Ogórki orientalne , marynowane z kolendrą Ogórki marynowane czy jakiekolwiek inne w sierpniu to obowiązkowa pozycja do wykonania . Podobno te sierpniowe najlepiej nadają się na przetwory . Nie wiem skąd ten przesąd ale , jakoś tak już się go trzymam bo zazwyczaj właśnie wtedy pojawiają się w ogródku w sporej ilości i można zacząć czarować , zamykając lato w słoiczku .. Ach , mówcie co chcecie ale ja nie wyobrażam sobie domu bez kilku , kilkudziesięciu słoiczków z własnymi przetworami.. to jak dom bez dzieci i zwie... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...