Składniki: ogórki 2,5 kg, zestaw do kiszenia (koper,chrzan korzeń i liść, czosnek- główki) 1 pęczek, woda przegotowana 3 litry, sól kamienna gruba 3,5 łyżki Ogórki na małosolne wybrała, twarde oi w miarę jednej wielkości, w domu zalałam je w misce z zimną wodą na 30 minut, wodę wylałam i ponownie w zimnej wodzie na 2 godziny. W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody,wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia. Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój s... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...