Był już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki. Ucieramy na grubych oczkach. Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody. Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody. Z 1,5 kg utartych i posolonych 1 czubatą łyżką soli ogórków... odciśniemy około 500 ml wody. 1 kg ogórków przekładamy do miski, dodajemy 3 szklanki mąki... czytaj dalej...
Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Polska, rodzina, kuchnia, sport, historia, podróże...