ogórki - 25528 przepisów (strona:109/1702)

Chłodnik ogórkowy 68

jakie serwuje nam koniec maja, najlepiej przygotować na obiad lekki i chłodzący chłodnik ogórkowy . W porcji orzeźwiającego chłodnika z ogórków znajdziemy wszystko to, co wiosną jest najlepsze – ogórki, rzodkiewki, koperek oraz szczypiorek. Całość doprawiona jest czosnkiem, który nadaje zupie ostrości i wyrazistości. W naszej wersji chłodnik ogórkowy zrobiliśmy z kefirem, ale zamiast niego można użyć jogurtu, zsiadłego(...)mleka lub maślanki. Kto jeszcze nie próbował takiego wiosennego chłodnika , powinien się na niego skusić, będzie zadowolony. Udostępnij Składniki na chłodnik ogórkowy 500 g ogórków szklarniowych lub gruntowych 1 pęczek rzodkiewek 500 ml kefiru prosto z lodówki 2 ząbki czosnku 1 / 2 pęczka szczypiorku 1 / 2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Zabielana zupa ogórkowa 114

Zdaniem znajomego Hiszpana Polacy mają jakiś rodzaj obsesji na punkcie ogórków, czego nie jest w stanie zrozumieć. Moi znajomi cudzoziemcy uznają ogórki kiszone za coś, czego nie da się jeść 😆. Ja z kolei nie wyobrażam sobie tygodnia bez tego rodzaju ogórków. A zupa na ich bazie należy do moich ulubionych. Po słodkim karnawałowym szaleństwie wydaje się świetnym(...)rozwiązaniem 😉😋 Składniki (na 4 porcje): 2 średnie ziemniaki duża marchewka pietruszka plaster selera liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego ok. 10 cm pora ok. 150 ml tartych ogórków kiszonych 3 gałązki natki pietruszki sól pieprz łyżka śmietany olej do smażenia Warzywa obrać. Ziemniaki, marchew i seler pokroić w kostkę podobnej wielkości. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z kiszonych ogórków na bogato FIT 130

gotujemy 5 minut ma małym ogniu, pod przykryciem. W tym czasie obieramy i kroimy z kosteczkę ziemniaki i dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy posiekany koperek i zahartowaną śmietanę. Smacznego! Przepis na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy ogórki, rozdrobniamy 4 s/obr. 4 , przekładamy do innego(...)min/120°C/obr. 1. 4. Dodajemy warzywa, rozdrobniamy 3 s/obr. 5 . 5. Dodajemy kurczaka, ziemniaki, koncentrat bulionu drobiowego, pieprz i wodę, gotujemy 15 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1 . 6. Dodajemy rozdrobnione ogórki i śmietanę, gotujemy 10 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1 . Podajemy posypane posiekanym koperkiem bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Artykuł Zupa z kiszonych ogórków na bogato FIT pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Białostockie śledzie z ogórkiem 76

smakowite. Użyłam śledzi korzennych, moich ulubionych, ale równie smaczne będą matiasy.  Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam! Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis składniki 4 filety śledziowych  ok 350 g- używam śledzi korzennych 2 ogórki kiszone 1 cebula posiekany koperek olej lub oliwa przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami  i śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków.  Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 209

lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna propozycja na świąteczny stół... Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta(...)kroimy w grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.Osuszamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki. Sos: Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 209

lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna propozycja na świąteczny stół... Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta(...)kroimy w grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.Osuszamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki. Sos: Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
EKSPRESOWA OGÓRKOWA 129

porze roku smakuje chyba najlepiej. SKŁADNIKI / 6 porcji 25 g masła 1 łyżka oliwy 1,5 litra bulionu (warzywnego, drobiowego, rosołu)  3 średnie ziemniaki 6 średnich ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) + 1 szklanka wody z zalewy 1/2  szklanki śmietany 18% (można dać mniej) włoszczyzna:1 duża marchewka, 1 pietruszka, gruby plaster selera, kawałek pora, 1 mała cebula przyprawy(...)sól morska, pieprz czarny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Cebulę i  pora drobno siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler w małą kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i pora, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając

cool and minty
Zupa ogórkowa 89

bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak! Polecam skorzystanie z poniższego przepisu.   mięso na wywar 4 ogórki kiszone 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła Ponadto: śmietana Opcjonalnie: koperek(...)pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się

Di gotuje
Curry z kurczakiem i papryką 140

Curry z kurczakiem i papryką to pyszne i szybkie danie z mięsem drobiowym w curry i przyprawami. Na sam wygląd dania robi się znacznie cieplej, a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli 110

mięs, także składnik innych sałatek. Sałatka według tego przepisu ma lekki aromat miodu, jest niezwykle chrupka i nie zmienia smaku! Sałatka w słoikach na zimę: składniki 1,2 kg ogórków gruntowych 0,8 kg papryki 3 cebulka 4 ząbki czosnku 1 łyżka białego cukru 4 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soli 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki(...)octu spirytusowego 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 0,5 szklanki siekanej pietruszki Przygotowanie zimowej sałatki w słoikach zaczynamy od poszatkowania oczyszczonych ogórków, papryki i cebuli na tarce lub mandolinie. Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy czosnek, poszatkowany na cienkie plasterki oraz pietruszkę. Dosypujemy cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Wszystko mieszamy i dolewamy olej oraz ocet

Korniszonki
Sałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli 153

mięs, także składnik innych sałatek. Sałatka według tego przepisu ma lekki aromat miodu, jest niezwykle chrupka i nie zmienia smaku! Sałatka w słoikach na zimę: składniki 1,2 kg ogórków gruntowych 0,8 kg papryki 3 cebulka 4 ząbki czosnku 1 łyżka białego cukru 4 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soli 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki(...)octu spirytusowego 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 0,5 szklanki siekanej pietruszki Przygotowanie zimowej sałatki w słoikach zaczynamy od poszatkowania oczyszczonych ogórków, papryki i cebuli na tarce lub mandolinie. Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy czosnek, poszatkowany na cienkie plasterki oraz pietruszkę. Dosypujemy cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Wszystko mieszamy i dolewamy olej oraz ocet

Gotujemy i jemy
Ogórki w zalewie musztardowej. 88

Ogórki to jedno z podstawowych warzyw w naszym ogródku. Nie zawsze przejemy na surowo. Najczęściej kisimy na zimę lub wekujemy jako konserwowe. Dziś polecam wam inny przepis. Ogórki wychodzą pyszne, najlepiej smakują jako dodatek do obiadu. Co nam trzeba? 3kg ogórków-mogą być lekko przerośnięte Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru(...)mnie sarepska Przyprawy: na każdy litrowy słoik ziele angielskie- 2 kuleczki gorczyca- 4 ziarenka pieprz w ziarenkach- 3 ziarenka liść laurowy – 1 duży lub 2 małe Robimy! Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na poł i połówki jeszcze na pół. Jak ktoś lubi może i na ćwiartki tylko. Kwestia gustu. Można i w plasterki. Układamy razem z przyprawami

Latosiowydom
Szybka sałatka warzywna 179

pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości. Zobaczcie jakie potrzebujecie składniki i jak szybko przygotować tą sałatkę. Składniki 4 marchewki 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 5 jajek 4 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka musztardy Szybka sałatka warzywna – przepis Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy i gotujemy ok. 30 minut aż warzywa będą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej (pikle) 265

obiadu. Jeżeli znudziły Ci się już ogórki konserwowe lub z chilli to myślę że warto spróbować czegoś nowego. Są troszkę bardziej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy obrać wszystkie ogórki, jednak uważam że dla samego smaku warto je zrobić do zimowych zapasów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kg ogórków 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru(...)łyżki musztardy 4 łyżki miodu 2 łyżki soli ziarna gorczycy czosnek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obieramy ogórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki. Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę gorczycy, a następnie wkładamy nasze pikle z 1 ząbkiem czosnku. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, 1 szklankę octu

Blog kulinarny S9.PL