ogórki - 25528 przepisów (strona:78/1702)

Mizeria z rzodkiewkami 189

Mizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób(...)przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa 121

zupę ogórkową z kiszonych ogórków z domowej spiżarni Składniki: - ćwiartka kurczaka - 1,5 l wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście laurowe Składniki na 4 porcje. Do garnka wlewamy(...)myjemy i kroimy. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy. Dodajemy ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotujemy ok. 15 minut i dodajemy śmietankę. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i jeszcze doprawiamy jeżeli

Kuchenne Wariacje
Ogórki kiszone 119

Próbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól  Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa  liście winogrona starać się wybierać młode liście  Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek(...)czosnku  Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki 2. Zagotować wodę na każdy litr wody daję  1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól  Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki  wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym  i słonecznym miejscu  Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne

W królestwie smaków Beaty
Ogórki marynowane z chrzanem 141

Ogórki marynowane z chrzanem Kolejna odsłona ogórka , tym razem lekka modyfikacja zwykłej marynaty , przyniosła nieoczekiwanie doskonały efekt . Ogórki są bardzo chrupkie , co jest pewnie zasługą sporej ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej Składniki : 3 kg ogórków korzeń chrzanu po kilka ziaren pieprzu na słoik po jednym baldachu kopru(...)słoik zalewa: 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej

Ogrodnik w podróży
klasyczna sałatka szwedzka 109

klasyczna szwedzka sałatka Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób. Składniki  2 kg ogórków  2 marchwie zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy(...)wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną

Miód i pieprz
Ogórki z chili 103

5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać ze skórki). Zasypać je solą i chili, dodać pokrojony drobno czosnek i cebule pokrojone w talarki. Wszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin(...)Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem. Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie odcedzić ogórki, a powstałą zalewę zagotować. Ogórki nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki w pieprzu ziołowym 111

czasów licealnych, z którą do tej pory pozostaję w bliskim kontakcie. Ogórki są pyszne! Stanowią idealne uzupełnienie domowej spiżarki i z pewnością zrobią furorę na rodzinnych przyjęciach ;) OGÓRKI W PIEPRZU ZIOŁOWYM Składniki: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram cebuli - 30 gram soli - 400 gram cukru - 500 mililitrów octu - 125 mililitrów oleju - 30-40 gram pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ogórki myjemy, a cebulę obieramy. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w talarki. Mieszamy wszystko w misce razem z solą. Zostawiamy całość na 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy: cukier, ocet, olej oraz pieprz. Dokładnie łączymy i odstawiamy, tym razem, na 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy.  Płyn z ogórków (zalewę) przelewamy do wygodnego naczynia (dzbanka

Życie zamknięte w smaku
Pikle z ogórków 159

słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika duże ogórki zielony koper z zawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili listek laurowy plaster imbiru Składniki zalewy umieścić(...)garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan. Ogórki umyć i obrać ze skórki. Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. W słoiku włożyć pionowo ćwiartki ogórków, upychając jak najbardziej szczelnie. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne 267

wychodzimy z tematu ogórków. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować mój przepis na ogórki małosolne. Idealne dla niecierpliwych - gotowe po 3 dniach! :) Na 3 litrowy słoik potrzebujemy: 2,5 kg ogórków (nie za dużych) 3-4 łyżki soli 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu liście chrzanu pęczek kopru wrzątek Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić(...)pól ząbki czosnku. Liść chrzanu, łodygę kopru, kawałek korzenia chrzanu i kilka połówek czosnku układamy na zmianę z kilkoma ogórkami.  Całość zalewamy wrzątkiem wymieszanym z solą. Przechowujemy w ciepłym miejscu przez 2 dni .  Na 3 dzień możemy się już cieszyć pysznymi ogórkami

Kolejny blog o gotowaniu
Tzatziki 335

częstym gościem na moim stole. Zazwyczaj robię tzatziki do grilla, idealnie harmonizują się z grillowanym mięsem czy kiełbasą. Oczywiście muszą być mocno czosnkowe, i mocno ogórkowe-im więcej ogórków, tym lepiej:) Jeśli mam w lodówce kilka ogórków to nawet nie w głowie mi przygotowanie tzatzików. Potrzebuję co najmniej 2 kilogramy, wtedy wychodzi spora miska i każdy jest zadowolony(...)Składniki: minimum 2 kg ogórków 0,5 kg zmielonego sera białego 400 ml jogurtu greckiego 3-4 ząbki czosnku sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i mocno posolić (około 1 czubatej łyżki). Wymieszać i odstawić na około pół godziny, aby ogórki puściły dużo soku

na moim stole...
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 82

innego niż delektować się przepyszną, chłodną zupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz(...)olejem arganowym. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek nalewamy chłodnik i ozdabiamy warzywami pokrojonymi w kostkę. Życzę Wam smacznej ochłody! ps. chłodnik zabierzcie ze sobą do pracy w pojemniku, możecie też zabrać

Szybko Tanio Smacznie
domowe ogórki konserwowe w curry 134

gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Curry mieszamy z gorczycą, papryką, pieprzem oraz solą. Do dużej miski przekładamy pokrojone ogórki, cebulę, wsypujemy(...)mieszankę przypraw i wszytko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz., aż ogórki puszczą wodę. cet zagotowujemy z cukrem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a następnie odstawiamy do wystudzenia. Po ok. 3 godz. do zalewy wlewamy wodę, którą puściły ogórki. Ogórki wraz z cebulą przekładamy do wyprażonych słoików (po 500 ml pojemności). Zalewamy zimną

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki w curry i chili! 436

kilku słoiczków tego cudownego smakołyku. Ja, jak zwykle robię ich nie wiele bo 6-8 słoiczków, ale większa ilość byłaby nie do przechowania hehehhe, bo do zjedzenia i owszem ;-). Ogórki w curry robię na swój sposób, jaki sami sprawdźcie! SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone - curry - gorczyca - ziele angielskie - liśc laurowy - owoc jałowca - kurkuma - różowy pieprz(...)cały Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w garnku. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry

SMYKWKUCHNI
Ogórki małosolne 118

małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście laurowe(...)wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy

Mango Papaja
Chłodnik z pieczonych buraków 175

młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może(...)trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Do blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania