zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej - olej (do smażenia) Sos z ogórków kiszonych - 60 g margaryny - 60 g mąki - 125 ml wody - 3-4 łyżki mleka sojowego - 200 g ogórków kiszonych - 175 ml wody z ogórków kiszonych(...)garnuszku roztapiamy margarynę na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dokładnie mieszając. Dodajemy wodę i mleko. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy wodę z ogórków kiszonych, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut
Roślinożerni urlopowiczePyszna, przyjemnie kwaskowata zupka z kiszonych ogórków. Oczywiście najlepsza i najsmaczniejsza, jeśli przygotujemy ją z ogórków ukiszonych domowym sposobem. Naturalnie gęsta, sycąca i pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki. Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego. Jeśli(...)duża marchewka (150 g) 1 pietruszka (100 g) gruby plaster selera (100 g) 3 średnie ziemniaki (250 g) 50 g kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki śmietany 18% PRZYPRAWY:1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony
cool and mintysałatką z ogórków z chilli pierwszy raz spotkałem się na grillu u znajomych. Tak mi zasmakowały, że postanowiłem poprosić o przepis i tak powstały ogórki z chilli na zimę Idealnie nadają się do obiadu lub na kanapkę czy grilla. Jeżeli ktoś lubi ostre dodatki to nie może ich zabraknąć w jego domowej spiżarni. W smaku są wyśmienite. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kg ogórków (nie musza być malutkie) sól czosnek cukier olej ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie myjemy ogórki ze skórką i kroimy na plastry lub szatkujemy. Następnie zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny. Następnie małą główkę czosnku lub kilka ząbków drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Odsączamy ogórki
Blog kulinarny S9.PLpomidorach robiłam już sałatkę z ogórków i fasolki a tym razem wersja bez fasolki. Sałatka prosta bo tylko dwa warzywa-ogórki i cebula ale bardzo smaczna. składniki: 2 kg obranych ogórków 0,5 kg obranej cebuli 2 płaskie łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200-220g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szkalnki octu 10% 1/2 szklanki oleju(...)łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Ogórki pokroić w plasterki. Cebule w półplastry lub piórka. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać sól. Warzywa wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę. Potem dodać koncentrat pomidorowy, olej, cukier, ocet i mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i ponowie odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć razem z zalewą do słoików
Monia miesza i gotujePrzygotowania : 1 dzień Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku. Składniki 2 1/2 kg. ogórków 4 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 1/2 kg cukru 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 2 łyżki chili Krok po Kroku 1 Ogórki (nie obieramy(...)kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Całość posolić i odstawić na około 6 godz. Powstały sok wylać. 2 Pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewę dodać do ogórków z czosnkiem i pozostawić na 12 godzin. 3 Włożyć do słoików NIE GOTOWAĆ! Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyOgórki z kurkumą to idealna alternatywa tradycyjnych ogórków konserwowych czy ogórków z chilli. Chyba na obecną chwile moje ulubione ogórki, które bardzo chętnie zjadam w zimie do obiadu czy też na kanapkę. Polecam wypróbować. Są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 3 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu(...)szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka kurkumy gorczyca ziele angielskie koper chrzan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i nacinamy (nie przecinamy do końca) na 4 części. Do umytych słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego oraz kawałek kopru i kawałek chrzanu. Następnie wkładamy ponacinane ogórki aby wypełnić cały słoik. Kolejnym krokiem jest zrobienie zalewy
Blog kulinarny S9.PLOgórek to warzywo ciepłolubne, które czasem, kiedy mamy deszczowe i chłodne lato, nie daje zbyt dużych plonów uprawiane w gruncie. To jednak własnie gruntowe ogórki ze słońca są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże(...)pędy kopru ogrodowego -korzenie chrzanu -czosnek Zalewa: Na litr przegotowanej i ostudzonej wody przeznaczyć 3 dag soli kamiennej (jeśli ktoś woli bardziej słone, może dać 5 dag) Przygotowanie: Ogórki starannie umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Wkładać je pionowo do dobrze wyparzonych słoików. Na dno kazdego słoika dać kilka liści porzeczki czarnej, wiśni
Kulinarne przemysleniapierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych . Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek. Składniki(...)mąki orkiszowej typ 630 70 g mąki orkiszowej typu 1850 100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny) 350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty ) Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem. Dolać wodę z ogórków
Weekendy w domu i ogrodziekoniecznie nagotowany na żeberkach wieprzowych) i pyszne, najlepiej domowe ogórki kiszone, musi ich być dużo, wszak zupa musi być baaardzo ogórkowa. Ja dodatkowo dodaję jeszcze wodę od tychże ogórków. Choć u mnie śmietanę dodawało się od razu do garnka, ja zaniechałam tego sposobu, jako, że nie wszyscy lubią u mnie zupy zabielane, znalazłam kompromis, kto chce dodaje sobie(...)śmietanę na talerzu. Nie wszyscy również preferują u mnie zupę mocno kwaśną (ja taką uwielbiam), tak więc do garnka dodaję trochę wody od ogórków (tak do smaku), a większą jej ilość dolewam sobie na talerz. Tak więc każdy ma tak jak lubi i zupka może się pojawiać częściej, wcześniej co poniektórzy kręcili nosem, bo nie lubią ogórkowej. Teraz zajadają
Smaczne Zdroweprzepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule -4-5 dużych ogórków kiszonych -1 szklanka soku z kiszonych ogórków -4 łyżki ketchupu -1 łyżka koncentratu pomidorowego -olej do smażenia Przygotowanie --> Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy(...)naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Marta GotujeZupa ogórkowa z ogórków małosolnych smakuje podobnie jak ogórkowa z kiszonych. Ogórki małosolne są bardzo u nas popularne, podobnie jak zupa ogórkowa. Nigdy jeszcze nie próbowałam ugotować je z ledwo ukiszonych ogórków. Cieszę się, że w końcu to zrobiłam, bo zupa wyszła bardzo smaczna. Lubicie ogórkową? Gotowaliście ją kiedyś z ogórków małosolnych? Spróbujcie, polecam. Zupa ogórkowa(...)Składniki: na 4 porcje 1,2 l wywaru z kurczaka na warzywach 1 marchewka 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6-8 ogórków małosolnych po łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Ugotowany wywar z kurczak odcedź i wlej z powrotem do garnka. Ewentualne mięso obierz z kości
codojedzeniazobaczyłam na blogu u Pyry to od razu wpadły mi w oko :). Zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam je zrobić, chociaż już mam serdecznie dość obróbki ogórków. Ciekawa jestem ich smaku, ale poznam go dopiero za jakiś czas jak przejdą. Przepis cytuję za autorką Ogórki meksykańskie Składniki 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 3 płaskie(...)łyżeczki chili główka roztartego czosnku Zalewa 1,5 szkl octu 60 dag cukru 8 łyżek oliwy Ocet zagotować z cukrem, dodać oliwę i wymieszać. Ogórki pokroić w słupki, dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godz po czym odcedzić. Dodać chili i czosnek, wymieszać, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godz. Ogórki powkładać do słoików i zalać
Pieguskowa KuchniaOstatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku(...)ogórków seler ( nać i korzeń ) pietruszka ( nać i korzeń ) 2 marchewki 1 duża cebula koper ziele angielskie gorczyca Na zalewę 1/2 szkl octu 3/4 szkl cukru 2,5 szkl wody łyżka soli Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na pół, układać pionowo w słoiku. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w plastry, nać grubo posiekać, wyłożyć
Pieguskowa Kuchnia