ogórki - 25528 przepisów (strona:114/1702)

Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 118

ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt typu greckiego 2 ogórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000) około 1 szklanki wrzątku sól, cukier Faszerowane kapelusze pieczarek: 6-8 dużych pieczarek(...)szałwia grana padano sól, pieprz Idąc po kolei. Przed przygotowaniem tzatzików, musimy umyć nasze ogórki, rozciąć po długości na ćwiartki, wyciąć nasiona a pozostałą część ogórka zetrzeć na tarce bez skóry. Starte ogórki należy posypać solą i odstawić na bok(najlepiej na sitku). Po około 10 min należy odcisnąć sok z ogórków, zalać odsączone ogórki jogurtem

Kuba Gotuje
Makaron w sosie ogórkowo – porowym 297

Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło(...)pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość

https:KKuchniaMniam
Ogórki w musztardzie 134

Uwielbiam ogórki, ale te w musztardzie są najlepsze. Spróbujcie bo        są naprawdę pyszne. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków 18 ziaren ziela angielskie 6 liść laurowy 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2.5 łyżki soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić(...)Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki.  Do słoika włożyć ogórki po dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Ogórki zalać chłodną zalewą, zakręcić. Pasteryzować, 5 minut od momentu zagotowania. Odkładamy słoiczki do góry dnem, do ostygnięcia

magiczna kuchnia Kasi
Ogórki konserwowe. 117

chrzanu, czosnek.  Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć(...)ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Mizeria, czyli sałatka ze świeżych ogórków 161

.  Jednak ja ją uwielbiam. Moja mizeria jest na słono. Tak przygotowywała ją moja mama i taką pokochałam miłością wierną :) Najlepsza mizeria, moim zdaniem, jest zrobiona latem, z ogórków gruntowych.  Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych cebula mała śmietana sól Wykonanie: Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki lub ścieramy na plastry na tarce. Cebulę drobno siekamy(...)dodajemy do ogórków. Całość solimy dość obficie, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie próbujemy i w razie potrzeby dosalamy. Dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
Sos tzatziki (cacyki) 142

tzatziki to grecki sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórków i czosnku. Świetnie pasuje do wędlin, mięs i potraw z grilla. Składniki: 5 - 6 małych ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól pieprz Wykonanie: Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ogórków dodać

Mama Gotuje
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu 166

których tegoroczne lato nam nie szczędzi :) Zielony ogórek bardzo fajnie skomponował się ze słodko kwaśnymi pestkami granatu i chrupiącymi orzechami włoskimi. Autorka przepisu, Rebecca Seal, szczególnie poleca tę sałatkę jako dodatek do sera halloumi, który jak wiecie uwielbiam, ale równie dobrze możecie ją podać w towarzystwie ryby czy drobiu.   Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu Hıyar(...)salatası na podstawie książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 porcje): 400 g ogórków (u mnie 1 duży) 150 g orzechów włoskich, grubo posiekanych pestki z 1/2 granatu 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pul biber lub płatków chilli 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przekrój ogórki na pół i przy pomocy łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki z chilli – zimowa przekąska 518

Spróbujcie , warto , no chyba że ktoś w ogóle nie jada ostrości , to wtedy poczuje się zawiedziony " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : około 3 kg ogórków 1 główka czosnku 1/2 paczki chilli zalewa : 1 butla octu 10 % ( 0,75 l ) 1 solidna szklanka cukru 1 łyżka soli 3 l wody Ogórki myjemy , kroimy(...)plastry razem ze skórką,posypujemy chilli , mieszamy ,odstawiamy na godzinkę .Składniki na zalewę , wkładamy do jednego garnka i gotujemy razem . Ogórki układamy w słoikach, wkładamy na każdy słoik, po kilka ząbków czosnku ( 2-3 ) i całość zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Następnego dnia pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania wody , wyciągamy i ponownie

Ogrodnik w podróży
OGÓRKI KANAPKOWE 533

zamiarem przygotowywania takowych, to skusiła mnie Margarytka i to jak widać bardzo skutecznie. No bo skoro takie pyszne, to trudno było im się oprzeć... I choć sama zwolennikiem takich ogórków nie jestem, to mam w domu dwóch ogromnych łasuchów, którzy się nimi zajadają i wręcz mlaszczą z zachwytu. Tak więc u mnie na pewno będzie jeszcze powtórka, mimo(...)siebie dodałam jeszcze czosnek, który pasuje mi bardzo do kurkumy, no i zmieniłam ilość cukru i to dość znacznie..., ale można pozostać przy ilości oryginalnej. Składniki: - 1,5kg ogórków średniej wielkości - 2 szklanki* wody - 1 i 3/4 szklanki* octu spirytusowego 10% - 1 i 3/4 szklanki* cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu

Smaczne Zdrowe
Ogórki zapiekane z kurkami 117

które robił mój tata. Takie krótkie wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: 2 długie ogórki 2 łyżki masła klarowanego 200 g kurek 100 g żółtego sera 1 cebula sól pieprz Ogórki umyć i osuszyć(...)Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć pestki tak by powstały z ogórka łódeczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na maśle. Kurki opłukać, osuszyć i dodać na patelnię. Smażyć wraz z cebulą aż woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić , wymieszać ze startym serem i napełnić ogórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nafaszerowane ogórki i delikatnie podlać wodą

O kuchni z uczuciem
Ogórki marynowane z chilli 185

Ostre ogórki marynowane w zalewie z chilli. Zamiast suszonego chilli można użyć świeżych papryczek. Ogórki idealnie pasują do piwa i pikantnych sałatek. Składniki: 3 kg ogórków 1 główka czosnku 4 łyżki soli cebula liście laurowe po 1 na każdy słoik po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik 1 łyżka gorczycy zalewa (może się okazać że potrzeba więcej(...)zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu): 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 14 łyżek oleju 4 łyżki cukru 6 łyżeczek chilli Wykonanie: Ogórki umyć, zostawić całe lub pokroić w grube plastry. Następnie posypać solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować a następnie zalewę ostudzić. Ogórki odcedzić, przełożyć

Mama Gotuje
Sałatka szwedzka 437

duże cebule 18 szklanek wody 1 szklanka soli ziele angielskie pieprz gorczyca Zalewa: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 0,5 szklanki miodu 4 szklanki octu 10% Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy i  kroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś(...)czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem. W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego z nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Ogórki z curry 255

czasu spędzam z dzieciakami na placu zabaw, gdzie spotykam się z innymi mamami. Od jednej z nich dostałam właśnie przepis na te ogórki. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 kg ogórków 3 duże cebule 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanka cukru 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu(...)najlepiej świeżo mielony) 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie Sposób wykonania: 1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki. 2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zbędny sok. 4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować

Kuchnia domowa Ani
ogórki w zalewie z przyprawą do potraw z grilla na zimę 136

gruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2 łyżki gorczycy natka pietruszki baldachimy kopru wykonanie: Ogórki myjemy, (nie obieramy), kroimy w słupki. Cebule obieramy i kropimy w półksiężyce. Ogórki wraz cebulą przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)ocet, dodajemy cukier, gorczycę oraz przyprawę do grilla, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do słoików wkładamy po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki, napełniamy każdy słoik ogórkami wraz z cebulą i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki w zalewie chili 573

porcję potrzebujemy: 2,5 kg ogórków 1,5 główki czosnku 2 łyżki chili  4 łyżki soli 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru Ogórki kroimy w ćwiartki, solimy i zostawiamy na 3 godziny . Odlewamy powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem(...)mieszamy. Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc . Ogórki przekładamy do słoików i lekko zagotowujemy. Po 2 tyg ogórki są idealne do spożycia

Kolejny blog o gotowaniu