Do każdego słoika wkładamy(...)ząbki czosnku, kawałek chrzanu i łodygę kopru. Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Wodę zagotować z solą i gorącą zalewać ogórki, natychmiast zakręcając wieczko. Należy pamiętać aby słoiki i nakrętki były suche oraz aby woda całkowicie przykrywała ogórki. Tak przygotowane ogórki odstawić do ostygnięcia a następnie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Smakołyki AsiOgórki przetwarzałam w tym roku na różne sposoby. Pierwszy i podstawowy to ogórki kiszone, później przecier ogórkowy (na zupę, którą kocham od dziecka) oraz ogórki w curry. Tych ostatnich przepisu na razie nie dodaję, ponieważ była to wersja testowa i nie próbowałam ich jeszcze. Składniki na przecier ogórkowy (kilka słoiczków, mnie wyszło 6 o różnej pojemności): małe(...)ogórki (ciężko określić dokładną ilość kg, ja miałam na oko około 3 kg) koper czosnek sól Ogórki oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odczekać około 1,5 godziny aż puszczą sok. Odcisnąć dokładnie nadmiar wody. Przełożyć do słoika (poniżej szyjki słoika około 2 cm) - delikatnie uklepać, ale nie dociskać. Proporcje na jeden słoiczek: dodać
Karola gotuje