To moje pierwsze przetwory na occie jabłkowym. Przyznam, że ogórki wyszły bardziej aromatyczne niż te na zwykłym spirytusowym occie. Ilość chilli wedle uznania, te są lekko ostre. Polecam. Składniki (na 12 niedużych słoiczków): 3 kg świeżych gruntowych ogórków 4 łyżki soli niejodowanej Zalewa: 1 szklanka wody 400 ml octu jabłkowego 1 szklanka cukru 8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki suszonych płatków chilli Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, odciąć końce... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...